ESTIU // PUBLICACIÓ

La dramaturga Yasmina Reza retrata Sarkozy en un llibre

2
Es llegeix en minuts
ELIANNE ROS / PARÍS

El retrat lliure que la dramaturga Yasmina Reza ha construït del president francès, Nicolas Sarkozy, s'ha convertit en l'esdeveniment de la temporada literària del país veí. El llibre, titulatL'alba, el capvespre o la nit(Flammarion-Albin Michel), va sortir ahir a la venda amb una tirada de 100.000 exemplars. L'autora d'Arte, amb unes peces teatrals que s'han representat en més de 35 llengües, ja sona com a candidata al Goncourt --el premi literari més prestigiós de França-- per aquest relat escrit en primera persona sobre el que ha vist i sentit durant els 18 mesos en què es va convertir en una discreta ombra del llavors candidat a presidir la República.

El més insòlit de la iniciativa de Reza --no és habitual que un dramaturg de prestigi s'aventuri en un terreny considerat més periodístic que literari-- ha despertat gran expectació en aquestarentréeparticularment prolífica. Més de 700 nous títols --gairebé 500 novel.les d'autors francesos i més de 200 traduccions estrangeres-- han començat a aterrar a les llibreries. "El que em fascina des de fa anys no és la política com a tal, sinó el destí polític", argumenta al setmanariNouvel Observateur. Davant dels que donen per fet que es tracta d'un encàrrec del president, Reza puntualitza que va ser ella qui va exposar el seu projecte a Sarkozy. "El va acceptar de seguida i va dir que se sentia honrat. Va afegir que no tenia la impressió d'afrontar un gran risc. Li vaig dir que estava equivocat, que havia de desconfiar més dels escriptors que dels periodistes. La seva resposta va ser una frase que el defineix: fins i tot si em destrossa, m'engrandirà", revela Reza.

Notícies relacionades

EL COSTAT CÒMIC

L'autora confessa que en el seu relat també hi ha "un autoretrat disfressat", que és el que diferencia el seu treball del periodístic. "Quan un periodista retrata un polític busca la veritat, els contorns exactes del personatge, jo no". Reza s'interessa pel costat còmic del polític, pel paper que s'ha construït per arribar al poder. El resultat és un relat que supera el concepte de llibre polític, amb un contingut que no amaga la brutalitat del personatge ni el seu costat més tendre. A Reza, el que més la va impressionar va ser la lluita contra el rellotge que marca la vida del polític i l'obliga a prioritzar de forma despietada.