CRÍTICA DE TEATRE // NÚRIA SÀBAT

'ELS BOSCOS', un camí prometedor

1
Es llegeix en minuts
NÚRIA SÀBAT

AUTOR:David Mamet

DIRECCIÓ:Julio Manrique

INTERPRETACIÓ:Cristina Genebat i Marc Rodríguez

LLOC:Sala Beckett

DATA D'ESTRENA:13 de setembre

Després d'acreditar com a actor una professionalitat que va consolidant-se dia a dia,Julio Manriqueamplia horitzons i estrena el seu segon muntatge com a director; un treball que revela les ganes de començar amb bon peu i la intenció de prendre-s'ho seriosament. L'equip que l'envolta i el suport de la Sala Beckett són, en aquest sentit, un senyal clar de confiança a la qualManriqueha sabut respondre amb una proposta sincera i correcta, emmarcada en un rigorós realisme que ofega una mica l'aire de conte i somni que l'hauria d'envoltar.

Els boscosens trasllada a una cabanya al costat del llac on una jove parella espera passar un idíl.lic cap de setmana. El paisatge i la seva atmosfera tenen una gran importància, ja que a través d'ells s'ha de veure l'oposició entre la naturalesa i l'ànima humana, reflectida en l'evolució emocional dels personatges Ruth i Nick, que d'una plàcida relació inicial van derivant cap a una refrenada tensió que ja insinua la divergència d'interessos i necessitats fins a eclosionar tempestuosament, vomitant les pors i desitjos més recòndits.

Notícies relacionades

Però el text deMamet, de modèlica progressió dramàtica, presenta, a més de les habituals dificultats, un repte particularment complex: superar aquest primer moment de total i absoluta comunió cosmològica sense caure en la cursileria, cosa que en aquest muntatge s'ha evitat encara que no aconsegueixi foragitar del tot un palpable aire adolescent que, afortunadament, es va diluint a mesura que l'obra avança i apareixen les primeres esquerdes, ben insinuades a través de determinades inflexions de la veu, petits gestos o reveladores mirades que els dos intèrprets resolen amb convicció.

El clímax es produeix en els instants de màxima crispació, en què la paraula i el gest amables són substituïts per la vulgaritat, l'exabrupte i l'agressió; moments que permeten aMarc Rodríguezi a unaCristina Genebata estones verdaderament commovedora, treure el millor de si.