El Barça i la UEFA arriben a un acord per les estelades

decenas-aficionados-azulgranas-exhiben-sus-estelades-camp-nou-durante-final-copa-rey-entre-athletic-barcelona-pasado-junio-1434976081846

decenas-aficionados-azulgranas-exhiben-sus-estelades-camp-nou-durante-final-copa-rey-entre-athletic-barcelona-pasado-junio-1434976081846

2
Es llegeix en minuts

El conflicte que mantenen el Barça i la UEFA per l'exhibició d'estelades al Camp Nou sembla definitivament encarrilat per arribar a una solució. L'organisme futbolístic ha anunciat el principi d'acord amb el club blaugrana per posar fi a aquest litigi, un pacte que comporta que el Barça retiri els recursos presentats al TAE (Tribunal d'Arbitratge Esportiu) per les sancions econòmiques imposades per aquest motiu mentre que la UEFA es compromet a crear una comissió de treball (composta per clubs i federacions) per revisar el marc jurídic que, ara com ara, impedeix l'exhibició de símbols polítics als estadis.

El conflicte va arrencar en la final de la Champions del 2015 a Berlín, entre el Barça i el Juventus, quan inesperadament una delegada de la UEFA de nacionalitat ucraïnesa, Anna Bordiugova, qui ni tan sols era a l'Estadi Olímpic de Berlín, va denunciar l'exhibició de les estelades al veure-ho per televisió. Curiosament, el delegat de la UEFA en aquell partit, Harry Been, va qualificar en el seu informe d'“impecable” el comportament dels aficionats del Barça.

LA DENÚNCIA DE BORDIUGOVA

Arran de la denúncia de Bordiugova, la UEFA va multar el Barça amb 30.000 euros. La segona denúncia va arribar després del partit contra el Leverkusen al Camp Nou, el 29 de setembre del 2015. L'import va arribar aleshores als 40.000 euros per l'exhibició dels símbols independentistes. La sanció ha arribat als 150.000 euros després de dues noves denúncies després dels partits de la campanya passada contra el BATE Boríssov i el Roma. El Barça sempre ha apel·lat a “la llibertat d'expressió dels socis” a l'hora d'exhibir banderes i entonar càntics reclamant “independència”.

Notícies relacionades

Després del principi d'acord, la UEFA, en el seu comunicat, agraeix que el club blaugrana "hagi reconegut que, quan es tracta de l'aplicació del reglament disciplinari vigent, hi ha poc marge de maniobra (….) per sortir del que estableixen les normes". No obstant, entén que les lleis "no estan gravades sobre pedra, així que poden evolucionar, i ho han de fer, per reflectir la naturalesa de la societat en què vivim, en què la llibertat d'expressió és generalment un valor recolzat i celebrat".

XIULETS A L'HIMNE DE LA CHAMPIONS

La UEFA afegeix que no vol "que els partits de futbol es facin servir amb fins polítics”, però “tampoc vol sancionar un club o federació en situacions en què una persona raonable no se sentiria ofesa per un missatge exhibit en un camp de futbol". A causa d'aquest litigi amb la UEFA, l'himne de la Champions és xiulat en cada partit al Camp Nou.