Deficiències en l'educació pública de la capital catalana

Famílies d'escoles en barracons s'organitzen per exigir respostes

Un miler de nens estudien a Barcelona en mòduls prefabricats de vuit col·legis provisionals

Els pares d'aquests centres es declaren farts dels retards i exigeixen una «escola de veritat»

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ
BARCELONA

Malgrat que la versió oficial és que tot segueix el seu curs i que no hi ha cap projecte aturat, les famílies del miler de nens barcelonins que han de fer diàriament classe en precaris barracons ja no es fien de res ni de ningú. «No tenim cap confiança en els polítics. La data d'inici de la construcció de l'escola s'ha ajornat moltes vegades i no se'ns han comunicat mai; sempre els hem hagut de perseguir perquè ens donin alguna resposta, que després ha resultat que no es complia», apunta Míriam Hernández, vicepresidenta de l'AMPA del CEIP Fluvià, a Selva de Mar, una escola en barracons des del 2007. Aquesta mateixa crítica, o una de molt similar, és compartida pels pares dels alumnes de l'escola Sant Martí, els de La Maquinista, els de Congrés-Indians i els del CEIP Mediterrània, que han decidit unir-se en una plataforma única per compartir inquietuds i fer pressió conjunta per aconseguir el que consideren just: una escola «de veritat» per als seus fills.

Després d'uns quants endarreriments, les obres de l'edifici definitiu del Fluvià -al costat del Mediterrània, el que fa més anys que està en precari a la ciutat- haurien d'haver començat l'1 de setembre, però, ara com ara, encara no han vist cap excavadora per allà. Les últimes notícies del Consorci d'Educació són que començaran a finals d'aquest mes, i que únicament estan pendents de la llicència municipal d'obres.

MALS COMUNS / Deixant la incomprensió i la falta de compromisos ferms de banda, els problemes amb què conviuen els alumnes dels vuit centres en barracons de la ciutat són molt similars. Espais comuns insuficients o nuls, inundacions cada cop que plou i impossibilitat de fer activitats extraescolars en condicions o de comptar amb un servei de menjador propi. «Se'ls omple la boca parlant d'educació moderna, i a les nostres escoles ni tan sols es poden dividir els grups per falta d'espai», lamenta Victoria Giraldo, mare del Fluvià, que també posa èmfasi en «l'alarmant» falta de monitors de suport per a nens amb discapacitat.

I, malgrat que han decidit unir-se, «ja que es tracta d'un problema de tots» -una de les seves primeres accions com a plataforma serà crear un bloc a internet, on compartir els avanços de la seva lluita-, ja que el futur de cada centre evoluciona de manera diferent. Mentre que, en principi, el Fluvià hauria d'iniciar les obres en qüestió de dies, La Maquinista, a Sant Andreu, segueix, des de fa dos anys, pendent d'una sentència del Tribunal Suprem, ja que el solar del carrer de Ferran Junoy cedit per l'Ajuntament de Barcelona per aixecar-hi l'edifici està en litigi amb la propietat, perquè es tracta d'una expropiació forçada.

FUTUR INCERT / El cas del Congrés-Indians, també a Sant Andreu, és bastant diferent. Són els últims a sumar-se als barracons -a penes fa tres mesos que funcionen-i bona feina els va costar. El consorci va estar a punt de no crear l'escola, ni tan sols els barracons. Però la pressió dels pares i de l'associació de veïns de Sant Andreu sud va fer que finalment es muntessin els primers barracons per a aquest curs. Això sí, la ubicació definitiva està encara «en estudi, depenent de les necessitats de la zona». És a dir, encara no és clar que l'escola s'arribi a construir, o si acabarà fusionant-se amb el veí CEIP Rosa del Vents, com sempre ha estat la intenció del consorci.

Notícies relacionades

En la mateixa tessitura -penjant d'un fil- es trobava fins fa poc el CEIP Mediterrània, al qual també havien marejat amb múltiples dates d'inici d'obres incomplertes. L'última versió del consorci és que finalment sí que s'aixecarà i, a més, estarà enllestit a finals del curs 2011-2012.

Fins que els pares no vegin que tots aquests compromisos es converteixen en flamants escoles per als seus fills, prometen lluitar. De moment, preparen una seguda popular a Sant Jaume per rebre el futur conseller d'Educació.