ELS PREPARATIUS DEL DERBI

Valverde i Quique o la foto del bon rotllo

El Barça i l'Espanyol recuperen la trobada dels entrenadors que es va cancel·lar amb Luis Enrique

jdomenech40005110 barcelona   08 09 2017    deportes       los entrenadores de170908152139

jdomenech40005110 barcelona 08 09 2017 deportes los entrenadores de170908152139

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua / Joan Domènech / Barcelona

A expenses del que pugui passar sobre el terreny de joc, on s’acostumen a dirimir duels aspres, i el pròxim pot ser de «cama forta», com va aventurar l’exblaugrana i avui periquito Víctor Sánchez, el Barça i l’Espanyol han recuperat la foto del bon rotllo. La que retrata la cordialitat prèvia al derbi. En realitat l’han recuperat els dos entrenadors, Ernesto Valverde i Quique Sánchez Flores.

Els tècnics es van retrobar ahir sobre la gespa del Camp Nou en un acte tradicional que s’havia anul·lat la temporada passada amb la presència de Luis Enrique, que no mantenia una bona relació amb el seu homòleg periquito des que havien coincidit al Reial Madrid com a futbolistes. El renovat clima de concòrdia amb l’entrenador rival el va reconèixer sense embuts Quique a Sant Adrià, abans de desplaçar-se a l’estadi culer i aparèixer pel túnel de vestidors parlant amb Valverde entre rialles.

«A l’Ernesto l’estimo molt, gairebé fa el mateix temps que ens dediquem a aquesta professió i hem entrenat equips molt similars. És una persona admirable. Tenim empatia, cosa que ha de ser el normal en el món del futbol. Ens respectem i ens portem bé», va admetre el preparador de l’Espanyol, en un afectuós missatge que contrastava quan es trobava (o evitava fer-ho) amb Luis Enrique.

Només van ser fotografiats junts instants abans del primer partit de la Copa Catalunya en l’inici de la passada campanya. 

Valverde i Quique, a la gespa del Camp Nou. / JORDI COTRINA

Temps per llegir i per a tot

En l’últim derbi, per exemple, es va qüestionar Quique per la cancel·lació de la trobada en les cites de Lliga. En l’última, va al·legar que no tenia temps lliure, i que preferia dedicar-lo als llibres. Encara segueix dedicat a «lectures interessants» en al·lusió a l’excusa quan li van preguntar per Luis Enrique i va deixar anar que estava «molt feliç llegint ‘El payaso que hay en ti’». Ara llegeix el llibre de Phil Jackson, l’exentrenador de Chicago Bulls i Los Angeles Lakers.

Aquest cop Quique ha trobat un forat per trobar-se amb Valverde, després de l’entrenament de l’Espanyol i abans del del Barça. Luis Enrique sí que tenia uns minuts ociosos quan va coincidir en les seves primeres campanyes (del 2014 al 2016) amb Constantin Galca i Sergio González, a qui considerava un gran amic per la relació que van cultivar a la selecció espanyola en el Mundial 2002, però no amb Quique, de qui es va distanciar mentre eren companys al Madrid. Cap dels dos va aclarir l’origen de les seves desavinences.

El futbol dels jugadors

Notícies relacionades

Tot i la proximitat i l’afecte que Quique sent per Valverde, l’entrenador blanc-i-blau no va voler incidir en les particularitats tàctiques del nou Barça, però està convençut que el seu col·lega «respectarà el model del Barcelona perquè el futbol són els jugadors per sobre dels entrenadors».

L’estructura de la plantilla blaugrana segueix sent la mateixa. Tot just quatre novetats (Semedo, Paulinho, Deulofeu i Dembélé) són insuficients per operar un canvi d’estil. Tampoc estaran tots quatre en l’alineació. Es tracta, a més, de la tercera jornada de Lliga. «Valverde hi aportarà sentit comú, com ha fet sempre. M’imagino un Barça molt potent amb ell quan estabilitzi les seves idees», va explicar Quique, que exercirà d’amfitrió en el derbi del febrer si no hi ha abans una cita a la Copa.