Paulinho, la solució xinesa per resguardar el trident

El Barça s'encomana a la capacitat de treball del volant del Guangzhou Evergrande, peça clau en la 'Seleçao' de Tite

zentauroepp39238111 brazil s midfielder paulinho  l  celebrates with teammate br170709212247

zentauroepp39238111 brazil s midfielder paulinho l celebrates with teammate br170709212247 / DANTE FERNANDEZ

2
Es llegeix en minuts
JOAQUIM PIERA / SÃO PAULO

El Barça es disposa a fer una aposta contranatural, amb la coartada que permetrà la supervivència del seu trident ofensiu. Per més que Paulinho sigui titular en la millor Seleçao des del 2005, per al barcelonisme sembla com un moviment contracultural que el club es fixi en un volant de gairebé 29 anys, que va fracassar al Tottenham i que des del 2015 està exiliat al Guangzhou Evergrande, de l’enigmàtica Superlliga xinesa.

El diagnòstic de Robert Fernández, que ha compartit amb Ernesto Valverde, assenyala que, l’últim curs, l’equip es va fracturar a la medul·lar. El vertigen del trident va fondre el centrecampisme que restava del millor Barça de la història. I Luis Enrique, ja fos per esgotament tàctic o pel desgast en la gestió del vestidor, no va trobar els mecanismes que parapetessin la davantera més temuda de tot el planeta.

UN OBRER COM KEITA O MASCHERANO

La comissió esportiva i la junta van coincidir en la necessitat d’incorporar un volant de jerarquia, que va conduir al debat intern entre intentar aconseguir Marco Verratti Philippe Coutinho. Era «el fitxatge il·lusionant», que va pregonar Josep Maria Bartomeu. Al mateix temps, el Barça es va posar mans a l’obra per trobar un rectificador, un centrecampista box to box, madur, sense ànsies de protagonisme ni responsabilitat creativa, en definitiva, un guardaespatlles del trident. És el que Rakitic va fer el 2015. El perfil desitjat era un obrer, un Keita o un Mascherano.

Es van analitzar els escombriaires dels equips amb un trident ofensiu ben definit. Un d’ells és la canarinha de Tite. El seleccionador miracle ha rescatat el país de la depressió de l’1-7 i el dunguisme, encadenant vuit victòries consecutives en les eliminatòries Sud-americanes per al Mundial de Rússia 2018.

Conceptualment, el més semblant a la MSN és l’atac canarinho amb Neymar Jr., Philippe Coutinho i el menino prodígio Gabriel Jesus. El renaixement de la Seleçao no s’entendria sense la generositat dels seus dos interiors, Renato Augusto i Paulinho que, casualitats de la vida, actuen, respectivament, al Beijing Guoan i el Guangzhou Evergrande, de la Superlliga xinesa.

AL VOLTANT DE 27 MILIONS

El Barça es va decidir per la solució brasilera. Fitxar Paulinho obliga a trencar paradigmes i a canviar l’ordre lògic dels fluxos del mercat internacional. El debat sobre la idoneïtat de rescatar un futbolista de la Xina, per un preu que rondarà els 27 milions d’euros entre fixos i variables, sembla que té lògica. Al Brasil, però, ja està superat fa dues dècades. Es van abandonar els prejudicis amb lligues exòtiques, quan futbolistes del compromís de Dunga o César Sampaio van disputar el Mundial de França 98 integrant, respectivament, el Jubilo Iwata i el Yokohama Flugel, de la lliga japonesa.

Notícies relacionades

Neymar Jr. a part, que ha firmat autèntics recitals amb la verdeamarela en l’última campanya, Paulinho s’ha erigit en la pedra angular de Tite, per la sostenibilitat del seu rendiment. I és per aquest futbolista, que a més va regalar un hat-trick contra l’Uruguai (1-4), que el Barça ha decidit apostar.

BRILLAR SENSE TITE

Tite és fonamental en la carrera del volant. Amb un doble pivot ja mític al Brasil, format per Ralf i Paulinho, ho va guanyar tot amb el Corinthians, amb què va trencar el 2012 el tabú de la Copa Libertadores d’Amèrica i derrotant el Chelsea de Rafa Benítez, al desembre, en la final del Mundial de Clubs. Les veus discordants amb Paulinho, que són poques, apunten que no brilla si no té Tite al seu costat. Dissabte, Neymar Jr., per si de cas, ja es postulava per facilitar la seva integració al vestidor. Li farà falta. «Serà un futbolista important, el rebrem molt bé», assegurava l’extrem del Barça.