El cop

Les veus anti-Bush de Dixie Chicks triomfen als Grammy

El trio texà s'emporta cinc guardons en les categories més importants

Red Hot Chili Peppers, Mary Blige i Julieta Venegas, entre els molts guanyadors

2
Es llegeix en minuts
NOELIA SASTRE / NOVA YORK

Rebatejades comles refugiades de Nashvilleper raons polítiques i incompatibilitat de caràcters, les can- çons de Dixie Chicks van deixar de sonar a les ràdios de música country el 2003 després que Natalie Maines, líder del trio format al mateix estat que George Bush va governar abans de fer el salt a la Casa Blanca, digués en un concert a Londres: "Perquè ho sapigueu, ens fa vergonya que el president dels Estats Units sigui de Texas". Els fans i màximes autoritats d'aquest gènere tan americà i patriota van girar l'esquena a les prometedores pupil.les (els seus dos primers discos van ser dels més venuts en la història del country). Ara els boicots, les amenaces de mort i el buit en els guardons de l'Associació de Música Country al seu àlbumTaking the Long Wayhan estat recompensats en la 49a edició dels premis Grammy.

Les Dixie Chicks es van emportar diumenge a Los Angeles els cinc premis a què optaven: cançó, gravació i disc de l'any (produït pel també guardonat Rick Rubin), a més de millor àlbum country i millor interpretació en aquesta categoria pel temaNot Ready to Make Nice,desafiadora resposta a la fúria desfermada per la polèmica frase anti-Bush que ha protagonitzat el documentalShut Up and Sing.

NO TAN COUNTRY

Ironies del destí, després deTaking the Long Wayles texanes ja no es consideren artistes country. "No hauríem fet aquest àlbum si no haguéssim passat per tot això; no hi ha res a lamentar", va dir Emily Robison vora la seva germana, Martie Maguire, i la cantant, Natalie Maines. "Ara n'hi deu haver molts que deuen estar apagant el televisor. Ho sento molt", va fer broma sobre els espectadors dels estats delcinturó de la bíbliai especialment de Texas, a qui dediquen la seva cançóLubbock or leave It(joc de paraules amb la ciutat texana de Lubbock).

Els veterans Red Hot Chili Peppers van recollir quatre Grammy: millor cançó i actuació de rock perDani California, millor edició especial i disc de rock pel doble àlbum Stadium Arcadium.La cantant Mary J. Blige, que aspirava a vuit premis, no en va guanyar cap dels grans però se'n va endur tres: millor àlbum de R&B ambThe Breakthrough,millor interpretació i cançó d'aquesta categoria ambBe without you.

Notícies relacionades

Beyoncé, Justin Timberlake, l'octogenari Tony Bennett, el raper Ludacris (que va donar les gràcies a l'ultraconservador presentador de la Fox Bill O'Reilly), l'artista revelació Carrie Underwood (sortida de la factoria d'American Idolamb la seva cançó country-cristianaJesus, take the Wheel), Maná i Julieta Venegas també van ser reconeguts pels 11.000 membres de l'acadèmia amb dret a vot, que no obstant van oblidar elModern timesde Bob Dylan. Es va endur, en canvi, el millor àlbum de folk contemporani, i Bruce Springsteen, el de folk clàssic.

A més de l'esperada presència de The Police, la gala va comptar amb velles glòries com Lionel Richie, Stevie Wonder, Earth, Wind & Fire, Joan Baez i una molt prescindible versió de l'Hotel Californiadels Eagles. I fins i tot van muntar el concursEl meu moment Grammyen què tres joves competien per actuar amb Timberlake. Qualsevol cosa amb l'objectiu de recuperar l'audiència perduda.