EL MÉS CAR DE LA HISTÒRIA

El Barça fitxa Coutinho per 160 milions d'euros

El jugador, que no participarà a la Champions, firmarà fins al 2023 i tindrà una clàusula de 400 milions

marcosl41493943 files  this file photo taken on december 06  2017 shows live180106181210

marcosl41493943 files this file photo taken on december 06 2017 shows live180106181210 / PAUL ELLIS

4
Es llegeix en minuts
Marcos López

Els diners al camp. En només quatre mesos, el Barça de Josep Maria Bartomeu ha protagonitzat el fitxatge dels dos més jugadors més cars de la seva història. A l’agost, i després de la marxa de Neymar al París SG, que va deixar 222 milions d’euros, el club va fitxar Dembélé per 145. Però no n’hi havia prou. Valverde, que va pacificar el club amb la seva tranquil·litat gràcies a uns excel·lents resultats, requeria alguna cosa més que el jove francès. No era un capritx del Txingurri. Ni de bon tros. I ahir, tot just encetat el gener, el Barça fitxava finalment Coutinho, per qui pagarà 160 milions al Liverpool, xifra que el converteix en la joia més cara que hagi comprat mai el club blaugrana. Firmarà per cinc anys i mig (fins al 2023) amb una clàusula de rescissió de 400 milions d’euros. Trenca tots els registres d’un mercat hivernal i permet, a més a més, rejovenir la plantilla.

Sense jugar la Champions

Valverde ja té el que demanava (i necessitava) per reforçar l’equip en una zona estratègicament decisiva. Sense que li importi al tècnic que l’exquisit brasiler, de 25 anys, no pugui jugar la Champions aquesta temporada. Coutinho tindrà sis mesos per integrar-se en el teixit tàctic del Barça, comptant, a més a més, amb la complicitat dels dos pilars de l’atac: Suárez, amb qui va connectar en l’any i mig de convivència a Anfield, i Messi, feliç perquè el club li dona els reforços de qualitat que li va prometre quan va firmar la renovació fa tot just un mes i mig. Al poder jugar només la Lliga i la Copa, donarà descans tant a Iniesta com al mateix Messi.

Variables senzills

En el tram final d’una complexa negociació Bartomeu ha intervingut per superar la resistència del Liverpool, avalat, en tot moment, per la ferma actitud de Coutinho. «Estava desesperat per anar al Barça, era el seu somni. I el de la seva família», va comentar Jürgen Klopp, el tècnic alemany, resignat després de perdre la seva gran estrella, encara que a canvi aconsegueix la quantitat de diners més gran que s’hagi vist a Anglaterra per un futbolista. El club blaugrana va assumir també que havia d’apujar-ne el preu fix (de 110 a 120 milions d’euros), a més de fer que els variables, fixats en 40 milions d’euros, fossin molt més senzills.

Quan jugui 25 partits de blaugrana, el Liverpool n’ingressarà cinc. Quan arribi als 100 partits, en rebrà 20 més. Guanyarà 5 milions per cada una de les dues primeres temporades que el Barça es classifiqui per a la Champions. Els 5 restants seran un bonus per si l’equip blaugrana guanya la Champions. Coutinho tindrà un dels millors salaris de la plantilla, 14 milions d’euros anuals, ubicat ja des de l’inici a la zona reservada a les grans estrelles blaugranes.

No se sap encara el dorsal que lluirà l’exjugador del Liverpool amb el Barça. De moment, només hi ha lliure el número 24, però podria escollir, això sí, el 14 quan Mascherano marxi a la Xina o lluir el 7 si finalment Arda Turan accepta anar-se’n del Camp Nou. Però són detalls menors per al jove brasiler, obsessionat com estava a arribar al Barça.

Arribada a Barcelona

Ahir va aterrar a Barcelona en un vol privat, acompanyat per tota la seva família, després que el Liverpool ja no l’inclogués a la llista de jugadors que faran aquesta setmana una minipretemporada a Dubai. El club anglès vol contractar araMahrez, del Leicester, i està disposat a pagar-ne 55 milions. Amb els fitxatges de Coutinho i Dembélé, Bartomeu ja consuma de manera totalment definitiva el gir galàctic.

Notícies relacionades

Obligat, evidentment, per la imprevista sortida de Neymar, que va deixar el Barça en una posició de debilitat, tant esportiva com de club i fins i tot comercial. Bartomeu també passa a la història per ser el president que ha contractat tres dels quatre jugadors més cars de la història: Suárez, Dembélé i Coutinho. També va intervenir en el quart (Neymar). Llavors era el vicepresident esportiu de Rosell.

Convidat al Camp Nou

Coutinho arriba per seguir amb la saga brasilera que ha inundat el Camp Nou de màgia en les últimes dècades: Romário, Ronaldo, Rivaldo i Ronaldinho. A l’exjugador del Liverpool se l’espera aquesta tarda al Camp Nou per assistir des de la llotja al matx de Lliga contra el Llevant i és intenció del club presentar-lo demà mateix, de manera que passaria de forma immediata a les ordres de Valverde. Podria debutar dijous a la Copa contra el Celta o potser diumenge a Anoeta contra la Reial Societat. Perdut Neymar, elegit a l’estiu Dembélé abans que Mbappe, ara apareix Coutinho per formar un nou trident ofensiu. Es passarà de la MSN a la MSC, encara que Valverde potenciï abans l’obra col·lectiva.