CAMPANYA NADALENCA

El Barça presenta 'El somni de Nujeen'

El club produeix un documental d'una refugiada siriana que somiava conèixer el Camp Nou

bartomeu

bartomeu / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech

Nujeen Mustafa és una noia de 18 anys que somniava conèixer els jugadors del Barça i visitar el Camp Nou. Un somni gens excepcional, segurament compartit amb milers de persones de totes les edats. Però les particularitats de la vida de Nujeen han fet possible que ella ho hagi aconseguit tot i les nombroses barreres que ha hagut de superar. Ella és la protagonista de la història que el FC Barcelona ha volgut compartir en la campanya de Nadal.

Nujeen Mustafa és siriana. Va néixer a Alep i els avatars de la guerra la van convertir fa dos anys, a ella i la seva família, en integrants dels 67 milions de persones desplaçades, 22 milions de les quals refugiades (és a dir, fora del seu país). Ella se sent dels 15 milions de culers. Va sortir de Síria cap a Turquia, va passar per Grècia i viu a Alemanya. El Manu, el conductor de l’autocar del Barça, va viatjar fins a Colònia per recollir-la i començar a fer possible el desig més gran que tenia. A les seves dificultats cal afegir-hi que Nujeen va en cadira de rodes i pateix una paràlisi cerebral que no li impedeix parlar quatre idiomes.

"Els dies més feliços de la meva vida van ser quan vam guanyar els sis títols i el triplet del 2015"

Nujeen Mustafa

Refugiada siriana

Una germana del Madrid

Es va fer del Barça als 5 anys per rivalitzar amb la seva germana gran Nisreen, seguidora del Madrid i amb unes conviccions comencen a canviar. «Falten nou dies per al clàssic», apunta Nujeen, que té els seus primers records al gol d’Iniesta a Stamford Bridge i la final de Roma. «Els dies més feliços de la meva vida són quan vam guanyar els sis títols i el triplet del 2015», afirma. Potser les germanes lluiran ara la mateixa samarreta per primera vegada des que van haver de fugir de Síria. 

El Manu va anar a buscar Nujeen i la seva família en un doble viatge d’anada i tornada en autocar a 18 hores el trajecte. A l’entrada per l’autopista, el conductor li va preguntar si volia passar per la Sagrada Família. «No, anem directament al Camp Nou», demana, exigeix gairebé, ella en el documental.

El pin, el llibre i la samarreta

Va conèixer l’estadi per dins i va tenir el privilegi de veure el Barça-Celta des de la llotja. Josep Maria Bartomeu, el president, li va regalar la insígnia; Nujeen, en correspondència, li va dedicar el llibre que narra la seva història. Al final del partit, la van saludar Marc André Ter Stegen i Gerard Piqué i l’endemà, en l'entrenament, va saludar Iniesta i Messi, els seus ídols, que li van firmar una samarreta blaugrana de regal.

«El millor viatge de la meva vida», relata Nujeen, que ha tornat per a la presentació d’El somni de Nujeen que ha produït el Barça. A través del relat personal, el club vol sensibilitzar sobre les precarietats que pateixen milions de persones a conseqüència de les guerres. La Fundació col·labora amb ACNUR als camps de refugiats, entre ells, el de Lesbos, a on arriben desenes de persones, víctimes com Nujeen.

Notícies relacionades

Encara no ha visitat la Sagrada Família.