El Barça canvia de pilot: Valverde per Luis Enrique

El club blaugrana anunciarà aquest dilluns el nou projecte esportiu amb l'arribada de l'extècnic de l'Athletic

marcosl35313129 gra307  bilbao  28 08 2016   el entrenador del fc barcelona 170528204209

marcosl35313129 gra307 bilbao 28 08 2016 el entrenador del fc barcelona 170528204209 / Luis Tejido

4
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Avui el Barça canvia de pilot. Luis Enrique ja pertany al passat, mentre que Ernesto Valverde arriba per sacsejar la coctelera, tot i que és Messi, la garantia de l’èxit continuat en l’última dècada, qui dirigeix, en realitat, el cotxe. L’astre argentí encara no ha renovat, malgrat que és el pilar que ha sostingut el club per sobre de tres presidents (Laporta, Rosell i Bartomeu) i cinc entrenadors (Rijkaard, Guardiola, Tito, Tata i el mateix Lucho). Tampoc el capità Iniesta, a qui li expira el contracte el 2018, com el de Messi, no ha renovat. I no se sap si ho farà.

PLA DE XOC

El Barça, segons va recordar el seu president, Josep Maria Bartomeu, té un pla de xoc per reactivar un equip que s’ha anat apagant. Va començar com un coet amb Luis Enrique (triplet, cinc títols de sis possibles), però al llarg dels dos últims anys ha hagut de veure la final i la semifinal de la Champions per la televisió. I això, tenint Messi acompanyat per Suárez i Neymar en un atac de luxe, sembla una situació irreal. Però ha passat. Amb la MSN no n’hi ha prou. Ni tan sols per dominar a la Lliga, on el Barcelona també ha perdut l’hegemonia.

COPA DE TREVA

Se’n va Luis Enrique, cansat ja a inicis del seu tercer i últim any, sense l’energia que desprenia en la seva arrencada, i ve Valverde, l’entrenador que ha escollit Robert Fernández, el secretari tècnic blaugrana, per donar un nou impuls a la plantilla després que els reforços de la temporada passada (122 milions en suplents) no s’hagin consolidat, excepte el triomfador Umtiti, l’únic que s’ha colat en l’onze inicial de Berlín-2015 juntament amb Sergi Roberto. Però en el cas del lateral va ser per la marxa d’Alves al Juventus. 

"Tenim clar què hem de fer. Arribaran noms que il·lusionen i altres que potser no tant" (Josep Maria Bartomeu)

«Tenim clar què hem de fer», va pregonar Bartomeu després d’aixecar l’última copa amb Luis Enrique, un títol que ha servit, almenys, per dulcificar la terrible setmana que ha viscut el dirigent. Terrible perquè el seu amic i expresident Sandro Rosell ingressava a la presó de Soto del Real (encara hi és, acusat de blanqueig de diners i de pertinença a una organització criminal), i terrible perquè Laporta quedava exonerat de l’acció de responsabilitat social en què, precisament, Bartomeu va votar a favor. Aquesta Copa, que no salva la temporada, sí que ha tranquil·litzat el club, pendent, és clar, que el Madrid no aixequi la Champions el cap de setmana a Cardiff.

"Si m'embranco en alguna aventura ha de ser una mica difícil, les que semblen fàcils no m'han anat gens bé" (Ernesto Valverde)

L'EQUIP DEL ‘TXINGURRI’

Vulgui o no Bartomeu, per més que tingui dissenyat des de fa mesos aquest pla, encara augmentaria més la pressió sobre el Barça, que veuria com en els anys de la MSN els blancs haurien aconseguit dues Copes d’Europa. I el Barça, només una.

Amb aquest dilema apareixerà Valverde, un tècnic tranquil per a un club històricament convuls, i obrirà la porta del seu nou despatx, acompanyat, això sí, per dues persones de la seva màxima confiança: Jon Aspiazu, que exercirà de segon entrenador, càrrec que ha ocupat amb el Txingurri des de l’any 2000, i José Antonio Pozanco, el Rubio com li deien a La Masia, el seu preparador físic.

MASCHERANO, 6 SETMANES DE BAIXA

Luis Enrique ja és de vacances, disfrutant del seu any sabàtic, amb tot el temps del món per seure a la platja de San Lorenzo (Gijón) o pujar a la bici, mentre el Barça ha de fer una bona sacsejada a la seva plantilla perquè ja no n’hi ha prou de fitxar suplents. Toca reforçar posicions estratègiques per elevar el nivell de la plantilla i no dependre, com fins ara, de la base de Berlín-2015, a més de rescatar la connexió perduda amb La Masia.

Notícies relacionades

Ni el millor Messi («un extraterrestre», com va dir Luis Enrique) li ha servit al Barça per guanyar la Lliga. «Necessito parar jo, ho necessiten els jugadors», va afegir l’exentrenador en el seu comiat al Calderón, on es va lesionar Mascherano al genoll dret. Estarà sis setmanes de baixa.

Però tot el cos tècnic que tenia Luis Enrique no descansa. Ahir, el Celta va anunciar el fitxatge de Juan Carlos Unzué, exajudant de Lucho, com el seu nou entrenador fins al 2019. I no se’n va tot sol a Vigo. S’emporta Robert Moreno (segon entrenador), Rafel Pol (preparador físic) i Joaquín Valdés (psicòleg) en aquest carrusel de canvis que deixarà Valverde a Barcelona. «Si m’embranco en alguna aventura ha de ser una mica difícil; les que eren fàcils no m’han anat bé», va dir a l’abandonar Bilbao.