SÒLIDA TRAJECTÒRIA

El Barça va que vola

Els números avalen l'equip de Valverde, líder a la Lliga, classificat per a vuitens i el menys golejat d'Europa

jdomenech41049141 soccer football   champions league   juventus vs fc barcelon171123182327

jdomenech41049141 soccer football champions league juventus vs fc barcelon171123182327 / STRINGER

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech

Vuit equips s’han classificat per als vuitens de final a falta d’una jornada i 14 aspiren a aconseguir-ho en l’última. El Barça, que rebrà a l'Sporting de Lisboa el 5 de desembre, és on li correspon. Amb els millors. Ha acabat primer del seu grup europeu i va primer a la Lliga. Ho continuarà sent encara que perdi diumenge a València, quan visiti el seu perseguidor més pròxim.

El Barça de Valverde va que vola. Els resultats representen el principal aval per al tècnic mentre va construint el seu equip. Al mateix lloc on va morir l’era Luis Enrique, va agafar força el projecte d’Ernesto Valverde. Amb l’empat definitiu per a la classificació, gràcies a l’última aturada de Ter Stegen i el somriure de Leo Messi assumint la suplència en un partit gran per primera vegada.

Messi i el seu substitut en l'onze inicial, Paulinho, a punt de llançar una falta. / MARCO BERTORELLO

Il·lès del pilot

Valverde va marxar alleujat de Torí. Feliç de veure’s il·lès del pilot que s’hauria format en la derrota. «Si haguéssim perdut estaria esquivant les bales», va dir al final del partit, conscient que es va jugar la vida prenent una decisió de gran calibre. Per més que al·legués tant raons tàctiques –«pensàvem que el partit seria tancat, es podia obrir després, i li podia anar bé jugar la segona part»– com físiques: «Tenia molta càrrega de partits i alguna vegada havia de descansar».

Valverde surt reforçat de Torí pel bon resultat i l'actitud de Messi a l'assumir la suplència

Els antecedents il·lustren la dificultat que comporta deixar Messi a la banqueta. Si ja ho és en un partit resolt amb golejada, per què no ho hauria de ser en un rellevant partit de Champions, contra un rival de categoria, i davant dos compatriotes com Dybala i Higuaín, que li rendeixen homenatge a l’Argentina.

Futbol escàs en luxes

Valverde estava tan feliç per la bona cara que va fer Messi com per la que va oferir el Barça. «Fem sensació de solidesa i solidaritat», va valorar el tècnic, que s’aferra a la rotunditat dels números davant la subjectivitat de les sensacions que emet l’equip, escàs en luxes, molt justet d’atractius visuals.

Ter Stegen i Buffon s'abracen al final del partit Juventus-Barça. / FILIPPO MONTEFORTE

Divuit partits invicte són els que acumula el Barça, que només va perdre els dos primers contra el Madrid. Ha encaixat deu gols, cinc d’acumulats contra els blancs, i cinc des d’aleshores (Getafe, Eibar, Atlètic, Olympiacos, Sevilla). Només un a la Champions, irrellevant, en una marca que tan sols iguala el París Saint Germain, el més festivaler de la competició amb 24 dianes.

El PSG de Neymar bat el rècord golejador de la fase de grups (21 gols, ara 24) i encara queda una jornada

El nou equip de Neymar, que forma un altre trident amb Cavani i Mbappé, ha establert un rècord golejador fins ara establert en 21 gols que estava en poder del Borussia Dortmund des de la passada campanya. Als tricolors els queda una jornada per ampliar la marca. L’aportació del Barça empal·lideix amb només 7 gols. Els blaugranes aspiren a igualar el millor rècord defensiu, que seria passar a vuitens amb un gol encaixat.

Creuaments morbosos amb PSG i City    

El primer lloc evita al Barça l’aparellament morbós amb el París SG de Neymar i el Manchester City de Pep Guardiola. També una visita a Londres amb Chelsea Tottenham.

Buffon, al final del Juventus-Barça (0-0) de dimecres. / MARCO BERTORELLO

Notícies relacionades

«A Torí vam jugar amb personalitat perquè la Juve pressiona molt i sol crear moltes ocasions de gol», va destacar Valverde. El tècnic va aconseguir desactivar el bicampió italià. L’afició bianconera va descobrir un Barça molt diferent. Alguns números comparats amb el matx del mes d'abril ho confirmen.

El Barça i el Juventus van jugar més a futbol i, en canvi, van ser més inofensius. Van augmentar les seves intervencions amb la pilota (van fer, en conjunt, 200 passades més), però van reduir els xuts a porteria (de 14 a 9 el Barça i de 15 a 10 la Juve), hi va haver menys joc ofensiu (de 15 córners a 5) i també van rebaixar el nombre de faltes, d'un total de 39 a 24.