La FIFA perdona Messi, que ja pot jugar amb l'Argentina

L'organisme internacional accepta el recurs de la federació i a més retira la sanció econòmica al jugador

 

  / AFP / JUAN MABROMATA

2
Es llegeix en minuts

«¡Zafamos!», va titular al seu portal el diari esportiu 'Olé'. Per als argentins, 'zafar' és defugir una obligació, un problema i fins i tot un càstig. Es 'zafa' a l’escola, a la feina, davant del fisc. El 'zafamos', en aquest cas, parla d’un país que va rebre alleujat encara que amb un cert rubor la notícia d’una FIFA piadosa que va aixecar la sanció de Lionel Messi. El «'la concha (vagina) de tu madre'» llançat a Buenos Aires contra el jutge de línia Emerson Augusto do Carvalho, durant el partit contra Xile per les eliminatòries sud-americanes va deixar de ser un insult. La FIFA, que es va voler mostrar implacable, es va menjar les seves pròpies paraules inicials. Per tant, el millor jugador del planeta tornarà a vestir la casaca celeste i blanca el 31 d’agost davant l’Uruguai de Luis Suárez. Una notícia que Jorge Sampaoli, que sona com el futur entrenador de la selecció, deu haver considerat més que de bon auspici, passant per sobre de la comèdia que el diari 'Clarín' va qualificar de «paperot» i d’«un acte d’injustícia».  I va afegir: «La imatge de nen exemplar de Messi ja no existeix. Al capdavall, humà, en aquell partit davant els xilens va reaccionar des de les tripes. És comprensible. Però no ho ha de fer. Perquè, en la mesura que és el millor jugador del món, ha de donar exemple».

ABSOLT AMB SERMÓ

Els argentins s’havien resignat a no comptar amb Messi. Però va passar una cosa inesperada. De sobte, la FIFA «no va trobar proves suficients» per mantenir la suspensió de quatre partits que li queia a sobre. Els advocats de la Federació argentina (AFA) van presentar dimecres a Zuric un descàrrec en favor del capità de l’equip. Malgrat el que s’havia informat, Messi no va viatjar. Tampoc es va comunicar per videoconferència. Setmanes abans, en un feble al·legat, va dir que el seu insult no va tenir destinatari particular. El va fer «a l’aire» i no al jutge de línia. Malgrat absoldre’l, la Comissió d’Apel·lació no es va privar d’un sermó i va recordar «que el respecte pels oficials de partit és essencial i ha de ser una constant en el futbol». 

Notícies relacionades

Claudio 'Chiqui' Tapia, el flamant president de la impresentable Federació argentina deu haver viscut aquest perdó com un triomf personal davant de tants qüestionaments. El cert és que 'la Pulga' no sembla simpatitzar gaire amb la directiva. El seu únic interlocutor, el magnat televisiu Marcelo Tinelli, va renunciar a la Comissió de Seleccions. Com es podia suposar, a l’altre costat del Río de la Plata, a Montevideo, la bronca va pujar com l’espuma. «Messi va tornar a fer una de les seves grans 'gambetas', aquesta vegada davant la FIFA», va dir 'El País'. Toto da Silveira, un dels principals comentaristes esportius, va ser molt més dur. «Des que Putin va dir que no concep un Mundial sense Messi vaig saber que l’Argentina aniria per decret al Mundial».

A Xile –que competeix amb l’Argentina per un lloc a Rússia 2018– també es va estendre el malestar. «¿Amb aquesta prova no n’hi ha prou?», va titular 'La Tercera' i va exhibir al seu portal el vídeo amb l’insult. El setmanari 'The Clinic', molt més càustic, va recordar el poder que tenia a la FIFA el seu vicepresident en l’era Joseph Blatter, l’extint Julio Grondona. «La seva mà opera des del més enllà», va dir.