Entrevista AMB L'alcalde de castelldefels

Manuel Reyes: «Trauré el carril bici del passeig Marítim. Si no, serà un caos»

«Trauré el carril bici del passeig Marítim. Si no, serà un caos»_MEDIA_1

«Trauré el carril bici del passeig Marítim. Si no, serà un caos»_MEDIA_1 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
DAVID PLACER
CASTELLDEFELS

Amb 35 anys s'ha convertit en l'alcalde metropolità més jove i el primer del PP que guanya al Baix Llobregat. Amb dues llicenciatures, una diplomatura, una enginyeria i un màster, Manuel Reyes vol que el canvi de govern es noti com més aviat millor i no té por a la moció de censura que l'amenaçarà durant tot el mandat. Al contrari de García Albiol a Badalona, no parla d'immigració. És lògic, diu, perquè a Castelldefels no hi ha guetos sinó immigrants amb poder adquisitiu.

-¿Com valora el govern anterior i com està el municipi?

-En aquests últims 32 anys l'ajuntament sempre ha estat governat pels socialistes i el canvi polític és bo per salut democràtica i per necessitat. Fa quatre anys teníem 1.700 aturats i ara en són 4.500. A més a més, hi ha zones que han estat molt oblidades. Entre l'autovia i la via de tren no hi ha ni un equipament. Ni un, ni una escola, ni un ambulatori. És una ciutat molt cara, es paguen molts impostos i no es veu una retribució.

-¿En què notarà el ciutadà el canvi de govern?

-Farem una política per crear ocupació i per aturar la desertització dels comerços. S'han de facilitar tràmits, crear finestretes úniques i incentivar la creació d'empreses amb rebaixes d'impostos o altres vies que se'ns acudin. També volem activitats de platja tot l'any per dinamitzar les botigues.

-La creació d'ocupació difícilment es notarà d'un dia per l'altre. ¿Quin serà el primer canvi palpable?

-Si parlem de coses concretes, treuré el carril bici del passeig Marítim i reordenaré les places d'aparcament perquè si no serà un caos en pocs dies quan comenci la temporada de platges. No podem generar un caos de trànsit a la zona més atractiva i turística del municipi. Intentarem col·locar el carril bici al passeig al costat de la sorra i per poder-ho fer demanarem al ministeri la seva ampliació.

-¿No ha funcionat?

-Es va crear a l'hivern i es va treure un carril de circulació per a cotxes. A l'estiu, amb més afluència, això pot crear molts problemes.

-També ha promès paralitzar la construcció de 135 pisos protegits per fer un equipament.

-Hi ha molts pisos buits a la ciutat i el que ha de fer l'ajuntament és servir d'enllaç entre els propietaris i els llogaters. El terreny del carrer del General Palafox tenia un ús d'equipament i això és el que volem: un lloc per als joves i la gent gran.

-Ja estan en obres. ¿Els enderrocarà?

-Farà falta fer un càlcul i veure quant ens costaria aquesta opció perquè l'ajuntament no està en una bona situació.

-¿Com estan les arques?

-Castelldefels és el segon municipi més endeutat de la província de Barcelona: 93% de deute viu i està entre els set més endeutats de Catalunya. Mirarem amb lupa els comptes i encarregarem una auditoria externa.

-¿Quin és el primer document que va firmar de seguida que es va asseure a la cadira d'alcalde?

-La liquidació del personal de confiança del govern anterior.

-¿Tan ràpid els ha fet fora?

-No és que els hagi fet fora sinó que cessen de manera automàtica quan s'acaba el mandat i la meva obligació és firmar aquests documents.

-¿El preocupa la inseguretat?

-No tenim un municipi més insegur que la resta de la zona, però volem que tota la policia estigui al carrer i no als despatxos. Farem una anàlisi i si no és imprescindible que estiguin en un despatx, al carrer. El govern anterior va optar per un model de policialow cost, d'agents cívics, però jo vull agents de veritat que van a l'acadèmia i porten pistola.

Notícies relacionades

-Vostè no parla d'immigració com el seu company, García Albiol, alcalde de Badalona. ¿A què es deu?

-Tenim una realitat molt diferent. El 23% de la nostra població és immigrant encara que aquí no hi ha guetos, la majoria són ciutadans europeus. Viuen en urbanitzacions i tenim immigrants tan il·lustres com Leo Messi.