Modernització d'un carrer singular

Trias gastarà 5 milions per fer un passeig de Gràcia «de primera»

El renovat eix «identitari» perdrà la zona blava en favor de les motos i de més càrrega i descàrrega

La rentada de cara de la via durarà un any i inclou nous paviments, llums i xarxes d'informació

Reposició de rajoles entre la Diagonal i Rosselló, ahir.

Reposició de rajoles entre la Diagonal i Rosselló, ahir. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
RAMON COMORERA
BARCELONA

L'artèria ciutadana més turística, comercial i amb el nombre més alt de locals de luxe de Barcelona, el passeig de Gràcia, canviarà l'any que ve la seva envellida, descuidada i, en alguns punts, també deteriorada cara urbana actual. L'alcalde Xavier Trias va anunciar ahir la inversió de 5,1 milions en una reforma integral de la via que no canviarà, no obstant, la distribució ja existent de voreres i calçades. L'objectiu és tenir un passeig de Gràcia «premium, de primera», va afirmar. I que es converteixi en un «aparador comercial i identitari» com l'ajuntament vol que sigui la ciutat mateixa, va afegir el tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà, Antoni Vives.

Els superlatius i les noves tecnologies dominen el projecte: regenerar tots els elements d'un espai públic d'excel·lència; implantar un nou model d'enllumenat intel·ligent (smart en anglès) i promoure la il·luminació, d'acord amb cada propietat, de 13 edificis singulars (vegeu el gràfic), molts de modernistes; i desenvolupar xarxes intel·ligents de transport i tractament de dades (capa intel·ligent de telefonia i internet) que també permetin gestionar les infraestructures del passeig.

Trias va defensar aquesta reforma davant d'altres també pendents com la de la Rambla o bé la dels escocells de la base dels arbres en tots els districtes, perquè és un «carrer emblemàtic, extraordinari i singular que s'ha deixat deteriorar en els últims anys». L'alcalde va afirmar que hi havia «un clam de comerciants i veïns» per millorar un passeig del qual fins i tot «s'emporten les rajoles perquè té el paviment trencat». Va insistir que aquesta reforma anirà seguida d'«un esforç de manteniment acurat» per no tornar a tenir en el futur una situació de deteriorament com la present.

DOS QUILÒMETRES / El passeig de Gràcia té unes magnituds enormes: dos quilòmetres de llarg, 96.880 metres quadrats de superfície (equivalent a 10 illes de l'Eixample), 163 locals (35% negocis internacionals), 20% del comerç de luxe de la capital, centres culturals i nombrosos edificis icònics del patrimoni modernista. En aquest gran saló hi ha 371 columnes de llum, 124 bancs i 538 arbres en 50.000 metres quadrats de voreres laterals.

Un primer paquet de treballs urgents ja està en marxa des de fa setmanes: reposició de rajoles, reparació de paviments i altres peces trencades a les voreres; millora de desaigües i clavegueram; canvi de senyals verticals; pegats en bancs i tanques trencades; substitució d'arbres deteriorats, i renovació de fonts. A totes aquestes obres, que acabaran abans del cicle de Nadal, s'hi destinen els primers 300.000 euros.

Des d'ara fins a final d'any es redactaran els projectes per a la reforma que començarà les primeres setmanes del 2013. El desglossament de treballs i despesa és el següent: il·luminació, 2,1 milions; paviments i accessos, 1,6; xarxes d'informació i fibra òptica, 550.000 euros, i jardineria i reg, 550.000 més.

Notícies relacionades

SUBSTITUCIÓ DE MURS / Vives va explicar que se suprimiran el centenar de places de zona blava perquè ja hi existeix una «oferta sobrada» de pàrquing. Així es guanyarà espai per ordenar i ampliar l'estacionament de motos i per implantar una «gestió activa» de les zones de càrrega i descàrrega. Els hotels mantindran les seves places reservades. També es renovarà el paviment dels carrils laterals i del passatge de la Concepció, alhora que se substituiran els murs «agressius» de les rampes dels pàrquings.

En la il·luminació es mantindran els fanals clàssics i s'optarà per un sol tipus de columna moderna, amb llums led de més rendiment i menys consum, i amb un control indivilitzat. Així mateix es renovaran les zones verdes amb noves plantacions i un reg eficient.