La seguretat ciutadana

Menys delictes, més furts

Entre els atacs a la seguretat de les persones destaquen els robatoris de carteres i mòbils

El 24,2% dels barcelonins van ser víctimes d'un delinqüent, 6 dècimes menys que fa un any

3
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA
BARCELONA

Els delictes a Barcelona segueixen en lleu tendència descendent. Un fet destacable no tant pels guarismes, sinó per la situació d'extrema crisi que s'està vivint i que, en principi, pot desembocar en un augment dels conflictes. L'última enquesta de victimització, donada a conèixer ahir, així ho indica. El 24,2% dels barcelonins han estat objecte d'un delicte o d'una temptativa l'últim any. Sis dècimes menys que l'any anterior. Des que el 2009 es va arribar al màxim històric (25,6%), el percentatge s'ha anat replegant. En el capítol de la seguretat personal (els altres camps afecten el vehicle o la vivenda, per exemple), no obstant, i sempre en valors moderadament estables, es va produir un lleuger repunt (0,1%) del percentatge, del 15,3% dels enquestats al 15,4%.

En aquest ampli capítol, destaca el 7,5% de barcelonins que han patit la temptativa, consumada o no, de sostracció de la cartera (7,5%). Un altre furt que puja amb molta força és el del telèfon mòbil, tal com va informar EL PERIÓDICO el 18 de maig passat. Gairebé el 3% dels 4.000 enquestats afirmen haver viscut alguna situació delictiva relacionada amb el telèfon, quasi un 50% més, per exemple, dels que van patir el robatori de la bossa amb el vell mètode de l'estrebada.

SEGURETAT A GRÀCIA / En la distribució territorial, el districte que inclou els ciutadans que menys delictes han patit és Gràcia, amb el 18,1%. El que més, com és habitual, Ciutat Vella: el 31,2% dels seus habitants han viscut situacions delictives l'últim any. Després del casc antic, l'Eixample, amb el 28,5%, és l'àrea més perillosa de la ciutat.

Per sota de la mitjana de Barcelona apareixen les Corts (19,7%), Horta-Guinardó (19,8%), Sant Andreu (21,7%), Nou Barris (22,7%) i Sant Martí (24,5%). Per sobre, a més dels dos districtes centrals, hi ha Sarrià-Sant Gervasi (25%) i Sants-Montjuïc (26,8%).

Si bé l'índex de victimització ha caigut en general, la proporció de persones que decideixen denunciar els fets dels quals han estat víctimes ha augmentat en dos punts respecte al 2010, i ha passat del 38,6% al 40,6%.

El primer tinent d'alcalde i responsable de Seguretat, Joaquim Forn, va assenyalar, en la presentació de les dades a la premsa, que «encara que queda camí per recórrer» el govern municipal està «moderadament satisfet amb les dades perquè» s'està consolidant «una tendència positiva en un context que no és fàcil», com és el de la crisi.

Forn va recordar que al juliol començaran a prestar servei 130 nous agents de la Guàrdia Urbana que es van graduar l'any passat, però va indicar que, per al 2013, l'executiu municipal desconeix si podrà disposar de més membres de la policia municipal. «Ara mateix, en els pressupostos no hi ha la possibilitat d'augmentar més les dotacions», va sentenciar Forn.

PERCEPCIÓ POSITIVA / Un segon apartat demoscòpic és la percepció de la seguretat que tenen els ciutadans, amb independència de si ells han viscut de prop o no algun succés delictiu o una temptativa. També en aquest apartat s'entreveu un augment en positiu. Així, posats a puntuar la seguretat de la ciutat, els barcelonins han passat del 5,5 del 2011 al 5,6 del present. Si es pregunta a l'enquestat per la seva sensació quan analitza solament el seu districte, l'augment és lleugerament superior, de dues dècimes, i la nota arriba al 6,3.

La gran novetat es produeix a Ciutat Vella, on els ciutadans aproven el nivell de seguretat per primera vegada des del 2009. El puntuen amb un 5,2, en concret, quatre dècimes més que l'any passat, i s'arriba així a la puntuació que es va obtenir el 2008, abans que descarregués la tempesta de la crisi.

ORGULL DE LES CORTS / Els ciutadans que tenen una opinió més bona de la seguretat al seu districte són els de les Corts, que li atorguen un set de nota, una dècima més que el 2011 i tres més que el 2008. El segueixen de prop Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia, amb un 6,9.

Notícies relacionades

Per la cua, solament els districtes de Sants-Montjuïc i Nou Barris (5,8) i Sant Martí (6,1) se situen per sota de la mitjana municipal.

El 16,1% dels enquestats consideren que la seguretat ha millorat en l'últim any, per un 28,7% que creu que ha empitjorat. Amb tot, gairebé la majoria dels barcelonins, un 49,7%, afirma que no hi ha hagut variació.