'PERIQUINHO'

Quan Coutinho va enlluernar a Cornellà

Rere les empremtes del nou crac del Barça: de l'eclosió al Mundial Sub-20 del 2011 al pas fugaç per l'Espanyol

El davanter brasiler va estar quatre mesos a Barcelona i en va tenir prou amb dues fintes per guanyar-se l'afició periquita

zentauroepp18590253 coutinho espanyol180112192238 / ALEJANDRO GARCIA

zentauroepp18590253 coutinho espanyol180112192238
zentauroepp41529153 coutinho espanyol180112192257
zentauroepp41529150 coutinho espanyol180112192320

/

3
Es llegeix en minuts
Juan Terrats / Barcelona

Estiu del 2011. Els millors scoutings del futbol europeu es concentren a Colòmbia per presenciar la Copa del Món sub-20. Autèntic mercato. A les grades hi ha Pierluigi Casiraghi, el veterà observador de l’Inter, la persona que tres anys abans havia descobert Philippe Coutinho, l’home que havia decidit que el quadro italià firmés un contracte a un nen per 3,8 milions d’euros i el cedís al Vasco da Gama fins que fes 18 anys. Allà també hi ha un tècnic de l’Espanyol que en el seu informe destaca Coutinho en la mitjapunta del Brasil.

Novembre del 2011. Óscar Perarnau, de la secretaria tècnica blanc-i-blava, rep una trucada de Casiraghi. L’italià només es dedica a la captació de futbolistes estrangers de 16 a 19 anys. «Òscar, l’entrenador de l’Inter no vol Coutinho. No hi jugarà. Només vol veterans i el noi necessita jugar. ¿Us interessa?». Perarnau trasllada l’oferta a Ramon Planes, director esportiu de l’Espanyol, que rescata l’informe del Mundial i busca vídeos del jugador perquè Mauricio Pochettino doni el seu OK a la negociació.

Coutinho havia arribat a l’Inter en uns moments difícils. En els tres anys que s’integra a la plantilla interista havia tingut cinc entrenadors diferents. Claudio Ranieri no li havia fet ni cas i el jove accepta la cessió a l’Espanyol perquè vol anar als Jocs de Londres. Planes tanca l’operació amb rapidesa i set clubs italians es queden sense el brasiler. L’Espanyol pagaria la meitat de la fitxa. Un èxit.

Debut a San Mamés

En el club català, Coutinho va brillar des de la banda esquerra, a cama canviada, com després al Liverpool. Va lluir el dorsal 23 en homenatge a Michael Jordan. El número de Tamudo. «El vam fitxar perquè l’equip lluités per Europa i després va resultar que vam fer una segona volta molt dolenta. Ens va fer molt de mal l’eliminació copera amb el Mirandés. Els gols de Coutinho i Uche ens van salvar, perquè vam fer pocs punts a la segona volta», recorda Joan Collet, llavors conseller delegat, després president de l’Espanyol.

Coutinho va arribar a Barcelona, es va entrenar unes hores i va debutar a San Mamés. Unes rampes el van obligar a retirar-se en un partit dur amb molts duels individuals, com li agradava a Marcelo Bielsa. Va debutar a Cornellà contra el Saragossa. Va enviar dues pilotes al pal, va demostrar les seves qualitats des de l’esquerra, però l’equip va perdre. Aquell dia va sentir per primera vegada l’ovació del minut 21 en homenatge a Dani Jarque. «La directiva m’ho havia comentat quan vaig arribar, però me n’havia oblidat en el partit. I de sobte, la grada comença a aplaudir. És molt emocionant sentir els aplaudiments del minut 21».

Coutinho va convèncer tothom en 154 minuts. Transmetia frescor, era desequilibrant, ràpid, s’associava molt bé i feia servir infinitat de recursos. Ja ho deia l’informe de Colòmbia. «El Brasil jugava amb un 1-4- 1-3- 2, i ell era el mitjapunta. Amb poca presència física, tenia una gran participació en el joc ofensiu. Domini dels dos peus, visió de joc i amb desbordament, tant en els regats, fintes com canvis de ritme. La seva debilitat era el contacte amb els rivals, joc aeri i la poca aportació en defensa. Molta qualitat tècnica, bon rendiment i amb projecció per ser un excel·lent futbolista». Amb l’Espanyol va jugar 16 partits i va marcar 5 gols.

Gol en el minut 21, el de Dani Jarque

L’eslàlom que va protagonitzar contra el Rayo, i que va acabar en gol, i aquella falta que va llançar per sota de la barrera contra el Màlaga, estil Ronaldinho, donen idea del nivell de joc d’un futbolista que va acabar llançant els córners. Va tenir la sort d’entrar al vestidor més jove de Primera, que el va rebre amb els braços oberts. Hi havia 9 jugadors de menys de 21 anys. Ell era tímid, introvertit, i es va entendre amb Mattioni, Albín i Rui Fonte. «Coutinho aporta talent i creativitat, però em sorprèn la seva maduresa tàctica. Només pensa en el grup», va alabar Poche.

Notícies relacionades

Un dels 5 gols va ser especial: el primer al Rayo a casa. Ell va ser el primer futbolista que va fer un gol al minut 21. També va aconseguir marcar en l’últim partit amb l’Espanyol contra el Sevilla. «M’ho he passat molt bé, he estat molt a gust», va dir a l’acomiadar-se. L’Inter l’havia taxat en 10 milions.

«L’Espanyol no està en condicions de comprar-lo», va sentenciar Collet. El brasiler es va quedar fora de Londres-2012, però a l’Espanyol estan segurs que les 16 jornades de blanc-i-blau van ser claus perquè el Liverpool el fitxés. Els observadors anglesos tenen seient fix cada 15 dies a Cornellà.