CERIMÒNIA A LAS VEGAS

Montserrat Caballé, Ojos de Brujo i La Quinta Estación, premiats als Grammy llatins

Juan Luis Guerra ha estat el gran triomfador de la vetllada, amb sis guardons

4
Es llegeix en minuts
EFE / LAS VEGAS

La vuitena edició dels Grammy llatins ha tingut un bon resultat per a la música espanyola. El sextet barceloní Ojos de Brujo ha guanyat el premi al millor àlbum de flamenc perTecharí; la soprano Montserrat Caballé, també de Barcelona, ha estat reconeguda amb el Grammy al millor àlbum de música clàssica perLa canción romántica española;i un dels grups revelació d'aquest any, La Quinta Estación, s'ha alçat amb el Grammy al millor àlbum pop de grup o duo, perEl mundo se equivoca.

Però el protagonista de la nit ha estat Juan Luis Guerra. A més dels cinc gramòfons daurats que s'ha emportat l'artista dominicà, Gloria Estefan l'ha presentat com la Persona de l'Any per l'ajuda als més necessitats de la seva República Dominicana natal.

Dedicats a la República Dominicana

Guerra ha dedicat aquest premi al seu país per la tragèdia causada per la tempesta tropicalNoel,que ha provocar la mort de prop de 150 persones a l'illa de La Española. "En aquests últims dies hem passat uns moments molt difícils. Però som un poble fort i valent i, sobretot, una terra plena de pau, glòria i amor", ha afirmat mentre s'aferrava al gramòfon d'or.

Per a l'artista dominicà no podia ser una nit millor i tan especial, després d'haver rebut la vigília el tribut de l'Acadèmia Llatina de la Gravació (LARAS) i l'homenatge dels seus companys de la indústria de la música llatina. Guerra s'ha emportat els premis a la millor gravació de l'any, millor àlbum de merengue, millor cançó tropical, àlbum de l'any i cançó de l'any, tot per l'àlbumLa llave de mi corazón, que ha merescut a més un sisè premi als seus enginyers de so. "Gràcies, Senyor, el meu salvador, gràcies a tots els que han fet possible aquest somni", ha dit al recollir el Grammy a la gravació de l'any.

Calle 13 i Ricky Martin

Darrere del dominicà els altres dos triomfadors de la nit, amb dos guardons cada un, han estat els porto-riquenys Calle 13 i Ricky Martin. El duo Calle 13 ha obtingut els Grammy al millor àlbum de música urbana perResidente o visitantei a la millor cançó urbana perPal norte, interpretada amb els cubans Orishas.

Les referències a la immigració llatina als Estats Units han estar presents a la gala i amb especial intensitat per part de Calle 13 i Ricky Martin. René Pérez, més conegut com a Resident, ha afirmat amb certs nervis: "Cada nació depèn del cor de la seva gent, un país que no es ven ningú el podrà comprar. Aquest és un missatge per als Estats Units, tots som llatins i ningú ens posarà una muralla al mig".

Ricky Martin, que ha guanyat en les categories de millor vídeo musical versió llarga i millor àlbum vocal pop masculí perMTV Unplugged, no s'ha quedat enrere en el suport incondicional als hispans. El porto-riqueny ha aprofitat la recepció del guardó per destacar la necessitat "de la unió dels pobles" i afirmar que, encara que s'ha d'aprendre anglès, "s'ha de parlar espanyol, hem de seguir parlant espanyol".

Miguel Bosé i La Quinta Estación

Entre els candidats que no s'han emportat cap premi ha destacat Miguel Bosé, que no ha obtingut cap dels tres guardons a què aspirava perPapito,encara que ha pujat a l'escenari per interpretar amb la seva neboda Bimba BoséComo un lobo.

La Quinta Estación, en canvi, sí que ha guanyat un Grammy perEl mundo se equivoca,que competia ambAdelantando, de Jarabe de Palo, entre altres. La vocalista d'aquest grup establert a Mèxic, la madrilenya Natalia Jiménez, ha pujat molt emocionada a l'escenari per recollir el premi i ha dit que espera que "sigui el primer de molts". "¡Visca Mèxic!", ha cridat després d'agrair el Grammy "a Mèxic, a tot Llatinoamèrica, a Espanya, als EUA, per tot el suport que ens han donat, especialment Mèxic, que és casa nostra."

La cerimònia

A la gala hi han actuat de mestres de cerimònia la cantant mexicana Lucero i el seu compatriota el comediant Eugenio Derbez, que han entretingut l'audiència en les tres hores que ha durat l'entrega dels gramòfons daurats.

Ricky Martin i el Blue Man Group han obert de manera espectacular amb una barreja de ritmes la gran nit de la música llatina.Lola, Lolai una barreja de les seves cançons més conegudes ha estat el que ha escollit el porto-riqueny a l'escenari de l'Hotel Mandalay de Las Vegas per iniciar la cerimònia, que ha estat transmesa per la cadena Univisión a cent països.

Notícies relacionades

Emotiva ha estat la interpretació de Shaila Dúrcal, que ha cantatAmor eternomentre en una pantalla es reflectia la cara de la seva mare, Rocío Dúrcal. I Laura Pausini ha recordat, al rebre el Grammy al millor àlbum vocal pop femení perYo canto,el seu compatriota Luciano Pavarotti, que ha mort aquest any.

Pausini ha deixat sense premi Shaila Dúrcal i Ana Belén, dues de les candidates espanyoles que s'han quedat sense Grammy, igual que Alejandro Sanz, Mala Rodríguez, Belo i Los Susodichos, Tulsa, Iván Ferreiro, Rosendo Mercado i José Luis Perales. L'hispano-francès Manu Chao ha rebut el Grammy a la millor cançó alternativa perMe llaman Calle.