OPERACIÓ DE LA POLICIA NACIONAL, LA GUÀRDIA URBANA I ELS MOSSOS

Cop a la Rambla i les Glòries a la prostitució de nigerianes

Els policies sospiten que dues noies més tenen menys de 18 anys

Detinguts tres proxenetes i trobada una menor, de 15 anys, explotada

identificació a la Rambla.

identificació a la Rambla. / ÁLVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
ANTONIO BAQUERO / ALBA G. LAGUNA / Barcelona

Aproximadament 24 hores d'operació policial en diversos punts de Barcelona van permetre ahir posar fre a la prostitució de noies nigerianes, que un cop més estava guanyant terreny en zones com la Rambla, el Raval o la plaça de les Glòries. En aquesta ocasió, l'operatiu estava dirigit pel Cos Nacional de Policia que, amb el suport de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra, pretenia neutralitzar diversos proxenetes que explotaven aquestes dones i de qui sospitaven que obligaven a prostituir-se diverses menors.

L'actuació va culminar amb la detenció de tres proxenetes i amb l'alliberament com a mínim d'una menor, una noia de només 15 anys, que va ser posada a disposició de la Fiscalia de Menors i per la qual s'ha activat el protocol de situació de risc. La policia està ara determinant si dues noies més que es van localitzar són realment menors. El problema és que la prova òssia que se'ls practica per determinar l'edat no és vàlida per a les persones originàries de l'Àfrica subsahariana, amb un desenvolupament més ràpid.

Els tres proxenetes, detinguts a Barcelona i Mollet, són originaris de Nigèria i Ghana i se'ls acusa de tenir explotades diverses dones, entre les quals hi ha les menors.

Durant l'operatiu es van identificar un centenar de persones, la majoria joves subsaharianes que ofereixen serveis sexuals. No obstant, gairebé totes les noies es trobaven en situació regular i només set sónsense papersi se'ls ha aplicat la llei d'estrangeria.

QUEIXES D'AFRICANS / Tot i que l'operació havia començat a la tarda, quan es va procedir a identificar diverses prostitutes i immigrants i comprovar si tenien la documentació en regla, el gruix del dispositiu es va iniciar ahir després de la una de la matinada. Desenes d'agents van irrompre a la part baixa de la Rambla, a l'altura del carrer de l'Arc del Teatre, i van anar pujant. Més tard va continuar al carrer de Robadors, la Ronda de Sant Antoni i les Glòries.

A les dues de la matinada, el trànsit del carrer Nou de la Rambla es va col·lapsar durant uns minuts ja que diversos vehicles dels cossos de seguretat estaven aturats a la confluència d'aquesta via amb la Rambla. En total, davant de la comissaria de la Guàrdia Urbana hi havia estacionades cinc furgonetes i dos cotxes de la Policia i la Guàrdia Urbana. El fet que l'objectiu de la policia fossin les xarxes d'explotació de nigerianes va fer que els agents identifiquessin de manera sistemàtica les persones de raça negra que eren a la zona. La majoria van ser traslladades a la comissaria de la Guàrdia Urbana, en un degoteig lent però constant que es va allargar una hora. Gairebé totes sortien en 15 minuts com a màxim, i es queixaven que les havien escorcollat i que només es demanaven els papers als africans.

Notícies relacionades

A Traore Hameougoury, un ciutadà de Mali, també li van demanar la documentació, encara que no va arribar a anar a la comissaria. «Érem molts a la Rambla, però només ens han demanat la documentació als negres. A mi m'han ficat en un cotxe però després m'han deixat baixar. Ara estic esperant que deixin anar els meus amics. Alguns ja són al carrer, però surten tan cabrejats que no es pot parlar amb ells», va dir.

PETONS ALS FLAIXOS / Per desgràcia, la identificació policial no és una garantia perquè una persona deixi d'exercir la prostitució. A dos quarts de tres, tres noies africanes van entrar a la comissaria escortades per uns quants agents. Quan en van sortir al cap d'una estona, llançant petons als flaixos dels fotògrafs, van començar a pujar per la Rambla. Abans d'arribar al Liceu, una d'elles ja va abordar un turista.