ARTS ESCÈNIQUES

El 'Naumon' ressorgeix com a centre de cultura emergent

El vaixell de La Fura estrena una programació per a adults i nens

2
Es llegeix en minuts
GEMMA TRAMULLAS / BARCELONA

L'armador del vaixell de càrrega Carlüs Padrissa ha donat noves coordenades perquè el seu centre de creativitat flotant defineixi el rumb i s'integri en la xarxa d'espais culturals de Barcelona. ElNaumonacull, a partir d'avui i durant el mes de febrer, una programació estable que combina arts visuals, música, poesia, pintura submarina i espectacles infantils. "Aquest és un espai per trencar esquemes --va dir ahir Padrissa en una roda de premsa amanida amb musclos i cervesa local--. La programació estarà marcada per propostes audaces, que no vol dir modernes, però sí diferents".

Naumonva néixer l'any 2004 com un contenidor cultural nòmada. Des d'aleshores i quan no està de gira, aquest mercant noruec de 6.000 tones deixa anar l'àncora al Moll d'Espanya del Port Vell, davant de l'Imax. No obstant, la seva activitat creativa és més coneguda a l'estranger que entre els barcelonins. El projecte d'aquest cap de setmana, amb el qual comença el cicle estable que remourà la vida del navili, es titulaDeepARTture, un joc amb les paraules anglesesdeep(profund),artideparture(sortida).

PINTURA SUBMARINA

Per connectar amb el públic de la ciutat s'ha recorregut a un artista poc conegut però amb una tècnica audaç, Xavier González, juntament amb personatges de més anomenada com Llibert Fortuny, i accions com la pintura submarina d'Alfonso Cruz. González inaugura avui, a les 19.00 hores, a la sotacoberta delNaumon, la seva exposició de pinturaVeu de Llum. Durant aquesta nit i la de dissabte, aquest creador transcriurà amb pintura i sobre un mural gegant de metacrilat la música en directe dels grups que actuaran a la bodega del vaixell: F1rst Aid Kit, Asstrio, DJ Ous (avui, a les 22.00) i The Boat Band (amb Llibert Fortuny, Gary Willis i David Gómez) i Stewart Walker (demà, a les 22.00).

El programa de dissabte està protagonitzat pel pintor submarí Alfonso Cruz. Al migdia se submergirà a 10 metres de profunditat per pintar des del fons del mar el casc delNaumon. Ho farà sobre un llenç tractat prèviament i amb pintures a l'oli (que no es dissolen amb aigua). Alfonso Cruz és de Terrassa i fa 25 anys treballava com a bussejador del port per a l'empresa Vulcano. "Aquí no hi ha gaire visibilitat, però el fons és un ecosistema amb molta vida", assegura Cruz. Diumenge es projectarà la filmació de la seva acció del dia anterior.

Notícies relacionades

Aquest dia també es podrà veure la gravació de les dues òperes breus contemporànies,Diari d'un desaparegutiEl castell de Barba Blava, estrenades avui a París per Alex Ollé i Carlüs Padrissa, de La Fura.

A partir del mes de febrer hi haurà espectacles infantils els dissabtes i els diumenges. La programació es pot consultar a la pàgina web www.naumon.com