LA MARXA DEL BRASILER

La companyia Neymar es trasllada a París

El futbolista buscarà al PSG el protagonisme exclusiu que no ha tingut al Barça, sempre darrere de Messi

jdomenech39525498 files  this file photo taken on may 06  2017 shows  barcelon170802124341

jdomenech39525498 files this file photo taken on may 06 2017 shows barcelon170802124341 / LLUIS GENE

3
Es llegeix en minuts
Joan Domènech / Barcelona

Qatar i Neymar van ser dos dels pilars sobre els quals es va assentar el projecte de Sandro Rosell. Amb l'expresident en presó preventiva, i dos anys després de guanyar les eleccions, comença de veritat el mandat de Josep Maria Bartomeu. Amb Rakuten a la samarreta i un nou davanter (¿Coutinho, un altre brasiler?) per recompondre el trident que li va brindar la victòria el 2015.

Neymar, a l'arribar a la Ciutat Esportiva / MANU FERNÁNDEZ / AP

Neymar es trasllada. La companyia Neymar, en realitat. No se'n va un jugador. Se'n van amb ell el seu conegudíssim pare, el fitxatge més car de la història del Barça, més que el fill, més que Luis Suárez, per tot el que ha costat al Barça i no només de diners; se'n van els Toiss, els amiguets de l'ànima que l'han acompanyat nit i dia perquè el futbolista no sentís nostàlgia del Brasil, i se'n va la cort d'assessors i treballadors de l'empresa, que s'establirà ara a París per aconseguir allò que perseguia: el lideratge en la indústria.

Una empresa mercantil

A París, i davant el Troyes, l'Amiens i el Dijon, serà més fàcil conquistar la Pilota d'Or, ara que la torna a atorgar 'France Football'

Perquè això és Neymar. Una empresa mercantil que intenta convertir-se en la primera firma mundial de la indústria del futbol. Ha seguit tots els passos que, segurament, consten en el manual de màrqueting. Però el producte no ha aconseguit el protagonisme únic i exclusiu que pretenia. Ni al Barça ni en el futbol. No ha sigut ni el número u ni el número dos. Ni ha sigut millor que Messi ni ha donat més rendiment que Cristiano Ronaldo.

Incapaç de superar Messi, per més que se'l va investir com el seu successor i segurament aquesta era una altra de les raons que van motivar el seu fitxatge (darrere sempre de la immensa qualitat futbolística que atresora), Neymar es muda a París per abordar una altra escalada al cim.

L'última abraçada amb Messi, en el clàssic de Miami dissabte passat. / ROBBIE JAY BARRAT

'Ney' va ser l'artífex del 6-1, però el gol decisiu el va marcar Sergi Roberto i la foto emblemàtica va retratar Messi obrint els braços com l'únic déu del Barça

Hi estarà més a prop, sens dubte. La Pilota d'Or es torna a decidir als despatxos de ‘France Football’. I serà més fàcil aconseguir els mèrits per aixecar-la davant el Troyes, el Dijon i l'Amiens, que davant el Leganés, l'Sporting i el Girona. Les botes Nike es veuran més nítides i lluents quan se les lligui o se les canviï cap al minut 5 de partit.

Insensible als sentiments respecte als negocis, el regne de Qatar ha volgut contractar el botxí més humiliant del club estrella que dirigeix, ara que ha perdut el Barça. Neymar va ser el gran artífex de la remuntada mai vista, amb el 6-1 als vuitens de la Champions. Va marcar dos gols, crucials, perquè es consumés el miracle. Però el decisiu va ser obra de Sergi Roberto, un humil jugador del planter, i la foto va ser la de Messi obrint els braços com un déu inderrocable. Potser llavors va advertir que no tenia res a fer al Camp Nou.

Neymar, el dia de la seva presentació al Camp Nou el 3 de juny del 2013. / ALBERT BERTRAN

El brasiler deixa el millor catàleg de regats, 105 gols i 61 assistències en 186 partits, 10 títols, dos delictes per al club i 222 milions per reformular el joc

Neymar tampoc va saber conquistar el carinyo dels culers. Sí, l'admiració, amb un vertiginós regat, excel·lent, el catàleg més variat i imaginatiu del futbol mundial. La naturalitat no es compra. Deixarà el record d'un meravellós futbolista que deixa una admirable marca de 105 gols i 61 assistències en 186 partits, i una col·laboració gairebé imprescindible en la conquista dels deu últims títols.

Sandro Rosell i Neymar, a la porta de les oficines del Barça, el 3 de juny del 2013. / JOAN /  CORTADELLAS

Desfilada pels jutjats

Notícies relacionades

També deixarà un record de polèmica judicial, amb mig club desfilant vergonyosament pels jutjats, els dos últims presidents encausats i un Barça condemnat amb dos delictes per totes les maquinacions que va fer per prendre-li al Santos davant els mateixos nassos del Madrid. Florentino Pérez no ho ha perdonat.  

Neymar deixarà, al final, 222 milions perquè el Barça torni a mirar cap al futbol i es reformuli sobre el joc, allò que sempre ha proclamat i que últimament havia perdut de vista, atrapat en el món de les aparences, com ha escenificat fins a l'últim dia, amb més pena que el primer en què el va presentar.