ENQUESTA MUNICIPAL D'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Trias paga el flirteig amb el PP però segueix sense oposició

CiU guanya però amb menys regidors, el PSC s'enfonsa i el PP també baixa

Els nacionalistes necessitarien almenys dos socis per governar

2
Es llegeix en minuts
JAVIER BELMONTE / Barcelona

En l'equador del seu mandat com a alcalde, que expira el maig del 2015, Xavier Trias segueix obtenint una nota acceptable dels barcelonins (5,4, quatre dècimes menys que fa un any), però comença a patir l'erosió de governar, segons una enquesta del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO. Els ciutadans retreuen a l'alcalde una mala gestió de la lluita contra la crisi i consideren que Trias no és prou ferm a l'hora de reclamar a la Generalitat el seu deute amb l'Ajuntament de Barcelona. Igualment, es mostren crítics amb els pactes entre CiU i PP sobre les inversions a la ciutat, tema que divideix l'electorat de la federació nacionalista.

Tot i així, la situació política de l'alcalde i el seu govern segueix sent còmoda perquè no té oposició, especialment en un PSC instal·lat en una caiguda lliure. CiU guanyaria novament les eleccions municipals però perdria dos o tres regidors (passaria dels actuals 14 a 11 o 12), mentre els socialistes passarien d'11 regidors (el seu mínim històric del 2011) a 6 o 7, i empatarien amb ICV-EUiA, que en guanyaria un o dos. També el PP retrocediria (de nou a 5 o 6 regidors), mentre que la CUP i Ciutadans irromprien amb força en el consistori a l'obtenir quatre regidors cadascuna de les formacions. La fotografia que deixa l'enquesta és la d'un consistori atomitzat, a l'estil de l'actual Parlament, en què un Trias reelegit ni tan sols podria formar majories només amb el PSC o el PP i hauria de buscar-se un mínim de dos socis. Esquerra passaria dels actuals dos regidors que va obtenir amb la marca Unitat per Barcelona, en societat amb Joan Laporta, a 4 o 5.

Trias, el més valorat

Notícies relacionades

L'actual alcalde de Barcelona és el polític municipal més conegut (98,1% dels enquestats), seguit del republicà Jordi Portabella (88%) i el popular Alberto Fernández Díaz (83,1%). L'ecosocialista Ricard Gomà és conegut pel 43% dels enquestats i el que té un pitjor registre és el socialista Jordi Martí, a qui només coneixen el 27,4% dels enquestats.

Trias també és el líder més valorat, amb la citada nota de 5,4, seguit de Gomà (5,3), Portabella i Martí (empatats a 5,1). L'únic que suspèn és Fernández Díaz, amb un 3,2. En valoració, Trias guanya en cinc dels 10 districtes de la ciutat (Sarrià-Sant Gervasi, les Corts, Gràcia, Eixample i Horta-Guinardó); mentre que Gomà ho fa a Sants-Montjuïc i Sant Martí; Portabella a Ciutat Vella; Jordi Martí a Nou Barris, i a Sant Andreu empaten el líder republicà i l'ecosocialista.