INSISTENT DEFENSA D'UN SERVEI PÚBLIC A NOU BARRIS

La Guineueta tenaç

Un grup de veïns, la majoria jubilats, fa dos anys que lluiten activament per recuperar

les urgències nocturnes al CAP del seu barri

Protesta bisetmanal 8 L’última acció de la plataforma Salvem el CAP de la Guineueta, ahir a la tarda.

Protesta bisetmanal 8 L’última acció de la plataforma Salvem el CAP de la Guineueta, ahir a la tarda. / FRANCESC CASALS

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

L'octubre del 2011, el que encara era un rumor, estava tan estès pel barri que ja tothom ho donava per fet. Tancaven el servei d'urgències nocturnes del CAP de la Guineueta, l'únic amb aquest servei en funcionament de dia i de nit, també caps de setmana i festius, a la part baixa de Nou Barris (a la Zona Nord hi ha el de Ciutat Meridiana). Així que, abans que els arribés la comunicació oficial, a finals de novembre, van començar les mobilitzacions que van aconseguir endarrerir uns mesos l'anunciat tancament, fins al gener de 2012, accions que no han parat en aquests dos anys. «Tenim molt clar que abans es cansaran ells que nosaltres», indica Manolo Sánchez, president de l'associació de veïns de Canyelles, una de les entitats, juntament amb la de la Guineueta, que conformen la tenaç plataforma Salvem el CAP de la Guineueta, que organitza accions setmanes cada dilluns i dijous.

Notícies relacionades

En aquests dos anys han actuat en paral·lel tant al carrer -convertint-se en una verdadera gota malaia- com per la via administrativa. S'han reunit amb el conseller Boi Ruiz -a qui han visitat també al seu domicili en nombroses ocasions, amb escraches al davant de casa seva-, amb l'alcalde Trias, amb el llavors conseller d'Interior Felip Puig -per parlar sobre les multes amb què van haver de lidiar pel tall reiterat de carreteres amb les seves protestes- i amb polítics de tots els colors, sense gaire èxits. Van aconseguir que Esquerra Republicana portés al Parlament la petició de reobertura de les urgències nocturnes, que la cambra va aprovar amb tots els vots a favor excepte els de CiU, però tot continua igual. «Aquest és el valor que donen a la democràcia els nostres polítics. Un parlament aprova una cosa i el govern no ho fa. ¿Com volen després que la gent confiï en ells?», s'indigna Agustín García, portaveu de la plataforma ciutadana, especialment dolgut amb el republicà Oriol Amorós, que els va portar el tema parlamentari des del començament «i ara que està en l'altre costat ens té abandonats».

L'activista veïnal Trini Cuesta parla dels antecedents del conflicte amb la samarreta verda de la PAH posada. «Aquest matí hem aturat dos desnonaments a Ciutat Meridiana», explicava dimecres passat. «El tema de carregar-se les urgències dels CAP ve del tripartit» puntualitza Cuesta. La nova organització de les urgències, que va començar a forjar Marina Geli, va suposar la substitució dels serveis d'urgències nocturns dels CAP pel dels CUAP -espais més ben preparats, malgrat que són escassos-, per descongestionar les urgències dels hospitals i atendre les malalties menors. Segons aquest nou organigrama, als veïns de la Guineuta els toca el CUAP d'Horta, equipament que consideren «molt mal comunicat», segons denuncia Gonzalo Rodrigo, president de l'associació veïnal de la Guineueta, que insisteix a dir que no pararan fins que reobrin les urgències nocturnes al barri. «Nosaltres, fort amb la nostra idea. Som incansables», adverteixen.