La llavor del 'Dream Team', patrimoni universal

Tots els herois de Wembley difonen la idea futbolística de Cruyff fora del Camp Nou

marcosl38834269 barcelona   10 06 2017    deportes   el fc barcelona homenaj170610231352

marcosl38834269 barcelona 10 06 2017 deportes el fc barcelona homenaj170610231352

1
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

«Per a molts el futbol es fa amb els peus. Per a mi es fa amb el cap i es fan servir els peus». Aquesta frase tan cruyffista va il·luminar una pantalla gegant que era, en realitat, el camí dels herois del Dream Team que van anar sortint, l’un rere l’altre, al Camp Nou. És la frase que ha presidit aquestes hores d’inacabables converses, on no paraven de recordar «Déu», així en deien els jugadors del Johan. ¿Per què? Perquè Déu Cruyff no s’equivocava mai. La seva paraula era divina i el seu missatge, tan evangelitzador, que s’ha colat per tots els racons, com ha demostrat el pas del temps.

Curiosament, la llavor del Dream Team ha volat des de Barcelona fins a tots els indrets del futbol mundial. Però a casa seva amb prou feines en queda res. Cap dels 13 futbolistes (l’onze inicial més Goikoetxea, que va entrar a la segona part de Wembley, i Alexanko, que va aparèixer en la pròrroga després del gol de Koeman), treballen ara al Camp Nou. La idea es manté més que vigent (amb ella el Barça ha guanyat les seves cinc Copes d’Europa en l’últim quart de segle), però els seus deixebles no tenen lloc a la casa de Johan.

Només hi ha Busquets (pare)

Notícies relacionades

D’ell i de les seves beneïdes «bogeries», com recordava Amor, no paraven de parlar-ne durant un emotiu cap de setmana en què no tan sols van repassar el que havien aconseguit fa 25 anys sinó que, al mateix temps, es van posar al dia. Per unes hores, van abandonar les seves respectives ocupacions, totes vinculades al futbol, excepte Nando, dedicat als seus negocis.

La idea està més que vigent  perquè el Barça ha guanyat les seves cinc Copes d'Europa amb ella, però els deixebles de Johan no tenen lloc a casa seva

Uns el veuen des de fora (Ferrer, Juan Carlos, Salinas, Stóitxkov,  Bakero,  Goiko i Nadal),  d’altres el dissenyen des d’un despatx –Zubi (Marsella), Alexanko (València), Txiki (City)– o manen des de les banquetes: Koeman (Everton), Guardiola (City), Eusebio (Reial Societat), Laudrup (Al -Rayyan). Sembla mentida, però només Busquets (Barça B)  treballa a casa.