La seguretat ciutadana

Els Mossos recalquen que la guia 'mangui' no l'han escrit policies

L'informe, creat per guies de turisme, enumera les bandes de lladres i circula entre els agents

Interior diu que als seus mapes de treball sobre els delictes a BCN no hi ha expressions xenòfobes

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO
BARCELONA

Tant la Conselleria d'Interior com els Mossos d'Esquadra van recalcar ahir que la guiaManguilàndia a Barcelona, un document que ha circulat per les xarxes socials i on s'enumeren les bandes de carteristes que actuen a la ciutat, no és un document oficial de la policia autonòmica. A més, van insistir que als mapes delinqüencials i als documents de treball oficials dels quals disposen els Mossos no s'utilitza cap tipus de terminologia ni racista ni políticament incorrecta. «A l'hora d'analitzar l'acció delictiva dels diferents grups que actuen a Catalunya, els Mossos no fan servir mai expressions xenòfobes», va assenyalar la conselleria en un comunicat.

Tot indica que aquest polèmic document va ser elaborat a finals del 2010 per un guia turístic que el va penjar al mur d'un grup de Facebook anomenat I know somebody who got robbed in Barcelona(Conec algú a qui van robar a Barcelona) i posteriorment en blocs de consells sobre turisme. Des d'aquí, la llista, on abunden les referències xenòfobes a les nacionalitats dels lladres, va començar a circular entre professionals del turisme, primer, i entre els mossos, després.

MANUAL DE CONSULTA / Al ser veraç la informació que hi ha continguda sobre el lloc i els mètodes utilitzats per aquests grups delictius, els agents als quals arribava el passaven, sempre de manera informal, a vegades actualitzant-lo amb ressenyes de nous grups delictius, a altres agents a manera de decàleg de la petita delinqüència. Tant va circular que, actualment, molts policies que l'han rebut creuen que el material ha estat fet per altres mossos.

La llista, que circula en un correu titulatAlgo que todos deberíamos conocer,i que va inclosa en un arxiu adjunt anomenatManguilàndia a Barcelona, ressenya fins a 18 grups delictius que tenen en el robatori als turistes arribats a Barcelona la seva principal activitat. Per identificar la nacionalitat dels integrants d'alguns d'aquest grups delictius, el text inclou expressions xenòfobes com«moro»o«morito». Abans de la seva publicació a l'edició d'ahir, aquest diari va confirmar l'existència i l'activitat actual d'aquests grups, responsables de la majoria dels 310 robatoris que cada dia es cometen a la capital catalana.

Notícies relacionades

La Direcció General de la Policia va assenyalar ahir en un comunicat que aquest document «no constitueix un instrument oficial de treball que utilitzin els agents desplegats a Barcelona per combatre l'acció dels grups delinqüencials que actuen a la ciutat». A més a més, el departament va insistir que els mapes oficials elaborats per la policia autonòmica són de confecció pròpia i «estan realitzats de manera rigorosa i detallada, i que es nodreixen de dades policials contrastades pels mateixos agents i pels comandaments».

INVESTIGACIÓ I ANÀLISI / Encara que no van entrar a valorar la veracitat de la informació recollida en aquesta polèmica guia, els responsables de la Direcció General de la Policia van assenyalar que els mapes delinqüencials que els policies dedicats a la seguretat ciutadana elaboren de manera oficial «no depenen en cap cas d'informacions que es pengen en pàgines web, sinó de la tasca d'investigació i anàlisi que realitzen els mossos».