Transformació urbanística pendent a Sants-Montjuïc

Els veïns iniciaran pel seu compte dissabte l'obertura de Can Batlló

El nou equip municipal de CiU assegura que desencallarà el projecte i demana temps al barri

L'anunciada ocupació popular del recinte fabril coincidirà amb el ple d'investidura de Trias

Vista panoràmica del recinte industrial de Can Batlló, llargament reivindicat, des de la Gran Via, una setmana abans de l’entrada festiva per part dels membres de la plataforma veïnal.

Vista panoràmica del recinte industrial de Can Batlló, llargament reivindicat, des de la Gran Via, una setmana abans de l’entrada festiva per part dels membres de la plataforma veïnal. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

Els comptes no els van fer ells, sinó els llavors gerent d'Urbanisme, Ramon Massaguer, i la regidora de Sants-Montjuïc, Imma Moraleda. Va ser en una comissió de seguiment celebrada el març del 2009. Curant-se en salut, és a dir, tirant alt, van anar calculant els terminis per a l'entrada de les màquines en el reivindicat i enorme recinte fabril de la Bordeta. El resultat va ser que, com a molt tard, aquesta entrada seria el juny del 2011. Els veïns, organitzats a la Plataforma Can Batlló és per al Barri, van apuntar bé la data i van llançar una advertència a les autoritats: «Si aquest dia no hi entreu vosaltres, ho farem nosaltres».

La data ha arribat, com els veïns sospitaven, amb les obres sense començar i ells ja ho tenen tot a punt per al gran dia. Serà dissabte que ve, jornada que per atzar coincideix amb el ple d'investidura de Xavier Trias com a nou alcalde. «Serà una recuperació de l'espai lúdica i familiar. Amb castells, diables i música. Volem mostrar la incompetència de l'Ajuntament de Barcelona», diu Jordi Falcó, un dels membres de la plataforma.

TOT PREVIST / Ho tenen tot previst. Són molts, s'han organitzat en comissions i compten amb fusters i electricistes voluntaris per «adaptar l'espai». A més, han triat una nau «en bones condicions», així que només es tractarà d'«entrar-hi, netejar-ho i instal·lar-s'hi». «No és una okupació, sinó la recuperació d'un espai que ens pertany. Hem tingut paciència durant 35 anys», precisa Josep Maria Domingo, president del Centre Social de Sants. La intenció és instal·lar en aquesta nau una biblioteca -ja han reunit centenars de llibres- i un centre per a joves.

Tot i que es tracta d'una obra que ha d'executar una empresa privada, ja que són terrenys privats, pels veïns el govern municipal no ha fet els deures. «Ha quedat demostrat que si hi posen ganes, poden arribar a acords. Bé que van aconseguir negociar el pàrquing temporal», apunta Falcó.

En la que va ser una gran indústria tèxtil barcelonina, només hi queden mitja dotzena d'empreses amb uns 30 treballadors i poquíssims veïns. El pagament d'aquestes últimes compensacions -que la plataforma veïnal calcula que no arriben ni a tres milions d'euros- és el que encalla l'inici de la reconversió del recinte en una gran zona verda plena de promesos equipaments, prevista en el pla general metropolità (PGM). La crisi va fer que la propietat perdés interès a aixecar els 1.656 pisos previstos al lloc -985, de venda lliure-, operació que havia de finançar els equipaments.

Als veïns, que no s'aixequin pisos lliures tant els fa, però exigeixen que l'ajuntament hi construeixi la seva part: pisos protegits per a veïns afectats. Aquesta obra primer s'havia de començar a la primavera del 2010, després a finals d'any, i avui encara no s'ha fet ni un pas. La regidora electa Sònia Recasens, un pilar de l'equip de Trias i fins ara regidora adscrita per CiU a Sants, va dir fa poc a la plataforma que la seva intenció és impulsar el pla, assumint les compensacions pendents, cosa que ja havia anunciat just abans de les municipals l'encara alcalde socialista Jordi Hereu.

Notícies relacionades

Recasens va assegurar divendres a aquest diari que ha de ser l'Administració la que impulsi l'operació: «Una transformació urbanística tan important no es pot deixar en mans de l'empresa privada». La regidora proposa renegociar el pla previst amb la propietat i demana temps als veïns per fer-ho.

Tot i aquest compromís i el poc apreci del nou responsable d'Interior per ocupacions pacífiques com l'anunciada, els veïns no pensen desconvocar-la, i només esperen que la policia no blindi el lloc per impedir-ho. «Can Batlló evidencia que el model urbanístic en què s'ha basat el creixement de la ciutat, el del pelotazo, està esgotat. L'entrada és una forma de denunciar-ho», diuen.