El soroll de les 222 obres de Barcelona posa a prova la paciència veïnal

Els barcelonins que no se n'han anat de vacances pateixen la tortura acústica en jornades maratonianes

Molts afectats assumeixen la necessitat dels treballs però demanen horaris menys molestos

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN / Barcelona

És el còctel –més impopular– de l'estiu: una part de martell hidràulic, una altra dosi de formigonera, una altra de camions descarregant material i excavadores a ple rendiment, barrejat amb núvols de pols i brutícia, i amanit amb l'eventual fum negre d'algun rugent generador auxiliar. Degudament agitat, seserveixdiàriament per a malson de milers de barcelonins que no tenen la sort de poder fugir de vacances i ni tan sols poden obrir les finestres a la recerca d'una mica d'aire fresc. Les obres públiques estivals mantenen 222 fronts oberts aquests dies a la ciutat, i encara que necessàries i assumides per la majoria, són molts els que reivindiquen uns horaris més suaus almenys durant l'estiu, època en què és difícil mantenir les vivendes tancades i barrades. L'ajuntament replica que són 128 menys que les de l'any passat, i que de moment no hi ha nocturnitat i traïdoria. Poc consol per als que les suporten diàriament.

Del repertori de treballs que en aquests moments hi ha en marxa, únicament una cinquantena són pròpiament «d'estiu», és a dir, que s'executen aprofitant l'èxode vacacional per generar menys afectacions al trànsit. No obstant, siguin temporals o de llarga durada, la coincidència amb un càlid estiu i amb el fet que la crisi hagi reduït les escapades de molts o impossibilitat les d'altres fa que les molèsties siguin molt patents.

Els treballs pel pas de l'AVE per la ciutat copen moltes de les rases ciutadanes. Al carrer de Padilla amb Mallorca, els veïns estan exasperats pel soroll i els horaris. Segons l'ajuntament, les jornades de vuit del matí a deu de la nit són legals, però al veïnat se li indigesten. No fa gaire van arribar a manifestar-se perquè van votar «no» a les obres en dissabte i «l'alcalde Hereu» va ignorar el resultat. «Treballen els dissabtes i també han anunciat que ho faran de nit», lamenta Amalia Pérez, una de les afectades.

A la plaça de Navas, al Poble-sec, també respiren pols i suporten el tronar de les màquines, però el que més lamenten són les demores de més de dos anys amb els treballs per a la construcció d'un gran pàrquing subterrani aturats, que han fet del seu barri una trinxera permanent. En canvi, el soroll ha estat continuat per als veïns afectats per les millores de la línia verda del metro a la

Vall d'Hebron. Fa anys que estan d'obres, només amb una breu interrupció, i no s'adapten a les nits sense descans. «Necessitem dormir», clama Rosa Morales.

DOBLE / Al carrer d'Urgell, per partida doble, les obres del dipòsit pluvial, en plena recta final, van deixar la vorera delimitada amb tanques i reduïda a la mínima expressió, han aixecat tones de terra i pols i s'acompanyen d'un generador que rugeix de les 8.00 a les 23.00 hores, molt contaminant per als blocs adjacents. I gairebé a l'altura de Provença, l'equipament estrella del barri, que inclou guarderia i biblioteca, ha patit alguns endarreriments que han portat a accelerar l'obra, a costa d'activar-la a les set del matí i fins i tot els diumenges, amb gran estrèpit a tot l'interior d'illa.

Notícies relacionades

En alguns casos, com a Sant Martí, els veïns no són els únics afectats, sinó que els nens temen anar pel carrer per l'ensordidor impacte de les perforacions a les voreres de Ramon Turró. Pitjor encara ho tenen els veïns de carrers estrets de Ciutat Vella, com per exemple Joaquim Costa, en què la reurbanització fa impossible gairebé mantenir una conversa al carrer o escoltar la tele a les sales dels pisos més baixos.

En qualsevol cas, entre desenes d'exemples, són els peatges de les millores urbanístiques i del relatiu manteniment de la inversió en obra pública. Fonts municipals indiquen que les queixes són menys aquest any, per ser menys les costures de la ciutat. I afirmen que en molts casos els obrers se'n van a casa a mitja tarda...