UNA ALTRA REINVENCIÓ DEL GENI

Messi firma per Valverde

El tècnic del Barça connecta amb l'estrella al dibuixar-li una nova estructura tàctica per acostar-lo encara més a l'àrea

marcosl40082344 barcelona s lionel messi celebrates scoring his side s 3rd g170913195542

marcosl40082344 barcelona s lionel messi celebrates scoring his side s 3rd g170913195542 / Manu Fernandez

2
Es llegeix en minuts
Marcos López / Barcelona

No és res nou, sosté Ernesto Valverde. Ho diu amb aire despreocupat, sense donar-se cap importància. Estava ja inventat, recorda el tècnic com si fos totalment aliè a la nova mutació futbolística de Leo Messi. Parla el Txingurri com si no estigués a la banqueta del Barça. Però ell té, i molt, a veure en la refundació del 10, que aparentment juga de fals nou, encara que, en realitat, ocupa totes les zones del camp, baixant fins i tot a pressionar a la defensa. És un fals nou, però no té res a veure amb el de Guardiola (allà no hi havia ningú davant seu i fins i tot es va prescindir de la gegantina figura d’Ibrahimovic, mentre que ara hi ha Luis Suárez), però no deixa d’anotar gols com un nou de tota la vida.

     Sembla similar a la disposició del Pep, però és diferent, encara que tenen alguna cosa en comú. Tots dos van connectar a la primera amb l’estrella. En aquell estiu del 2008, Guardiola se’l va guanyar permetent a Messi acudir als Jocs de Pequín, malgrat que el Barça s’ho jugava tot en la prèvia de la Lliga de Campions. En aquest estiu del 2017, Valverde ha dissenyat una nova estructura tàctica perquè el geni estigui encara més a prop de l’àrea. Estar a prop no significa viure dins de l’àrea com demostren els set gols que ha marcat l’argentí. Gairebé tots han arribat en aquell racó esquerre, irrompent per sorpresa, connectat com està telepàticament amb Jordi Alba (tres assistències) i més a prop que mai del nou Rakitic.

ENVOLTAT DE SOCIS / El croat, que exercia d’equilibrista a la banda dreta, ja no corre tant com a guardaespatlles de Leo o com va ser al seu dia d’Alves. Ara, Rakitic es passa la pilota amb Messi. A més, el 10 té més socis que de costum, obsessionat com està Valverde que el seu Barça no es faci llarg, descompensat i, sobretot, desequilibrat. En el fons, acosta l’argentí als jugadors amb millor peu (Iniesta, Busquets, Rakitic) oferint-li també la mirada llarga sobre Jordi Alba, el futbolista que millor entén la relació espai-temps amb Leo. No necessiten ni tan sols mirar-se. La resta, no per sabut ni rutinari, deixa de ser res extraordinari. Per més que se’l conegui, arriba Messi i sorprèn.

Notícies relacionades

LA INFLEXIÓ DEL BERNABÉU / No va trigar gaire Valverde a descobrir noves vies tàctiques per a Messi. Tot va canviar al Bernabéu. Allà, com li va passar al seu dia a Guardiola a Stuttgart (2009), va descobrir que el 10 es va avorrir amb aquell frustrat experiment del 3-5-2. En la tornada de la Supercopa, l’estrella a penes va tocar la pilota i es va desconnectar del joc de tal manera que només va rematar tres vegades a la porteria blanca: un a porteria. El seu pitjor registre en la incipient era Valverde. Allà va entrar en acció el tècnic. Aprofitant l’absència per lesió de Luis Suárez, va aixecar una estructura tàctica diferent per a Leo col·locant-lo al centre.

    A partir d’aquell moment, es va desfermar una altra fúria golejadora de l’argentí, que ha firmat set dianes en els quatre últims partits. Va tornar l’uruguaià i no va canviar res. La foto que no té encara Bartomeu de Messi firmant la seva renovació fins al 2021 ja l’ha trobat, almenys, Valverde. Leo somriu al camp.