"LA HISTÒRIA CONTINUA"

Leo, 602 partits, 523 gols, 30 títols...

Messi rubrica l'acord que li pot permetre acabar la seva carrera al Camp Nou, l'estadi on va començar tot el 2005

rpaniagua40592057 barcelona s lionel messi reacts after scoring during the gro171031184225

rpaniagua40592057 barcelona s lionel messi reacts after scoring during the gro171031184225 / Manu Fernandez

3
Es llegeix en minuts
Marcos López

Va arribar sent un nen. Tot just tenia 13 anys. Va arribar a La Masia perquè a l’Argentina, el seu país, no li donaven les condicions econòmiques perquè pogués créixer. I en silenci, amb més problemes del previst, primer burocràtics, després d’una greu lesió al peroné esquerre, Leo Messi es va instal·lar a Barcelona amb Jorge, el seu pare, i tota la família. Però no tots els Messi van aguantar un canvi tan brutal en la seva forma de vida. Al final, Jorge i Leo, Leo i Jorge es van quedar sols al Barça de Gaspart, que estava gestant, sense que ningú ho sabés llavors, un geni que canviaria per sempre el futbol mundial.

Va arribar Messi i es va sentir feliç quan es va poder retrobar amb la pilota. A partir d’aquell moment, una carrera de somni fent caure barreres, construint jugades mai vistes, firmant gols extraordinaris, malgrat que mai es va considerar un golejador. Però ja té quatre Botes d’Or a casa seva. El Barça i el futbol modern no s’entenen sense la figura d’un diminut jugador (li deien i li diuen La Pulga), capaç, com va recordar Mascherano, d’«apoderar-se del joc».

Messi, en el partit contra el Leganés.

Els altres juguen a futbol; ell interpreta el joc. Abans de mitja punta quan Rijkaard, seguint els consells de Pere Gratacós, se’l va emportar a un amistós a Portual (el novembre del 2003) contra el Porto de Mourinho. Tenia 16 anys i 145 dies. Després d’extrem, també en el seu debut oficial a Montjuïc contra l’Espanyol on va entrar en substitució de Deco: 16 d’octubre del 2004. Tenia 17 anys. Després aquella passada de Ronaldinho ja el 2005 contra l’Albacete. Va marcar dos gols (un d’il·legal, un altre d’absolutament legal) en la seva estrena amb la samarreta blaugrana, encara impactat el barcelonisme pel record d’un Gamper descomunal. Res no va ser comparable a aquell partit de l’estiu del 2005. 

Fa 4.788 dies que és al Camp Nou des que Ronaldinho li va servir una assistència perquè s'estrenés amb un exquisit gol contra l'Albacete

«Deixa-me’l, Frank. Tu no el pots posar, deixa-me’l cedit un any», li va implorar Fabio Capello, l’entrenador del Juventus, a Rijkaard després d’assistir a una exhibició d’un jove dimoni de 18 anys. «No havia vist mai res d’igual a aquella edat», va explicar l’italià. Tenia tota la raó. Ningú no ha vist res d’igual des d’aleshores.

Mitjapunta, extrem, fals nou, l’eclosió amb Guardiola, assolint el paradís dels sis títols de sis possibles (2009), un cim mai trepitjat, un altre cop extrem amb Luis Enrique i ara amb Valverde juga de tot. No és a l’àrea, però marca més gols que ningú. No és centrecampista, però governa de manera dictatorial els partits. Impossible de descodificar, per més que s’hagi estudiat i analitzat el seu joc, Messi construeix una carrera única.

Notícies relacionades

De La Masia («no el vam veure mai vessar cap llàgrima», deien els entrenadors que el van tenir quan s’injectava aquelles hormones de creixement) al Camp Nou. Va arribar al primer equip el 2004 i hi serà, com a mínim, fins al 2021. Se n’hauria pogut anar quan hagués volgut i on hagués volgut. Fins i tot quan el trident es va desfer per la marxa de Neymar, però sempre ha decidit quedar-se a Barcelona, casa seva. Ara amb Luis Suárez, el seu amic, i veí, de l'ànima. 

Ja fa 4.788 dies que hi és, ha jugat 602 partits, ha marcat 523 gols (són xifres de marcià), ha guanyat, a més, 30 títols. Com recorda el Barça, «la història continua...». Aquesta firma feta a l'avantllotja del Camp Nou subratlla, en realitat, el compromís d'aquell nen que va arribar amb 13 anys. Llavors, Rexach va firmar un singular contracte en un tovalló; ara, en canvi, és el document més esperat per Bartomeu, el document que l'uneix per sempre al Barça.