L'Espanyol supera el Barça en el derbi dels planters

El club blaugrana ha reduït de 16 a 8 la presència de jugadors propis, mentre que el blanc-i-blau ocupa mitja plantilla amb futbolistes de Sant Adrià

zentauroepp39963421 combo170905192951

zentauroepp39963421 combo170905192951

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech / Raúl Paniagua /Barcelona

El derbi dels planters el guanya l’Espanyol. Abans del gran duel de dissabte, en la tercera jornada de Lliga, el pols dels eterns rivals en una cosa tan simbòlica com la presència de futbolistes formats a casa se l’emporta el club blanc-i-blau que ja llueix mitja plantilla amb jugadors propis. El Barça no ha arriat la bandera de la Masia. Encara l’oneja, reivindicant l’aposta per les promeses criades al seu si, però la realitat marca un declivi evident.

    

El Barça nega haver canviat de política, però una simple ullada a la plantilla contradiu la planificació esportiva que segueix a Sant Joan Despí. En només un lustre ha reduït a la meitat, de 16 a 8, la presència de jugadors del planter al vestidor del primer equip. Tata Martino va dirigir un grup de 23 jugadors en què només 7 no havien sortit del futbol base: Pinto, Alves, Adriano, Mascherano, Song, Alexis i Neymar. Amb prou feines un terç de la plantilla.

  

 Ara aquest terç el formen els del planter: en són 8 (Piqué, Alba, Busquets, Iniesta, Sergi Roberto, Rafinha, Messi i Deulofeu) d’un vestidor de 24 futbolistes. Deulofeu, després de passar pel Sevilla, l’Everton i el Milan, és l’única incorporació local en les últimes tres temporades. Des que Luis Enrique va posar a prova Rafinha al Celta (2013-14) abans de tornar amb ell al Barça.

ELS DOS ÚLTIMS ACOMIADATS

Munir i Samper han sigut els últims acomiadats en el tancament del mercat. Després de dues cessions al València i el Granada, respectivament, els han enviat a l’Alabès i Las Palmas. «No em deien res i vaig haver d’esperar fins al final per conèixer el meu futur», es lamentava ahir Munir. Samper va conèixer el seu descart el 15 d’agost, després que el Barça hagués firmat Paulinho per 40 milions.     

   

Suárez, Piqué, Busquets i Sergi Roberto celebren un gol al Borussia Moenchengladbach. / KAI pfaffenbach (reuters)

 Mentre el planter va perdent protagonisme al Barça, a l’Espanyol es dona la tendència contrària. Potser s’esperava al club periquito una inversió més gran en fitxatges amb el desembarcament de Chen Yansheng, però el dirigent xinès s’està mostrant prudent. Es va gastar 17 milions en fitxatges el curs passat, el doble que en aquest exercici (8), en què només n’ha invertit 4,75 en cares noves. El límit salarial també ha condicionat les operacions d’una entitat que, no obstant, ha potenciat una cosa que sembla oblidada pel seu rival d’aquest dissabte: els valors i el sentiment de la gent de casa.

MÉS DEL PLANTER QUE MAI

Aquest Espanyol és el que més jugadors del planter alberga a la seva plantilla des de la creació del filial la temporada 1995-96, la de la famosa 'Quinta de la Intertoto'. Amb el retorn de Dídac Vilà, Darder i Sergio Sánchez, tres del planter que van emigrar a Europa buscant protagonisme, Quique Sánchez Flores compta amb el 46,5% de futbolistes formats a Sant Adrià. 

   

L'Espanyol mostra la tendència contrària reclutant jugadors com Vilà, Darder i Sergio Sánchez

 Alguns hi són de tota la vida, com el menut Melendo, el primer a arribar a l’elit després de passar per totes les categories (de l’'Escola' al primer equip) del futbol base. Altres, com Gerard Moreno i David López, van tornar a casa després de foguejar-se a fora. El capità Javi López, un andalús que va madurar durant tres temporades al filial, representa la guinda d’aquesta dotzena de jugadors del planter que omplen d’orgull els periquitos.

Gerard Moreno i David López, en un entrenament de l'Espanyol la temporada passada.

Peces imprescindibles

No es tracta només d’una xifra simbòlica (no fa gaire alguns entrenadors s’entestaven a batre rècords de  debutants del planter que després desapareixien), sinó que té la seva transcendència al camp. David López, Sergi Darder i Gerard Moreno seran la columna vertebral de l’equip, tres peces imprescindibles, com poden ser-ho Piqué, Busquets, Iniesta i Messi al Barça.

Notícies relacionades

  

 L’Espanyol no només goleja en el planter. També en jugadors autòctons, amb una dotzena de futbolistes nascuts en diversos llocs de la geografia catalana. El doble que el Barça. El Girona es queda en vuit. L’equip periquito és el més català de Primera i el segon amb més espanyols (el 80% de la plantilla), només superat, lògicament, per l’Athletic. El Barça, amb un 36% de jugadors nascuts a Espanya, ocupa llocs de descens en aquest rànquing de la Lliga. És el tercer per la cua.