Iniesta renova pel Barça de per vida

El club comunica l'acord, que serà firmat aquest divendres

jcarmengol40433890 barcelona s midfielder andres iniesta poses with a special b171006132531 / LLUIS GENE

jcarmengol40433890 barcelona s midfielder andres iniesta poses with a special b171006132531
jdomenech40435604 barcelona 06 10 2017 deportes el presidente del bar a jaume 171006212358

/

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech / Barcelona

El 6 d’octubre de 1996 es va quedar adormit. El dia que debutava amb el Barça (contra la Penya Barcelonista Cinc Copes) el van haver d’anar a despertar. Va jugar amb l’Infantil B i va marcar quatre gols. El 6 d’octubre del 2017 va arribar mitja hora abans. No tenia partit ni amb Espanya ni amb el Barça perquè l’hi impedeix una lesió muscular. Vint-i-un anys després, Andrés Iniesta Luján  va anar al Camp Nou perquè aquella bonica història no tingui final.

Als 33 anys, Iniesta no va plorar com va fer tota la nit del 17 de setembre de 1996, el primer dia que va dormir a La Masia. Tampoc va plorar el seu pare, José Antonio, al seu costat, com sempre, assegut a la sala de premsa. Els va faltar poc a tots dos, quan van mirar enrere i es van sotmetre a un fugaç repàs de tota una vida al Barça que no s’ha acabat. Ni s’acabarà, després que Andrés firmés un contracte vitalici. 

Final sense data

El que s’acabarà, algun dia, és la pràctica del futbol. La carrera del futbolista màgic que va debutar el 29 d’octubre del 2002 a Bruges (Bèlgica) no té final, ni escrit ni imaginat. El foli on constava que seria el 30 de juny del 2018 va ser fet miques. L’any el decidirà aquell nen d’Albacete esblanqueït i callat que ahir es va plantar sol darrere d’un micròfon per parlar fins que el paressin.

Quan decideixi clausurar la seva brillant carrera al Barça i és una cosa que decidirà únicament i exclusivament ell a final de cada temporada, continuarà la vinculació al club, en un càrrec encara per determinar i en què no vol pensar, obsessionat per disfrutar de la seva condició de futbolista ara que el temps corre en contra seu, com va confessar.

El primer contracte

«És el primer contracte en els 118 anys d’història del Barça en què es renova a un jugador per sempre», va destacar Bartomeu, recordant que Iniesta va arribar a l’entitat quan tenia 12 anys i l’abandonarà sense que hi hagi cap data concreta. El jugador de Fuentealbilla ja ha complert els 33 i juga en el primer equip des de la campanya 2002-03.

«És el fil conductor de l’era d’èxits que va començar el 2003», va dir Bartomeu. Al president li queda ara la tasca de repetir el mateix acte amb Leo Messi, el segon més longeu de l’actual plantilla. «Ets un referent per al planter», va comentar el dirigent al capità. «Als nois els demano que s’hi fixin, no només pel seu talent, sinó també per la seva manera de ser».

I el protagonista, interpel·lat, avergonyit, va mirar al buit. «És un sentiment brutal el que tinc, perquè l’acord em fa entendre que confien en l’honestedat, en la humilitat d’un, en la persona», va valorar Iniesta, ja sol a l’escenari, un cop acabat el parlament de Bartomeu. Va confessar que sentia «un calfred» al repassar fugaçment els 21 anys de vida barcelonina. Davant del seu pare, José Antonio, amb ulleres fosques, potser per si necessitava amagar les llàgrimes; el seu agent Ramon Sostres, executius i periodistes, es va mostrar agraït i emocionat per seguir vinculat al Barça.

Com Navarro

Iniesta assumeix que el nou contracte és una cosa «inèdita» en el món del futbol i va dir que se sentia «molt feliç» per haver escrit una altra pàgina històrica, aquesta des de fora dels terrenys de joc. 

«No seré aquí per ser-hi o per acompanyar, sinó perquè sumo o soc transcendent per als meus companys, per a l’equip o per al club i tant de bo sigui durant molt temps», va assegurar el centrecampista sense voler plantejar-se el futur més enllà del 30 de juny. La data que constava en l’anterior compromís. En el nou no n’hi ha cap. Juan Carlos Navarro, el capità de la secció de bàsquet, en va firmar un de similar fa un parell de setmanes, tot i que aquell té una vigència de deu anys.

La foto amb Messi

Notícies relacionades

Iniesta (Fuentealbilla, Albacete, 11 de maig de 1984) és el segon jugador en partits disputats amb el Barça, darrere de Xavi Hernández (767), i davant de Messi (594), amb qui comparteix el rècord de títols en la història del club. Ell ja ha firmat.

Ara només falta Leo, en un pacte que es dilata més del previst malgrat que el club insisteix que tot està segellat. Fa un mes, Iniesta va contestar amb un breu «no» sobre la proximitat de l’encaixada de mans final. Bartomeu va haver d’intervenir i ahir es va poder fer la foto amb el capità. «No hi ha hagut mai un problema, les coses han de seguir el seu curs», va dir Andrés, demanant seny i calma per resoldre un altre problema, «més complex i més difícil de resoldre i d’entendre», i que l’enganxa al mig. Sí, el problema de tots.