On Catalunya

POLÈMICA PER UN SERVEI ASSISTENCIAL AL LITORAL

Badalona va llogar per a les platges una ambulància sense permís sanitari

L’ambulància llogada i amb els permisos vigents que substitueix el vehicle sanitari de Pro-activa.

L’ambulància llogada i amb els permisos vigents que substitueix el vehicle sanitari de Pro-activa. / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
DAVID PLACER
BADALONA

L'ambulància instal.lada a les platges de Badalona per atendre emergències no va tenir el permís sanitari en regla entre el juny i el juliol d'aquest any, quan es va presentar com la més avançada de les platges espanyoles. L'empresa contractada per a la vigilància i el socorrisme, Pro-activa, va mantenir tot aquest temps una unitat de salut sense l'autorització de transport de malalts vigent ni les certificacions tecnicosanitàries, atorgades pel Departament de Salut, al dia.

L'empresa no disposava d'una ambulància en el moment en què va guanyar el concurs públic, l'abril d'aquest any. Un cop va haver obtingut el contracte de servei, va decidir comprar el vehicle per complir amb els requisits oferts en la seva proposta. Per aquesta raó, la companyia encara no ha obtingut el permís de transport ni el tecnicosanitari, encara que assegura que "els està tramitant". "No estem en una situació il.legal sinó alegal", afirma Óscar Camps, director de l'empresa.

L'ajuntament va obligar Pro-activa a subcontractar una altra ambulància amb tots els permisos en regla, segons explica Ferran Falcó (CiU), primer tinent d'alcalde de Badalona i responsable de l'àrea de seguretat, en una carta de resposta al PP de Badalona, que va denunciar la situació de l'ambulància. Falcó assegura que la unitat no va atendre cap pacient durant el temps en què va estar instal.lada a la platja sense comptar amb els permisos. Però el director de l'empresa afirma que sí que han estat atesos diversos ferits i malalts, entre els quals s'inclou fins i tot un afectat per un infart.

Tot i la presència de la unitat medicalitzada, els serveis del 061 van haver d'acudir a les platges de Badalona almenys 18 vegades per atendre i transportar a hospitals principalment cremats i ferits, segons ha confirmat el Servei d'Emergències Mèdiques.

DENÚNCIES DE L'OPOSICIÓ El PP de Badalona va sol.licitar a l'ajuntament la documentació de l'empresa i els permisos de la nova ambulància llogada a una tercera companyia. "Hem tingut una ambulància que feia la mateixa funció que un simple carretó de gelats. El més greu és que es paguin, amb impostos dels ciutadans, dos serveis: el de l'ambulància que no treballa i el del 061", va afirmar Xavier García Albiol, líder del PP de Badalona.

El personal sanitari també es va subcontractar a una tercera empresa, segons ha confirmat l'ajuntament. "L'ambulància està en perfectes condicions però no té el permís, que trigarà uns dos mesos. Pen-

sàvem que es faria ràpid, però el tràmit burocràtic s'ha allargat", explica el representant de l'empresa de socorrisme.

REQUISITS

La certificació sanitària, un requisit previ per al transport de malalts, es concedeix cada cinc anys, però ha de ser renovada anualment. La concessió d'aquests permisos implica el compliment de nombrosos requisits, entre els quals s'inclou comptar amb personal propi i capacitat d'atenció al públic les 24 hores, segons el decret 182/1990 de la Generalitat.

Notícies relacionades

Fins l'any passat, la Creu Roja oferia els serveis de vigilància i salvament a Badalona, una assignació que repeteix en molts municipis catalans. Tot i que tenia la possibilitat d'estendre el seu contracte, l'Ajuntament de Badalona va decidir convocar un concurs públic a través d'un tràmit d'urgència, que va guanyar per un ampli marge.

L'empresa, amb uns 20 vigilants, va aconseguir el contracte de 519.000 euros per dos anys de servei. L'ambulància es va oferir com un valor afegit a l'oferta de salvament i està capacitada per tractar infarts, qualitat que en el seu moment va ser promocionada pel Departament de Medi Ambient de l'ajuntament. La companyia assegura que l'ambulància es va oferir com a agregat en el concurs i que la poden retirar quan vulguin.