L'"honor" de Coutinho

El futbolista brasiler diu que se sent orgullós per ser el fitxatge més car de la història blaugrana

jdomenech41527082 barcelona   08 01 2018   deportes   el jugador brasile o phi180108192241

jdomenech41527082 barcelona 08 01 2018 deportes el jugador brasile o phi180108192241 / JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech

Era un dilluns de gener, no un divendres de juliol, i la presentació de Philippe Coutinho no es va correspondre amb la que hauria de ser tractant-se del fitxatge més car de la història del Barça. La quantitat més alta mai pagada pel club (120 milions i 40 en variables) tot just va atraure 7.436 persones al Camp Nou, una xifra ridícula en comparació amb precedents semblants, des de Villa fins a Henry, i des d’Ibrahimovic fins a Neymar, per citar quatre davanters carismàtics i d’impacte.

Coutinho no va superar, ni tan sols, les 17.814 persones que es van congregar per veure Ousmane Dembélé el 28 d’agost. El futbolista que va trencar la barrera dels 100 milions i va establir un nou rècord particular del club. 

El Barça es nega a donar les xifres (120 milions més 40 en variables) per un pacte de confidencialitat amb el Liverpool

Cinc mesos després, en consonància amb l’esbojarrada espiral inflacionista del mercat, Coutinho va superar el fix dels 105 milions que el Barça va començar a pagar al Borussia Dortmund per Dembélé. Al Liverpool li entregarà 120 milions, segons ha transcendit. «¿Sent una responsabilitat especial per ser el futbolista més car del Barça?», li van preguntar. «No, és un honor, és un somni ser aquí», va assegurar.

145 milions de lliures

«No podem donar cap xifra per desig del Liverpool», va dir Jordi Mestre, el vicepresident esportiu blaugrana, al·legant una suposada clàusula de confidencialitat amb el club anglès per negar-se a detallar l’abast de l’operació. Una nebulosa que ja es va produir amb Neymar.

El diari anglès Daily Mail concreta un pacte per 145 milions de lliures, que serien 164 milions d’euros. A Barcelona, en canvi, consta que seran 120 milions d’euros més 40 en variables. 

"Els culers del món estem satisfets de poder anunciar que una estrella mundial aterra al nostre club. Vull agrair al Liverpool que ens aseiéssim i ens entenguéssim". Josep Maria Bartomeu

Igual que Dembélé: en el cas del francès, 10 milions s’entregaran al Dortmund quan disputi 50 partits, i 10 milions més si el Barça es classifica per a la Champions League ¡una vegada en cinc anys! Els altres 20 van quedar subjectes a altres paràmetres com ara els títols conquistats. Amb el brasiler, segons sembla, es pagaran 30 milions segons els partits disputats.

Fins al 2023

Coutinho ja ha passat a la història blaugrana sense fer un gol, de la mateixa manera que ell ha complert un somni sense haver jugat ni un minut. Només per haver fitxat pel Barça, «el millor club del món, amb els millors jugadors i per on han passat grans ídols i on hi ha grans ídols», va explicar Coutinho, que va firmar per cinc temporades i mitja. Fins al 2023. La seva clàusula serà de 400 milions.

Els números, extraordinaris, es van allunyar de la convencionalitat de l’acte de presentació sobre la gespa del Camp Nou. Els aficionats tot just van veure Coutinho 10 minuts. No va xutar ni una pilota a la grada, lesionat com està al recte de la cuixa dreta, tot i que va poder fer uns tocs amb uns nens de l’Escola del Barça. Però la jornada va ser molt més intensa des que la vigília el club el va portar de visita al Camp Nou després del partit contra el Llevant.

Coutinho va anar a la ciutat esportiva per sotmetre’s a la revisió mèdica i conèixer les instal·lacions. Va coincidir amb Paco Alcácer, un altre davanter i un altre lesionat, i l’etapa següent va ser el Camp Nou, on l’esperava Josep Ma-ria Bartomeu per firmar el contracte. «Els culers del món estem satisfets de poder anunciar que una estrella mundial aterra en el nostre club», va proclamar el president després de recordar el dilatat procés que ha experimentat el fitxatge des de l’agost passat.

«Hi ha hagut una rebaixa substancial del Liverpool des de l’estiu», va afirmar Mestre per justificar el canvi d’opinió del club. Llavors, Albert Soler, director d’esports professionals, va argumentar la negativa a gastar 270 milions en Dembélé i Coutinho amb aquestes paraules: «Gastar 270 milions per dos jugadors hauria sigut una irresponsabilitat i hauríem de dimitir». «Albert Soler no ha dimitit», va aclarir Mestre.

"És la realització d'un somni gràcies a molta gent; primerament a Déu, la meva família i la meva dona. No veig l'hora de poder-me entrenar i estar a punt per jugar". Philippe Coutinho

Notícies relacionades

Bartomeu va voler agrair la disposició del Liverpool a reobrir la negociació en les últimes setmanes, encara que el futbolista va posar molt de la seva part. «És la realització d’un somni gràcies a molta gent, primerament a Déu, la meva família i la meva dona», va explicar Coutinho, que no va creure que em vestiria finalment de blaugrana «fins que no vaig arribar a Barcelona».

«No veig l’hora de poder-me entrenar i estar a punt per jugar», va afegir el brasiler, obert a ocupar la demarcació que li demani Valverde. Embargat per «una emoció molt gran» en el seu primer dia, la nova estrella del firmament blaugrana només pensa a «disfrutar, ser feliç i guanyar títols amb el Barça».