COPA I LLIGA

Comença la trilogia de derbis

El Barça i l'Espanyol s'enfronten tres vegades en 18 dies amb el pas a la semifinal de Copa en joc

rozas41627083 barcelona  16 enero 2018 ernesto valverde foto  emilio p rez180116172050

rozas41627083 barcelona 16 enero 2018 ernesto valverde foto emilio p rez180116172050

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech

Primer episodi d’una nova trilogia de derbis que no complau l’Espanyol ni el Barça, ni Quique Sánchez Flores ni Ernesto Valverde, però que escalfarà de passió el modernament anomenat avorrit gener. Potser no hi hauria un altre moment més oportú perquè es trobessin els eterns rivals ciutadans, just ara que travessen el moment àlgid de la temporada. 

No es repetirà  el 5-0 de la Lliga del Camp Nou a la Copa, solitari precedent de la col·lecció de duels que es concentrarà en 18 dies. O, almenys, aquest és el pronòstic de Valverde, que no intueix un desenllaç contundent en el global de la trilogia.

Valverde, en l'últim entrenament blaugrana. / ALEJANDRO GARCÍA (Efe)

L’entrenador del Barça veu l’adversari «molt millorat» respecte al que es va enfrontar el llunyà 9 de setembre. Entén que l’Espanyol està a l’alça, optimista per haver remuntat l’eliminatòria davant el Llevant i perquè, amb el temps, s’ha anat consolidant. «No es desarma fàcilment», va resumir Valverde, que visitarà per primera vegada el feu blanc-i-blau al capdavant del màxim rival.

Dembélé, l’anècdota  

El seu Barça també ha millorat. Els resultats avalen una trajectòria de 29 partits sense perdre. Però, en essència, serà el mateix. La principal diferència, en el fons irrellevant, és que aquella tarda va debutar Ousmane Dembé­lé, en els últims 24 minuts, i aquesta vegada no en jugarà ni un. S’ha tornat a lesionar. El «trencament fibril·lar en el múscul semitendinós de la cama esquerra» anunciat pel Barça que es va produir a Anoeta el tindrà entre tres i quatre setmanes de baixa.

«Hem d’ajudar-lo en tot el possible perquè sigui una anècdota», va valorar Valverde, preocupat perquè Dembélé no pateixi una psicosi per haver encadenat dues lesions similars. El de diumenge no té res a veure amb el trencament que es va produir a Getafe. El Barça es va afanyar a aclarir-ho en el comunicat mèdic; el pronòstic de baixa tampoc és comparable. La primera vegada va estar gairebé quatre mesos parat.

Yerri Mina, sense trànsfer

 «Quan un jugador està molt de temps parat, això acostuma a passar», va explicar Valverde de la segona lesió del jove futbolista francès. «No en farem una bola gaire gran, o un problema, perquè al final s’ho creurà», va afegir el tècnic, que tampoc podrà comptar amb Philippe Coutinho, un altre exespanyolista, que està igualment lesionat, ni Yerry Mina, perquè no ha rebut el trànsfer internacional. També són baixa Umtiti, Alcácer, Mascherano, i Iniesta, amb lleus molèsties i amb qui no es volen córrer riscos pels antecedents mèdics.

La gran novetat és el retorn de Rafinha: és la primera convocatòria des que es va lesionar el 2 d’abril passat i va haver de passar dues vegades pel quiròfan. Segueix en el grup Aleix Vidal, cridat d’urgència a Sant Sebastià per l’amigdalitis de Semedo, ja recuperat. Entre ell i Aleñá cobreixen les absències de Mascherano i Iniesta. Deulofeu és l’únic descartat.

Poca emotivitat

Valverde espera amb escassa emoció el retrobament amb l’afició de Cornellà. Ja fa molts anys que està en l’elit i ha passat per prou equips per sentir sensacions especials en el seu primer derbi amb el Barça. Els va viure abans des de la vorera blanc-i-blava. És dels pocs que han sigut jugador i entrenador de tots dos equips. «Hi ha una part professional per la qual et centres a guanyar el partit, i una part emocional que reserves per abans i després al veure’t amb gent amb qui has treballat», va reflexionar.

La seva obsessió és evitar una desagradable sorpresa dins del terreny joc, perquè «si tens un mal moment a la Copa, pots caure eliminat», va argumentar; fora, sap que no en tindrà. La relació dels dos entrenadors és bona. Quique Sánchez Flores, que no es parlava amb Luis Enrique, va elogiar Valverde per ser «una persona normal».

Anoeta i el Juventus

Notícies relacionades

na vegada traspassat l’equador de la temporada, el tècnic va fer un breu balanç de les millors sensacions que ha viscut a la banqueta blaugrana. La remuntada d’Anoeta n’és una, per la fortalesa mental dels seus pupils a l’aixecar dos gols en contra. Els altres moments més recordats són els dos partits davant el Juventus: l’anada del setembre, perquè aquell 3-0 «ratificava» la recuperació de l’equip, i la tornada per haver assegurat la classificació per als vuitens.

No va esmentar el 0-3 del Bernabéu ni l’ampli liderat de la Lliga. No va voler aprofundir en els 19 punts d’avantatge sobre el Reial Madrid. I encara menys imaginar-se el supòsit que fos el seu equip el que estigués a aquella distància.