AUDIÈNCIA NACIONAL

El jutge critica usar el català al promotor de la xiulada a l'himne a la final de Copa de 2015

La fiscalia demana que sigui multat amb 14.400 euros per injúries al Rei i ultratges a Espanya al Barça-Athletic del Camp Nou

La defensa sosté que el judici vulnera la llibertat ideològica i d'expressió de l'acusat

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El jutge central Penal de l’Audiència Nacional, José María Vázquez Honrubia, va criticar ahir al president de Catalunya Acció, Santiago Espot, que usés el català per defensar-se de l’acusació que pesa sobre ell pels delictes d’injúries al Rei i ultratge a Espanya per promoure la xiulada a l’himne durant la final de la Copa del Rei al Camp Nou entre el FC Barcelona i l’Athletic Club de Bilbao, el 30 de maig del 2015.

Espot, que s’enfronta a una petició fiscal de multa de 14.400 euros, es va escudar en la llibertat ideològica i d’expressió per defensar el manifest que va publicar a la pàgina de Facebook de la seva associació. El que sí que va negar és haver comprat, distribuït o emmagatzemat els xiulets que es van repartir a les portes de l’estadi, ni haver assistit al partit.

Durant la seva declaració, Espot va sostenir que el 2011 va ser candidat a l’alcaldia de Barcelona per Solidaritat Catalana per a la Independència, i va defensar que el seu «projecte polític és la independència». I a les portes de l’Audiència Nacional va qualificar de «judici polític» el que se li havia fet. 

Notícies relacionades

DUBTES LINGÜÍSTICS / Dins del tribunal, per «economia processal», les seves paraules només van ser traduïdes per la intèrpret de català quan el magistrat tenia algun dubte concret, com «feblesa» (debilitat), o quan Espot va justificar el manifest pel moment en què, segons va dir, s’assenyalava els independentistes catalans com a «nazis» i «feixistes».

El magistrat es va interessar per la primera paraula i Espot va replicar que sabia pronunciar la zeta. «Com que la sap pronunciar, ¿per què no contesta en castellà per a mi?», va comentar Vázquez Honrubia. Espot va seguir en català.