CERIMÒNIA

Cesc Gay i Josep Fontana recullen el Premi Nacional

La dramaturga Lluïsa Cunillé també rep el guardó cultural de la Generalitat

1
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / REUS

El compromís cívic i el treball de Josep Fontana, un dels historiadors més importants de Catalunya, va ser reconegut ahir amb l'entrega del Premi Nacional de Cultura en la nova categoria que distingeix la Trajectòria Professional i Artística, i que concedeix la Generalitat. Nascut a Barcelona el 1931, Fontana és catedràtic emèrit d'Història i Institucions Econòmiques. Va introduir la historiografia marxista a Espanya i ha escrit llibres comLa construcción de la identidad, Europa ante el espejo, España bajo el franquismoiCrisis del antiguo régimen.Ara codirigeix una història d'Espanya en 10 volums. "No considero un mèrit dedicar-me al que m'agrada", va explicar en un vídeo després de la distinció.

18.030 EUROS

El teatre Fortuny de Reus va acollir ahir la gala d'entrega d'aquests guardons, que van recaure, entre altres, en Francesc Serés perLa força de la gravetaten la categoria de Literatura; en Cesc Gay perFiccióen la de Cine; en Lluïsa Cunillé en la de Teatre, i en Benet Casablancas en la de Música. Tots aquests reconeixements a les activitats i aportacions culturals més significatives de l'any, dotats amb 18.030 euros, són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre el 1932 i el 1938.

Altres premiats destacats d'aquesta edició van ser Dani Freixas (Arquitectura i Espai Públic); Frederic Amat (Arts Visuals); Manel Barrios, pel programaUna mà de contes(Audiovisual); Marta Almirall, de la companyia Roseland Musical (Dansa), i Martí Guixé (Disseny).

La Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana va rebre el premi al Patrimoni Cultural; l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia, el de Projecció Social de la Llengua Catalana, i l'estudiós de la literatura catalana Ricard Torrents, el premi de Pensament i Cultura Científica per l'obraArt, poder i religió: La Sagrada Família en Verdaguer i en Gaudí.També van rebre el premi de Cultura Popular la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya.

Notícies relacionades

NOTES D'HUMOR

La gala, amb moltes peces audiovisuals i un escenari d'aire mediterrani, va tenir notes d'humor com la intervenció de Jordi Aspa i Bet Miralta, directors de la Fira del Circ Trapezi de Reus i guanyadors del Premi Nacional de Circ, i amb l'actuació dels actors Ferran Rañé i Jordi Martínez com els pallassos Charlie Rivel i Witzi.

Temes:

Cesc Gay