L'ASSEMBLEA BLAUGRANA

Bartomeu defensa la independència política del Barça

El president considera "antidemocràtic" l'empresonament de Sánchez i Cuxart i assegura que l'equip seguirà jugant la Lliga

zentauroepp40626056 asamblea171021112241

zentauroepp40626056 asamblea171021112241 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Joan Domènech / Barcelona

Josep Maria Bartomeu va obrir la seva intervenció a l’Assemblea de Compromissaris per delimitar «el posicionament» del club en el moment polític actual que viu Catalunya arran del referèndum de l’1 d’octubre en què més de dos milions de persones van votar a favor de la independència i va tornar a demanar la paraula després de l’anunci de l’aplicació de l’article 155 fet per part del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy.

No va canviar gens el to de Bartomeu, que va reafirmar «la solidaritat» del Barça amb «les institucions catalanes» que es vegin afectades per la intervenció estatal, com per exemple, els mitjans de comunicació públics. El dirigent va voler reiterar en la seva segona declaració –preparada, no obstant, durant l’aturada del dinar– el suport «a les institucions elegides democràticament pels seus ciutadans», alhora que apel·lava a la serenitat.

«Ara més que mai qualsevol resposta ha de ser cívica i pacífica, també al Camp Nou», va dir, en una petició simbòlica perquè el Barça-Màlaga no es veiés esquitxat per la tensió. La tarda de l’1 d’octubre el Barça va jugar a porta tancada contra el Las Palmas, però ni tan sols va evitar que l’únic espectador es convertís en espontani saltant al camp.

Mesura excepcional

Bartomeu va confessar que aquella decisió va ser «una mesura excepcional davant uns fets excepcionals» que va generar també «un ressò excepcional» al món tot i que va reportar les dimissions del vicepresident Carles Vilarrubí i el directiu Jordi Monés. «Ningú pot dubtar del compromís del Barça amb la societat catalana», va comentar Bartomeu, «però no es pot confondre la responsabilitat que es té com a president amb la tebior que alguns ens atribueixen».

El president va catalogar d’«antidemocràtic» que «hi hagi dues persones tancades per les seves idees polítiques», en al·lusió a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. En aquest sentit, per la plena llibertat de les idees, va exigir «respecte» per a aquelles determinacions que prengui el Barça. «No serem un objecte manipulable per interessos polítics, ningú es pot apropiar ni del nostre escut ni la nostra bandera, ningú».

Notícies relacionades

Igualment Bartomeu va ser contundent a tranquil·litzar els poquíssims compromissaris que van comparèixer a primera hora al garantir que el Barça continuarà jugant la Lliga espanyola. «No posarem mai en risc la nostra participació en les competicions», va dir, abans de subratllar que «el vincle» amb el campionat està assegurat.

Més gran era la inquietud d’alguns compromissaris per si el pressupost de la temporada 2018-2019 es complirà. El de l’actual exercici, que es calcula en 897 milions d’euros és extraordinari per l’ingrés de la clàusula de Neymar. El benefici final per la venda del brasiler és de 144 milions; tots s’invertiran en futures despeses. Òscar Grau, el director executiu, va explicar que el Barça té reserves d’ingressos per partides no explotades, com la samarreta d’entrenament. El resultat dels comptes del curs passat (18,1 milions de benefici) i de l’actual (21 milions més) va ser aprovat per una aclaparadora majoria. Una cosa que no canvia mai en les assemblees.