ACCIÓ DE LA JUSTÍCIA

Alexis Sánchez, acusat per la fiscalia de defraudar gairebé un milió d'euros a Hisenda

El davanter de l'Arsenal és el cinquè futbolista que ha jugat al Barça que té problemes amb la justícia espanyola per l'impagament d'impostos

fcasals36083451 britain football soccer   sunderland v arsenal   premier lea161101152929

fcasals36083451 britain football soccer sunderland v arsenal premier lea161101152929 / Russell Cheyne

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona ha presentat als jutjats de la capital catalana una denúncia contra l'exjugador del FC Barcelona i actualment a l'Arsenal, Alexis Sánchez, per un presumpte frau a Hisenda de 983.443 euros durant els anys 2012 i 2013, quan militava al club blaugrana.

És el cinquè jugador del Barça que té problemes amb la justícia espanyola per, suposadament, impagament dels impostos que li corresponien. Abans van passar pel mateix mal trago Leo Messi (condemnat a 21 mesos de presó i una multa), Javier Mascherano (va acceptar un any de presó i una multa), Samuel Etoo (el procés està obert) i Adriano. Aquest últim futbolista té pendent viatjar des de Turquia, on ara juga, per declarar davant un jutge de Barcelona.

La denúncia, firmada pel fiscal Miguel Ángel Pérez de Gregorio, relata que el 2012 i el 2013, Alexis Sánchez va obtenir importants ingressos derivats del contracte de cessió dels drets d'imatge subscrit amb el Barça que haurien d'haver tributat en les seves declaracions de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

No obstant, l'acusació pública sosté que per “eludir el seu pagament”, el futbolista “va simular” la cessió d'aquests drets a l'entitat Numidia Trading, societat “merament instrumental” radicada a l'illa de Malta.

DIFICULTAR EL CONTROL TRIBUTARI

El jugador va utilitzar aquest mecanisme per no pagar unes quotes de 587.677 euros (any 2012) i de 395.766 euros (2013), i va ocultar a l'Agència Tributària l'existència de l'entitat Numidia, de la qual era propietari en un 99%. D'aquesta manera, dificultava el control tributari de les rendes obtingudes amb el seu contracte de cessió de drets amb el FC Barcelona.

El fiscal destaca que ni el 2012 ni el 2013 l'esportista va declarar cap ingrés derivat de l'explotació dels drets d'imatge. Tampoc va fer constar a les declaracions de l'impost de patrimoni la seva participació en les entitats Numidia i Inversiones Alsan.

SIMULACIÓ AMB DUES SOCIETATS

El davanter va contractar el 2008 amb Inversiones Alsan, entitat xilena de la qual té el 99% d'accions, la cessió dels seus drets d'imatge. Anys després, el 2011, aquesta firma va cedir el seu lloc a la societat Numidia. Com a conseqüència d'aquests contractes, és aquesta companyia i no el jugador qui percebrà les rendes derivades de l'explotació dels seus drets d'imatge. Però aquesta contractació, segons la fiscalia, “s'ha d'entendre com una simulació encaminada a defraudar” la Hisenda espanyola.

Notícies relacionades

La denúncia destaca la “irracionalitat” de les contraprestacions pactades per la cessió d'aquests drets. La quantitats, al seu entendre, són “ridícules” tenint en compte el que cobrava el jugador i la seva progressió mundial, com "el jugador més emblemàtic de Xile". Tant Numidia com Alsan no tenen infraestructura empresarial.

Segons la fiscalia, és evident que Numidia, que no ha tingut activitat ni treballadors, és una "entitat merament instrumental", per facilitar "el frau comès a la Hisenda espanyola". La denuncia afegeix que, el 25 de juliol del 2011, Alexis firma un contracte amb el Barça en què manifesta que és el titular dels seus drets d'imatge, quan el 2008 ja els havia cedit a la societat Alsan i el 2011 a la firma Numidia. L'acusació pública considera que els fets podrien constituir dos delictes contra la Hisenda Pública i aporta la denúncia formulada al juliol per l'Agència Tributària.