Conseqüències de la violència urbana a Barcelona

3 detinguts el 29-M van a la presó i 5 surten en llibertat amb fiança

La jutge justifica l'ingrés a la presó per evitar la reiteració delictiva

La resolució cita el Primer de Maig i el partit Barça-Espanyol com a actes de risc

Un detingut el 29-M, amb la seva mare, surt de la Ciutat de la Justícia en llibertat amb fiança, ahir a la nit.

Un detingut el 29-M, amb la seva mare, surt de la Ciutat de la Justícia en llibertat amb fiança, ahir a la nit. / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT
BARCELONA

La jutge de guàrdia de Barcelona va acordar divendres passat l'empresonament de tres joves detinguts pels Mossos d'Esquadra dijous al matí a la capital catalana durant la jornada de vaga general. Un dels arguments esgrimits és el risc que poguessin cometre els mateixos delictes en esdeveniments futurs, com el partit del mes de maig entre el Barcelona i l'Espanyol.

El magistrat que ahir va interrogar 13 arrestats més no va ser tan dur, encara que sí que va decretar la presó amb fiança de 3.000 i 4.000 euros per a cinc acusats de desordres públics, atemptat i danys. Un total de 18 detinguts estan en llibertat. Avui passaran davant el jutge els 12 últims.

Durant el dia d'ahir es van succeir les concentracions per aquests arrestos davant les portes de la Ciutat de la Justícia de Barcelona, a la Gran Via. Al matí, van ser un centenar de persones i a la tarda fins a unes 200 les que es van manifestar per protestar pels tres joves (dos d'ells estudiants de Física) que van ser empresonats divendres a la nit per la jutge Carmen García. Tots tres van ser detinguts el 29-M cap a les deu del matí, hores abans dels greus incidents ocorreguts al migdia i a la tarda al centre de la ciutat que van causar importants danys.

Els dos estudiants de Física empresonats, Isma i Dani, formaven part d'un piquet d'universitaris que havia estat a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, a l'avinguda Diagonal. Se'ls imputen desordres públics, danys, lesions i ser portadors d'elements incendiaris. El tercer dels arrestats, i ara a la presó, Javi, està acusat de tallar el trànsit als voltants del carrer de la Independència cantonada amb Aragó. Segons la jutge, aquest noi «formava part d'un grup organitzat d'almenys 50 persones» que va entravessar contenidors d'escombraries a la via pública i va generar, indiquen les actuacions, «risc per a la circulació». Van tallar el trànsit durant uns 15 minuts.

SEGUIMENT POLICIAL / A Javi se li atribueix un delicte de desordres públics. La jutge es basa en el «detallat» relat del policia que va portar a terme un «discret seguiment» i va presenciar el tall de trànsit. La magistrada decreta el seu ingrés a la presó per garantir la seva «disponibilitat» davant la justícia i «evitar la reiteració delictiva» en futurs actes.

Notícies relacionades

Recorda que en pròximes dates estan previstos a Barcelona esdeveniments que per «la seva naturalesa són propicis a actuacions criminals com les desplegades». I esmenta el Primer de Maig, la reunió de presidents de bancs centrals europeus (2 al 5 de maig) i el partit de futbol entre el FC Barcelona i l'Espanyol (el 4 o 5 de maig). A més, detalla que el detingut va participar en el bloqueig del Parlament el 15 de maig del 2011.

DENÚNCIA DE CCOO / La branca juvenil de CCOO va denunciar ahir que els empresonats són d'entitats convocants de la vaga (entre elles, el sindicat i una organització d'estudiants) i no, com diu la justícia, «d'una xarxa organitzada per causar altercats». CCOO va dir que van ser detinguts «arbitràriament amb la voluntat política de marcar precedents per a futures mobilitzacions».