DAVANTER SENSE GOL

Els mals de Suárez

El davanter uruguaià viu el seu pitjor moment com a golejador, però el Barça de Valverde no acusa la crisi del 'nou'

jdomenech40817224 gra044  barcelona  04 11 2017   el delantero uruguayodel fc 171105195942

jdomenech40817224 gra044 barcelona 04 11 2017 el delantero uruguayodel fc 171105195942 / Andreu Dalmau

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech

Luis Suárez té un problema. El que tenen tots els davanters del món quan no marquen gols. L’uruguaià viu la seva pitjor ratxa des que va arribar al Barça. Contra el Sevilla va traspassar els 393 minuts que havia trigat a estrenar el compte, precisament en l’inici de la seva carrera blaugrana, que va arrencar en el clàssic del Bernabéu de la temporada 2014-15. Tres anys després, Lucho ha caigut en un forat més profund.

Els mals de Suárez, de moment, només el concerneixen a ell. Els resultats no s’han vist afectats malgrat el crucial paper que desenvolupa el nou titular d’un equip com el Barça. Tampoc per l’absència de Neymar, el substitut del qual, Dembélé, està a punt d’arribar als dos mesos des que es va haver de quedar en una llitera. L’equip anota menys gols, però guanya els mateixos partits que abans sense la firma del seu golejador.

Números i gestos

Luis Suárez no ha parlat de l’indiscutible mal moment que travessa. En parlen els números i els gestos d’empipament que reflecteixen la impotència que sent sobre la gespa. I parla Ernesto Valverde per ell. Sempre amb el mateix missatge reconfortant. L’entrenador el veu bé.

«Suárez es relaciona bé amb el gol. Sabem que té tres o quatre ocasions per partit. Sempre està a punt, molestant els defenses rivals», va destacar Valverde abans del partit contra el Màlaga. «Està fent bons partits i té confiança», va comentar abans del viatge a San Mamés. «Estic encantat amb Luis, continua tenint oportunitats de gol», va repetir l’entrenador després del triomf contra el Sevilla, firmat per l’altre nou, Paco Alcácer, en la seva nit de glòria.

"Estic encantat amb Luis, segueix tenint oportunitats de gol", repeteix Valverde, reconfortant el futbolista

Suárez lluita amb Kjaer en el Barça-Sevilla (2-1) d'aquest dissabte. / JORDI COTRINA

El millor inici a la Lliga

Però Valverde va acabar reconeixent, al final del cinquè partit de l’uruguaià sense marcar, que se sent alleujat per la nul·la repercussió de la crisi de l’uruguaià en els resultats. «És un bon símptoma que continuem guanyant sense necessitar els gols de Suárez». Sense el millor Suárez i sense Dembélé, el Barça de Valverde ha igualat el millor inici a la Lliga del club, amb 11 triomfs i un empat que van aconseguir els homes de Tito Vilanova (12-13) i els de Tata Martino (13-14).

'Lucho' suma 3 gols en aquest exercici quan l'any passat en duia 11 i fa dos, 12

Hi ha diverses raons que expliquen la baixada de Suárez. La principal és que, per ara, és el màxim damnificat per l’absència de Neymar. No només perquè no disposa del proveïment de passades del brasiler, sinó perquè aquell buit no l’ocupa ningú.

Suárez celebra l'últim gol que va marcar: el de l'empat davant l'Atlètic al Wanda Metropolità. / JAVIER SORIANO

Dues setmanes per recuperar

Notícies relacionades

No hi ha extrem esquerre; en realitat, el més semblant a l’extrem esquerre és el mateix Suárez, a qui se li va encomanar bascular cap a aquella banda. Valverde intenta tornar-lo a acostar a l’àrea al comprovar que la fórmula va en detriment del jugador, que només ha rematat 32 cops en 11 partits, i presenta un pobre bagatge de 3 gols. A aquestes altures, l’any passat en duia 11, i fa dues campanyes, 12.

A les dificultats tàctiques se n’hi uneixen de físiques. Un quist al genoll dret no li ha permès entrenar-se ni rendir en perfectes condicions. Dispensat de la convocatòria de l’Uruguai, i amb dues setmanes fins al pròxim partit (a Leganés, el dia 18), Suárez tindrà temps per curar-se del genoll netejar el cap de mals pensaments.