PROCÉS A L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA

El judici del 'crim perfecte' es reprendrà el 20 de febrer

El jutge frustra la maniobra de l'acusada, que ha renunciat al seu advocat per prolongar els terminis i aconseguir la llibertat provisional

Amics i familiars d’Ana Páez han desplegat una pancarta en què reclamen justícia, aquest dimarts, a les portes de l’Audiència de Barcelona.

Amics i familiars d’Ana Páez han desplegat una pancarta en què reclamen justícia, aquest dimarts, a les portes de l’Audiència de Barcelona. / RICARD CUGAT

4
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / Barcelona

Sorpresa i indignació a l'Audiència de Barcelona, on aquest dimarts ha tingut lloc la primera sessió deljudici a María Ángeles Molina Fernández, àlies Angie, acusada d'assassinar la seva amigaAna María Páez Capitán, el 19 de febrer del 2008, en un apartament deGràcia, en el que s'ha conegut com elcrim perfecte. Angie, que sempre ha negat les acusacions, harenunciat al seu advocat al·legant discrepàncies amb l'estratègia de defensa i ha aconseguit aixíajornar el judici. Però la seva maniobra no li ha sortit com esperava. Angie, ambpresó provisional que expirava al març, confiava que el judici es demorés com a mínim fins al juliol, de manera que el jutge es veuria obligat a ordenar la seva llibertat provisional. No obstant, el magistrat ha datat la pròxima sessió deljudiciper al20 de febrer, de manera que l'acusada seguirà a la presó.

La maniobra de l'acusada ha provocat l'estupor i laindignació dels familiars i amics de la víctima. La fiscalia ha denunciat que la renúncia d'Angie al seu advocat és una "maniobra" per sortir de la presó i guanyar temps, perquè al març s'acaba el seu termini de presó preventiva. El jutge de la Secció Segona de l'Audiència de Barcelona ho ha considerat un "frau processal" i ha advertit a l'acusada que no sortirà de la presó. El magistrat ha fet gestions amb la nova advocada de l'acusada i ha citat les parts per al 20 de febrer.

Familiars i amicsd'Ana María Paéz s'han concentrat des de primera hora a les portes de l'Audiència amb fotos de la víctima i una pancarta en què reclamen justícia. Al conèixer la notícia de la suspensió del judici, elspares d'Ana han expressat la seva frustració: "No hi ha justícia. La justícia és una merda".

El fiscal demana per a l'acusada24 anys de presó per suplantar presumptament la identitat de la seva amiga des de feia sis anys i assassinar-la per cobrar les assegurances de vida que havia contractat a nom seu després de robar-li el DNI i targetes de crèdit. Per això, se l'acusa d'un delicte d'assassinat --18 anys--, d'un altre de falsedat de document mercantil, a més d'un delicte continuat d'estafa, pels quals demana 6 anys i 18.000 euros de multa. La família reclama la pena màxima, 30 anys de presó.

Intel·ligent, freda i manipuladora

La investigació de l'anomenat crim perfecte va aconseguir desemmascarar una assassinameticulosa, intel·ligent, freda, manipuladora que encara avui continua a la presó defensant-se i insistint en la seva innocència. Angie, de 40 anys, i Ana, que llavors en tenia 35, es coneixien des de feia sis anys. L'acusada havia estat cap d'Ana, i el 19 de febrer del 2008 a la nit la va citar a sopar en un apartament llogat del número 36 del carrer de Camprodon. Després de sopar, va utilitzar cloroform per adormir-la. Va cobrir el cap d'Ana amb una bossa de plàstic, i li va lligar el coll amb cinta aïllant fins a asfixiar-la. La va despullar i va abandonar el seu cos estirat al sofà, al costat d'una perruca i unes botes negres.

Mentre Carlos, el company d'Ana, i els seus pares, denunciaven la desaparició de la jove, els Mossos identificaven per les empremtes el cadàver que va trobar la dona de la neteja de l'hotel. A la boca i la vagina, els forenses hi van trobar restes de semen de dos homes diferents.

L'assassina va idear un escenari per simular un suïcidi o una arriscada pràctica sexual. Però no va convèncer els Mossos, que van centrar les seves sospites en Angie, l'amiga amb qui Ana s'havia citat aquella nit per sopar i que va presentar una coartada: havia viatjat a Saragossa a recollir les cendres de la seva mare. I era veritat, però en temps compatibles amb l'assassinat.

Suplantació d'identitat per obtenir diners

Els Mossos van descobrir que durant dos anys, Angie es va fer passar per Ana. Amb la seva firma, va aconseguir grans quantitats de diners. A Ana la va matar amb l'únic objectiu de cobrar les pòlisses de vida que havia subscrit posant de beneficiària una tercera persona, aliena també a la trama.

Notícies relacionades

Sense antecedents, extravertida, atractiva, viuda i mare d'un fill, en el moment del crim convivia amb un empresari. A ell se'l va investigar fins que es va descartar que estigués al corrent de res.

Sense escrúpols, Angie, com altres assassines, es va presentar a l'enterrament d'Ana. Va ser el seu principal error. Aquell dia va veure per primera vegada el nòvio d'Ana. Dies després, l'home la reconeixeria com la dona de cabells negres i botes a qui les càmeres de seguretat van gravar entrant en un banc fent-se passar per Ana, per treure diners d'un compte. La van investigar durant quatre mesos. Va aguantar interrogatoris. No es va ensorrar mai.