Neymar se'n va

Crònica del comiat del futbolista brasiler, que anuncia la seva marxa del Barça per recalar al París Saint Germain

neymar-1

neymar-1 / Manu Fernandez (AP)

4
Es llegeix en minuts
Joan Domènech / Barcelona

Després de dues setmanes  fomentant les especulacions i creant un clima d’inquietud al Barça, Neymar júnior va trigar mig matí a anunciar que marxava. I ho va fer, agafant immediatament un avió privat. Cap a Porto, en una escala tècnica on esperarà esdeveniments; és a dir, que el París Saint Germain li entregui un xec de 222 milions que li permeti alliberar-se del contracte que tenia amb el Barça fins al 2021. Sense parlar, va passar per la ciutat esportiva per acomiadar-se dels seus companys, va anar a les oficines per confirmar que se’n va i es va traslladar a l’aeroport.

El desenllaç del serial protagonitzat pel futbolista brasiler va tenir un final fugaç en contrast amb la lenta successió dels capítols previs, esquitxats de rumors, incerteses, i filtracions interessades. El Barça encara guarda la compostura formal que sembla anacrònica tenint en compte els esdeveniments.

PERMÍS TEMPORAL 

«El jugador continua amb contracte en vigor amb el FC Barcelona, però amb permís temporal per no participar en les sessions d’entrenament», va exposar l’entitat en un comunicat, anunciant també que remet a Neymar a pagar la clàusula de rescissió. «El PSG pagarà en les pròximes hores», va assegurar Wagner Ribeiro, un dels agents de Neymar, que al seu dia va negociar el seu traspàs al Madrid i ara intervé en la seva marxa al club francès. La presentació a París serà aquest cap de setmana.

La botiga del Camp Nou, on encara es troben samarretes de Neymar en llocs menys visiblesjordi cotrina /  / 

Ribeiro era un dels integrants de la comitiva que va formar el clan en el seu, potser, penúltim recorregut per la ciutat –falta acabar la mudança–i que va passar per Sant Joan Despí i les oficines d’Arístides Maillol amb destí últim a l’aeroport. Mentrestant, alguns ja excompanys de Neymar tornaven el comiat publicitant-lo a les xarxes socials. Un dels més emotius va ser el de Leo Messi. «¡Ha sigut un plaer enorme haver compartit tots aquests anys amb tu».

VALVERDE, SENSE TRIDENT 

La primera escala va tenir lloc a la ciutat esportiva. Neymar va confirmar a Ernesto Valverde que se n’anava i desmuntava el trident sobre el qual pensava edificar el seu projecte la temporada del seu debut. A continuació, va anar al Camp Nou. En absència de Josep Maria Bartomeu, el president, el van atendre a ell i al seu pare Òscar Grau (director executiu), Raúl Sanllehí (director de futbol i el negociador del seu fitxatge el 2013) i el directiu Enrique Tombas (tresorer), que els van repetir que quedava retinguda en un notari la prima de 25 milions com a pagament extraordinari per la renovació del contracte firmat a l’octubre.   

Retirada la publicitat de Neymar de l'edifici d'El Corte Inglés del Portal de l'Àngel. / SILVIO FALCÓN

Aquesta quantitat correspon a la segona part d’aquell premi. Neymar pare ja va cobrar un termini la temporada anterior (16-17), la primera del nou contracte. El club no va voler revelar la quantia d’aquell pagament. Una versió apunta que el total d’aquella prima era de 40 milions, i per tant n’hauria cobrat 15 d’addicionals a la fitxa anual, que rondava els 25 milions; una altra estimació és que podria haver sigut de 25, just la meitat del que es deu en aquell segon pagament embargat «fins que es resolgui el cas», segons la nota del Barça.

AMB MAXWELL

Aquesta resolució sembla imminent, segons anuncien mitjans francesos. Le Parisien va informar que el vol a Porto, on el grup es trobaria amb Maxwell, exjugador del Barça i del PSG retirat aquesta campanya, era una maniobra de distracció. El jugador volaria aquest dijous a París, seria presentat divendres i dissabte seria present en el debut del PSG a la Lliga davant l’Amiens al Parc dels Prínceps (17 h).

Si fos així, el Barça respirarà tranquil, sense témer per la dilació en el pagament que endarreriria la planificació esportiva. Necessita els 222 milions per comprar el nou 11 de l’equip. L’expresident Joan Laporta va interpretar a la seva manera la pèrdua de l’estrella brasilera: «La marxa de Neymar és una prova més de la incompetència d’aquesta junta i per problemes econòmics necessiten vendre’l sense que es noti».

Notícies relacionades

Sigui una venda, un traspàs o el pagament d’una clàusula, el club es manté ferm a cobrar 222 milions –així els ho va transmetre als Neymar– i negociaria la quantitat que correspon als impostos, depenent de si els paga el futbolista o el PSG en nom seu. El president de la Lliga de Futbol Professional, Javier Tebas, va anunciar que no acceptaria el pagament si procedeix del PSG perquè vulneraria el fair play financer de la UEFA.

DE 10 A 100

Consumada la mala notícia de l’adeu d’un futbolista extraordinari, que ha marcat 105 gols en 186 partits i ha col·laborat en la conquista de 10 títols, els executius intenten tancar el fitxatge de Philippe Coutinho, un altre brasiler de 25 anys nascut a Rio, que va passar per l’Espanyol la segona meitat de la Lliga 2011-12. Pertany al Liverpool, que va pagar 10 milions a l’Inter el gener del 2013. Ara en demana 100.