El Barça fascina el món

La proesa de l'equip de Luis Enrique captiva els professionals i aficionats del futbol en una dimensió universal i es converteix en un extraordinari espot de l'entitat

marcosl37598334 barcelona s coach luis enrique  2ndr  celebrates with barcel170309133456

marcosl37598334 barcelona s coach luis enrique 2ndr celebrates with barcel170309133456 / JOSEP LAGO

4
Es llegeix en minuts
Albert Guasch
Albert Guasch

Periodista

ver +

Quan els dirigents del PSG desfilaven cap a la sortida de la llotja del Camp Nou, Sergi Roberto va posar l’empenya que va fer disparar sismògrafs. No van veure el sisè gol, però no van poder sostreure’s al soroll ensordidor que va explotar al camp. Es va perdre la compostura guardada fins aleshores a la llotja que acabaven de deixar. Només l’havia trencat l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, molt expressiva amb el gol francès. Van saltar i van cridar els directius blaugranes; van vociferar i es van posar les mans al cap els exfutbolistes Giuly, Albertini i sobretot l’ucraïnès Xevtxenko, un culer més a la vista de la vehemència dels seus gestos. Segurament no va ser l’únic nou adepte a la causa blaugrana. El Barça, amb la seva remuntada impossible, va aconseguir una connexió emocional d’ordre global.

Només cal veure l’aparició d’infinitat de celebracions extasiades. La fascinació per la proesa va calar en el món del futbol. Des de diferents racons del planeta van arribar vídeos de reaccions exultants, gairebé volcàniques, al gol que va certificar el miracle. ¿Qui no va veure llegendes britàniques com Gary Lineker, Steven Gerrard, Rio Ferdinand i l’exmadridista Michael Owen perdre gairebé els papers en un plató de la BBC? ¿O l’entrenador del Borussia Dortmund, Thomas Tuchel, proclamant el seu amor pel Barça després que el seu propi equip superés el Benfica per 4-0? «Pensava que nosaltres havíem estat espectaculars, però aquests nois...», va dir rient, sense acabar la frase.

Des del club barcelonista constaten amb algunes xifres l’impacte de la golejada, glorificada en aquells set minuts de bogeria. Només una hora després del partit, les xarxes socials del club van incorporar 100.000 nous seguidors. De tot arreu. I la foto icònica de la remuntada, la de Messi desencadenat davant la Grada d’Animació, havia obtingut a mitja tarda d’ahir més de 55 milions de visualitzacions en canals oficials. Al marge d’aquests comptes queda l’ús extern des d’altres llocs i xarxes socials.

Per a l’entitat blaugrana, que s’ha proposat obrir-se al món i aconseguir nous recursos, resulta d’un enorme valor aquesta agegantada projecció que ha proporcionat la gesta davant el PSG. Un espot imbatible, que contenia una extraordinària comunió amb els aficionats del Camp Nou i que mereix ressaltar-se després que fa a penes tres partits els xiulets irrompessin a l’estadi. Es va forjar una unió fabulosa i es va demostrar novament la irremeiable ciclotímia del futbol. Qualsevol aficionat aspira a tenir raó, però aquest és un esport que en qualsevol moment desbarata les conclusions precipitades.

Fins i tot el primer ministre italià, Matteo Renzi, va entrar a Twitter per glossar l’èxit blaugrana. «Quina cosa, quin equip, gent que no es rendeix mai», va escriure amb el 

'hashtag' de 'remuntada', així, en català. Es nota que és amic de Pep Guardiola. Una reacció en la línia dels mitjans internacionals. «La millor remuntada de tots els temps», va deixar dit, per exemple, l’influent tabloide The Sun. I així tants altres. Tots fascinats per una d’aquelles gestes esportives que agrada de narrar.

Al vestidor blaugrana es van viure les escenes d’eufòria desbordada que ja es van veure al camp així que el controvertit col·legiat va xiular el final de la pel·lícula. Perfectament comparables a les vistes els dies de conquista de la Champions, segons els que han presenciat de prop molts èxits. Va ser una nit màgica, a l’altura dels esdeveniments més grans de la història del club, i així van reaccionar els jugadors.

ESFORÇ, ACTITUD I GANES

Notícies relacionades

Gerard Piqué va complir amb el seu hàbit de visitar la gespa del camp amb la família, Shakira inclosa, quan es va imposar el silenci. Mentrestant, a la llotja, diversos directius es feien un 'selfie' commemoratiu. Neymar se’n va anar de festa. S’ho havia guanyat de sobres. I Messi prou que va fer de poder sortir dels voltants de l’Estadi, com va constatar la seva parella, Antonella, en un vídeo penjat a Instagram en què es va veure dins del seu vehicle envoltat de sobreexcitats fans. Ahir el crac argentí va escriure a Facebook una bonica frase de superació: «Amb esforç, actitud i ganes, no hi ha RES impossible», va emfatitzar.

També Ivan Rakitic va col·laborar en la internacionalització de la gesta parlant ahir per a la CNN en directe. El mateix dia que firmava la seva renovació fins al 2021. Dues alegries seguides. També va anar acompanyat de diversos jugadors, com Messi, Iniesta, Mascherano, Alba i Suárez, a una festa infantil a Gavà després de l’entrenament. Una mica de normalitat després d’una nit fora de l’habitual. Aquí i a tot el món.