Idees // ELOY CARRASCO

Jimi Hendrix al batxillerat

1
Es llegeix en minuts
ELOY CARRASCO

El dia ja una mica llunyà en quèTony Blairva confessar, fent-se l'enrotllat, que se sent tot un rocker, que adora Franz Ferdinand i que quan pot es marca uns tocs de guitarra on no molestiCheriei els nens, el rock va patir un mastegot en la seva condició de gra al cul dels hemicicles (no diguem quan, poc temps després, al senyor primer ministre laborista li va caure la careta).

De complicitats d'aquestes, d'anada i tornada, sempre n'hi ha hagut. Començant pel mateixrei Elvis,que l'any 1970 va mantenir una entrevista, secreta fins no fa gaire, amb el presidentNixonen què li va expressar la seva por pel terrible futur que li esperava a la joventut americana, captiva de la droga, el comunisme, la sodomia i altres dimonis. Si qui és consideratrei del rockanava per la vida amb plantejaments així de rebels i prepunks, no és gens estrany que aBonose'l tingui pel venjador de tots els pàries del món quan es passeja pels despatxos dels governants, altiu amb les seves sabates alçades.

Avui els músics arriben a ministres, comGilberto Gil,i altres comStingapadrinen el grup del fill com a teloner a la gira mundial de The Police. Avui --peluts del món, ho han d'admetre-- el rock està nu d'ideals i fins i tot d'esperit gamberro (fem aquí una excepció:Pete Doherty,l'únic amb un vandalisme potencial que sembla capaç de fer suar el director d'un hotel).

Notícies relacionades

Doncs França acaba de fer un pas més en l'absorció del rock per l'establishment.A partir del curs que ve, els alumnes de Batxillerat hauran d'estudiar un tòtem del gènere, ni més ni menys queJimi Hendrix.En efecte, cinc peces seves formaran part del programa de l'assignatura de música. Es tracta dePurple haze, Hey Joe, Voodoo child, If 6 was 9iAll along the watchtower(aquesta és una versió deDylan).

Al marge del fet que l'assignatura pot arribar a ser un os (faran falta dits molt àgils per clavar les escales que l'esquerrà de Seattle improvisava a la seva Stratocaster), la presència deHendrixen un expedient acadèmic té alguna cosa de derrota per a la tribu rockera, on tots pensaven que aquestes coses no es poden domesticar amb l'estudi. També la gent es creia queBlairera un progre, i ja ho veuen.