Nova etapa per a una infraestructura a peu de platja

La megadisco de Nouvel 'allargarà' la Diagonal fins al Port Fòrum el 2013

Els promotors aspiren a convertir el litoral en «referent europeu» amb el suport de Sant Adrià

El projecte d'Amnesia BCN, amb una inversió de desenes de milions, ressuscitarà el complex

L’ESPAI 3D’esquerra a dreta, panoràmica aèria on s’aprecia com la disco tanca la nova línia de la Diagonal oberta per la torre Agbar al fons; detall de la plataforma sobre la qual es construirà el projecte de Nouvel, i, sobre aquestes línies, un operari retira per fi els rètols de lloguer dels locals.

L’ESPAI 3D’esquerra a dreta, panoràmica aèria on s’aprecia com la disco tanca la nova línia de la Diagonal oberta per la torre Agbar al fons; detall de la plataforma sobre la qual es construirà el projecte de Nouvel, i, sobre aquestes línies, un operari retira per fi els rètols de lloguer dels locals. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN
BARCELONA

De ser un espai gairebé desert sense cap altra activitat que la dels vaixells i iots atracats a la seva marina, a convertir el litoral de Sant Adrià en «referent europeu» amb la macrodiscoteca Amnesia Barcelona, per a 7.000 persones, com a vaixell insígnia. L'ambiciós projecte d'oci i serveis per al Port Fòrum podria sonar a bogeria si no fos pels noms que el subscriuen: el de l'empresari Martín Ferrer (també al timó de la llegendària Amnesia d'Eivissa) i l'arxipremiat arquitecte Jean Nouvel, que amb el nou temple de l'oci posarà posarà la culminació -s'espera que brillant- a la nova Diagonal que ell mateix va començar a dibuixar amb la torre Agbar.

La disco, que se situarà sobre la plataforma que cobreix part dels locals del Port Fòrum (els que donen a la platja de Sant Adrià), oficialment no forma part de la Diagonal -o seria un imaginari número negatiu, ja que l'Hotel Zero marca l'inici real, a peu de Fòrum-, encara que remata la línia recta que es traça des de les Glòries fins al mar.

Com ja va avançar EL PERIÓDICO el 10 d'agost passat, Amnesia i Nouvel formaven un duo candidat que, en simbiosi, podia activar l'estructura de locals que la crisi va sumir en l'oblit i el desús. Finalment, Ferrer va tancar el contracte fa unes setmanes, després d'aconseguir el vistiplau de l'Ajuntament de Sant Adrià al seu projecte. Va comprar a Montemar l'explotació de gairebé 70 locals comercials (fins al 2031), a l'extrem dels quals aixecarà la disco de gairebé 4.000 metres quadrats i 3.000 més de terrasses. D'aquesta manera, l'empresari s'assegura que garanteix «la qualitat dels futurs companys de viatge», explica a aquest diari, en al·lusió als restauradors i comerciants i altres empresaris que vulguin llogar els espais. Aquest blindatge, només possible amb una inversió milionària, evitarà que una eventual invasió de negocis cutres o que trenquin la cuidada planificació per a la zona. S'assegura així que no es converteixi en un eix de turisme barat, subratlla.

Nouvel ja prepara el projecte definitiu de la discoteca, que recordarà molt l'original d'Eivissa. Tindrà una planta a nivell i una altra superior, a manera d'amfiteatre, amb vidrieres, elements metàl·lics d'acord amb l'entorn i moltes sorpreses. El creador, molt il·lusionat amb la que serà la seva primera discoteca, compta com a estudi d'arquitectura associat a la ciutat amb BC10, que assumirà els aspectes més funcionals del projecte, pressupostat en desenes de milions d'euros.

En canvi, per a Martín Ferrer serà el seu últim gran repte com a empresari de l'oci, i per aquesta raó no escatimarà recursos perquè «en dos o tres anys es parli d'Amnesia Barcelona a tot el món». Un restaurant completarà el club, encara que aquest generarà activitat que anirà molt més enllà de la nit.

Notícies relacionades

De fet, Sant Adrià es va negar inicialment a acollir oci a la seva zona Fòrum, i ha estat el potencial de la proposta el que ha motivat el seu interès i aprovació. I és que el complex també exercirà de dinamitzador de la platja que queda a la seva esquerra. A la dreta, en canvi, té els atracadors de desenes de vaixells, inclosos iots de luxe de xeics àrabs. El director general de Marina Port Fòrum, Joan Conde, assenyala que la comercialització d'aquests va ser un èxit des del principi, mentre que la dels locals no va prosperar de mans del primer titular de l'explotació, Montemar. Confia que el nou rumb de la zona tregui partit per fi de les seves possibilitats, ja que fins ara tan sols una quinzena d'espais tenen ús, bastants d'ells de tipus administratiu.

CALENDARI / Està previst que el projecte executiu quedi a punt d'aquí poques setmanes i que les obres comencin en uns tres mesos. Si tot va bé, Amnesia Barcelona serà una realitat l'estiu del 2013, encara que els establiments comercials es podrien demorar una mica més, ja que la idea és seleccionar sense presses els arrendataris, amb marques molt potents a la vista. Més de mil places de pàrquing (700 de cobertes, ja realitzades) completen l'oferta lúdica, comercial (en la proporció que estableix el pla d'usos de la zona) i de serveis. Ferrer destaca, a més a més, que tot el complex obrirà diàriament i es nodrirà tant de públic barceloní com vacacional.