ES VA LESIONAR AL GENOLL DRET

Rafinha torna als entrenaments vuit mesos després de la seva greu lesió

El jugador brasiler s'entrena per primera vegada amb els seus companys després d'haver passat dues vegades pel quiròfan

entrenamiento-bara

entrenamiento-bara

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

Vuit mesos després de caure lesionat a Granada i després d’haver passat en dues ocasions pel quiròfan, Rafinha es colava ahir, per fi, pel túnel que li feien els seus companys damunt la gespa de la ciutat esportiva de Sant Joan Despí. Un túnel de felicitat i complicitat on va rebre cops de tota mena per celebrar el retorn del brasiler al terreny de joc. Ja no treballa en solitari com durant aquests inacabables mesos de soledat, tancat en el dolor d’una lesió que se li va acabar complicant. «Cicatrius que et fan més fort», va arribar a escriure Rafinha al seu compte de Twitter, a principis de novembre mostrant orgullós les seves musculades cames i els senyals de les dues operacions al genoll dret.

Una vegada finalitzat l’entrenament, la plantilla es va reunir en un restaurant de Barcelona, gestionat precisament per la família de Messi i la família Iglesias, per començar a acomiadar el 2017. Malgrat que abans han de jugar a El Madrigal (demà), després rebre el Deportivo al Camp Nou (17 de desembre) i, finalment, el clàssic contra el Madrid al Bernabéu (23) com a pròleg a les festes de Nadal. El Barça confia a seguir, almenys, amb aquests vuit punts d’avantatge abans de trepitjar l’estadi blanc.

De quatre a vuit mesos de baixa

En aquest dinar hi era Rafinha, que havia d’estar quatre mesos de baixa i ja n’han passat vuit, sense que s’hagi fixat encara el dia que rebrà l’alta mèdica. Però ahir ja va fer una part del treball amb el grup, i es va poder sentir un més, disfrutant d’una sensació que ja es pensava que havia perdut. Es va sentir futbolista. Novament. «No hi ha més remei. No s’ha de plorar pel que se n’ha anat. S’ha d’obrir els braços i rebre el que ve. Matí, tarda i nit», deia en un dels seus múltiples missatges motivadors que ha difós durant aquest llarg temps a través de les seves xarxes socials, content d’haver arraconat fa temps aquelles crosses o aquelles interminables hores caminant sobre l’aigua d’una piscina per enfortir la cama dreta. «De vegades les coses no poden anar com tu voldries, però l’esforç ha d’estar allà cada nit», va explicar parafrasejant Michael Jordan, el mite de la NBA.

El penúltim pas

Ara, sense poder deixar de mirar el malparat genoll dret que l’ha maltractat des del setembre del 2015 quan queia lesionat a Roma, Rafinha està en el penúltim pas. Va ser operat del trencament del lligament encreuat anterior i just quan s’havia consolidat a l’equip, brillant en el 3-4-3 de Luis Enrique, el menisc d’aquell mateix genoll es va trencar al Nuevo Los Cármenes. Del túnel fosc («caus! t’aixeques!») al tradicional túnel de benvinguda de la plantilla als companys que surten de qualsevol greu lesió.

Inisesta s'entrena

Notícies relacionades

Dembélé encara no ha passat per aquest túnel. Però aviat pot viure unes sensacions idèntiques perquè aquesta última setmana ha passat de fer un rondo amb el grup a treballar-hi. Per més que Valverde demani paciència i calma («tornarà a principis del 2018», acostuma a dir una vegada i una altra el tècnic), el jove francès vol cremar etapes acceleradament. Si d’ell depengués, estaria, és clar, en el clàssic del 23 de desembre al Bernabéu contra el Madrid, malgrat que la greu lesió que va patir a Getafe (16 de setembre) convida el Txingurri a ser prudent amb ell per no córrer riscos innecessaris.

Aquell matí tan singular de retorns, també es va veure damunt la gespa Iniesta, que es va perdre el duel europeu contra l’Sporting de Portugal per una lleu lesió muscular, i també Mascherano. El capità confia a estar a la llista de convocats per a El Madrigal que donarà avui Valverde.