les joies arquitectòniques, a l'abast

Barcelona estimula les seves nits d'estiu amb activitats culturals

La Casa Batlló i la Pedrera allarguen l'horari a visites nocturnes animades amb música en directe

L'Observatori Fabra i el Palau Requesens acullen sopars a l'aire lliure amb itineraris i conferències

3
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL
BARCELONA

A Barcelona funcionen les activitats culturals durant les nits d'estiu. Els sopars a l'aire lliure acompanyats de conferències, itineraris, projeccions cinematogràfiques i actuacions musicals omplen els aforaments. També les visites en horaris inusuals, i en un ambient més fresc i relaxat, a museus, edificis d'Antoni Gaudí, palaus, torres modernistes, observatoris meteorològics i castells. La majoria d'espais han ampliat el calendari a causa de l'increment d'una demanda que satisfà especialment el públic local. 

El privilegi de recórrer el terrat de la Pedrera o el pati de la planta noble de la Casa Batlló sota la llum de la lluna, amb espelmes, sense aglomeracions i disfrutant de la música en directe és una de les experiències més gratificants que ofereix la nit barcelonina. Però no és a l'abast de totes les butxaques. L'entrada a la Casa Batlló, incloent-hi una copa de cava o de vi, costa 29 euros. Amb motiu del desè aniversari de l'obertura al públic, ha allargat les seves Nits màgiques fins al 23 de setembre. 

 

LA MODA DE LES TERRASSES // La inauguració es va fer dimarts passat, quan van descobrir la novetat d'aquest any: una cocteleria de marques premium al menjador de la planta principal, des d'on es contempla el pati modernista que acull actuacions musicals de Yessemi i de Devian Lynx. «La nit es viu i es disfruta de manera diferent. El resultat és gratificant. Molts barcelonins repeteixen», assegura Malu Piedrabuena, directora de visites culturals. Nina Bernat, consellera delegada, destaca l'elegància de l'entorn i la cura del detall. «Les terrasses estan de moda però poques superen l'experiència de passar una vetllada a casa nostra», afegeix.'

La Casa Milà va ser pionera a obrir les portes durant les nits estivals. L'any 1997 va proposar visites amb copa de cava al terrat amb una il·luminació que engrandia les ombres i les siluetes fantasmagòriques de les cèlebres xemeneies de Gaudí. Dos anys després, van organitzar concerts amb vistes al passeig de Gràcia. «Es veu la torre Agbar, la Sagrada Família i el front marítim», assenyala Marga Viza, directora de l'àrea de Cultura de la Pedrera. «La nostra estratègia és apostar per la música de qualitat, com l'actuació del grup holandès Benjamin Herman i els recitals de jazz vocal a càrrec de Susan Sheiman (9 i 11 d'agost) i d'Eva Cortés (30 d'agost i 1 de setembre», informa Viza. 

 

SOTA EL FIRMAMENT // Els sopars amb estrelles en la singular atmosfera de l'Observatori Fabra, al Tibidabo, són una tradició a Barcelona. En la novena edició, l'objectiu és superar els 7.000 assistents de l'any passat per la qual cosa han ampliat el nombre de convocatòries. Després del sopar, l'astrònom Antonio Bernal ofereix cada nit, fins al 30 de setembre, una conferència relacionada amb l'univers, després de la qual es visiten les instal·lacions i el museu. César Blasco, director de restauració de Laie, coordina aquestes trobades amb l'empresa Externalia. 

«Omplim cada dia. El nivell de satisfacció és altíssim», afirma Blasco, que aquest any ha estès aquestes experiències culturals acompanyades de bona gastronomia al Palau Requesens, on ofereixen sopars medievals inspirats en el receptari del frare Francesc Eiximenis (Girona 1327-Perpinyà, 1409), com els préssecs farcits de vedella i el menjar blanc, de sucre i ametlles. Aquest espai és l'actual seu de l'Acadèmia de Bones Lletres. 

Per la seva banda, la Sala Montjuïc, la mostra de cinema que acull el castell de Montjuïc, celebra 10 anys de vida amb un cartell de Mariscal i amb un homenatge a Buster Keaton amb banda sonora composta per Jordi Sabatés. 

Notícies relacionades