EL BARÇA BUSCA INTERIOR I CENTRAL

Valverde: "El Barça ha de reforçar-se, no debilitar-se"

El tècnic espera que la junta resolgui bé un complex mercat hivernal arran del desig de Mascherano d'anar-se'n

marcosl41255044 barcelona s argentinian defender javier mascherano  r  takes171209190824

marcosl41255044 barcelona s argentinian defender javier mascherano r takes171209190824 / JOSEP LAGO

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

Valverde no crida. Ni tampoc ofereix titulars estridents. Ni tan sols alça la veu. Tampoc se sap que hagi demanat gaires coses, camaleònic com és el tècnic extremeny per integrar-se en un paisatge que no tenia res a veure amb el que li van prometre abans de fitxar pel Barça. No crida, però se li entén tot, per molt òbvies que resultin algunes frases.

Res, no obstant, en el Txingurri resulta tan obvi com sembla. Tot té un sentit i més ara quan s’acosta el decisiu mercat hivernal. Un mercat complex perquè el club ja tenia assumit que hi havia de recorrer per efectuar la necessària recerca d’un interior creatiu, amb desequilibri i regat (Coutinho seria la peça perfecta), però ara tot s’ha complicat pel desig de Mascherano de canviar de vida.

"¿Mascherano? Ja ho veurem. Quan s'obre un mercat el que el Barça vol és reforçar-se, no debilitar-se" (Valverde)

Als seus 33 anys, el Jefecito  i està disposat a anar-se’n a la Xina (la Lliga comença al mes de març) per arribar rodat al Mundial de Rússia, atret per una oferta econòmica irrebutjable, que podria fins i tot triplicar el seu salari.

Peticions que no s'accepten

Valverde demana poc. I el poc que va demanar (Íñigo Martínez, el central esquerre de la Reial) no li van portar. Se li va fer veure que l’arribada del defensa basc (26 anys) alteraria l’ecosistema de la defensa blaugrana i que afectaria directament Mascherano, alguna cosa més que un jugador. No tan sols perquè és el quart capità de la plantilla, elegit per votació i davant de Piqué, sinó per la seva estreta relació amb Messi, el primer que comprèn la marxa del seu amic.

Yerri Mina, 23 anys, opció pactada per venir al Barça a l'hivern o l'estiu del 2018.

Rendiment immediat

Ara, en canvi, i amb Umtiti lesionat fins a finals de gener, és el Jefecito qui vol anar-se’n, mentre que el Barça es veu obligat a buscar un central de rendiment immediat. En aquest retrat no hi encaixa el jove colombià Yerri Mina (23 anys, Palmeiras), amb qui el club té tancat des de fa mesos un pacte per portar-lo aquest hivern a canvi de nou milions d’euros. O a l’estiu. El Barça ho ha de decidir.

En realitat, és Valverde qui ha d’autoritzar aquesta operació, que posarà a prova el treball de la secretaria tècnica blaugrana. No pot fallar en l’elecció del tercer (o quart) central, mentre la directiva espera, això sí, que Mascherano endarrereixi el seu viatge a la Xina fins que Umtiti surti de la infermeria.

Qüestions internes

«Hi ha qüestions de caràcter intern i igual que no parlem de possibles fitxatges tampoc parlem de possibles sortides», va dir Valverde sense donar gaires pistes, recordant, això sí, que «encara no ha arribat el mercat d’hivern, però aniran sorgint diferents qüestions a les quals haurem de fer front».

Philippe Coutinho. 25 anys. Objectiu des del juliol.

Després, el missatge va ser contundent, escamat com està el tècnic amb el que va succeir l’estiu passat. Quan va arribar al Camp Nou, Valverde tenia millor equip i plantilla que quan va començar la Lliga. Tenia, per exemple, Neymar, el tercer millor jugador del món com demostra l’últim podi de la Pilota d’Or darrere de Cristiano i Messi. I no vol que aquesta situació es repeteixi a l’hivern.

Escamat amb el que va passar a l'estiu, tenia millor equip quan va arribar que quan es va posar en marxa la Lliga, Valverde vol reforços sòlids per a la plantilla

Notícies relacionades

A l'estiu, el tècnic va esperar fins a l’últim dia del mercat perquè el club li portés a Coutinho o sinó Di María com a recurs d’emergència. Ni un ni l’altre es van vestir de blaugranes, per la qual cosa aquelles necessitats esportives no van ser complertes, cosa que va provocar, al mateix temps, una purga en l’estructura executiva del club.

On abans manava Robert Fernández, que controla Arthur, el jove talent brasiler, ara hi mana Pep Segura. A Valverde li va arribar finalment Dembélé i no ha tingut ni temps de disfrutar-lo per la greu lesió muscular que va patir. Per això, el Txingurri avisa. «Quan s’obre un mercat el que el Barça vol és reforçar-se, no debilitar-se». Amb una vegada n’hi ha prou.