OBERTURA D'UNA NOVA ETAPA DE COL.LABORACIÓ CULTURAL ENTRE ESPANYA I FRANÇA

El Museu Picasso de París cedirà al Reina Sofia 407 obres del pintor

El centre cultural de Madrid acollirà a partir del febrer l'exposició més gran dedicada a l'artista

La mostra s'organitzarà al voltant del quadro 'Guernica' i ocuparà 4.000 metres quadrats

2
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS / PARÍS

Les dues ànimes de Pablo Picasso --les seves arrels espanyoles i el seu país d'adopció, França-- es reuniran per primera vegada en una gran exposició retrospectiva. Els ministres de Cultura d'Espanya i França, César Antonio Molina i Christine Albanel, van firmar ahir a París un conveni de col.laboració per a la cessió de 407 obres del Museu Picasso de París al Reina Sofia de Madrid, que rendirà un homenatge al pintor malagueny amb una mostra excepcional entre el 5 de febrer i el 5 de maig. Des de la seva creació, l'obra realitzada per Picasso durant el tràgic període entre l'any 1936 i l'any 1945 no s'ha tornat a trobar al voltant del mític Guernica.

Amb el títol La col.lecció del Museu Nacional Picasso, París, l'exposició ocuparà 4.000 metres quadrats. Entre les obres cedides hi figuren quadros de l'època blava, com l'Autoretrat realitzat el 1901 o La Célestine; de l'època cubista, com Home amb guitarra; i del segon classicisme, com La flauta de Pan. Però el que atorgarà un caràcter únic a la mostra serà l'exhibició, a més del Guernica, dels quadros creats durant els anys negres de la guerra. Retrats de Dora Maar o de Marie-Thérèse Walter, les al.legòriques Dona que plora i Suplicant o Gat que devora un ocell revelen el sofriment de l'artista davant la massacre d'innocents. Entre les peces cedides hi ha escultures, dibuixos, gravats, fotografies i ceràmica realitzats per Picasso.

MECENATGE

Després de Madrid, l'exposició viatjarà a la Xina i el Japó, però només al Reina Sofia es podrà veure amb el que Molina va definir com "una de les obres d'art més importants del segle XX", el Guernica, obra que no es desplaça a causa del seu incalculable valor i envergadura. A canvi del préstec, Espanya aportarà un "mecenatge de 3,5 milions d'euros", íntegrament destinat a la "modernització del Museu Picasso de París". Per realitzar les obres de remodelació, el centre estarà tancat entre el 2008 i el 2010.

Després de firmar el protocol de col.laboració, Albanel i Molina van subratllar que a partir d'ara s'obre una nova etapa de cooperació entre Espanya i França, que tenen unes relacions que travessen un període "de gran entesa". A més de començar una fase d'intercanvi "permanent" entre el Reina Sofia i el Picasso de París pel que fa a l'investigació i formació del personal científic, la política de préstecs s'estendrà a altres manifestacions culturals.

Notícies relacionades

El ministre espanyol, d'altra banda, va ultimar amb l'Ajuntament de París i el Ministeri francès l'organització d'una exposició, el mes de juliol que ve al Petit Palais de la capital francesa, sobre la influència de la imatge tradicional d'Espanya en les avantguardes artístiques de principis del segle XX.

La mostra rebrà el nom de La nit espanyola, comptarà amb 300 obres de 150 artistes i obrirà la temporada cultural europea organitzada el 2008 per la presidència francesa de la Unió Europea. Entre les obres que integraran la mostra hi figuraran, entre d'altres, quadros de Picasso, Monet i Modigliani.