LA SITUACIÓ BLAUGRANA

Els personatges de la negociació

_MEDIA_1

_MEDIA_1 / REUTERS / PAULO WHITAKER

5
Es llegeix en minuts

Raúl Sanllehí DIRECTOR DE FUTBOL DEL BARÇA

Executiu discret, sigil·lós, amb fama de bon negociador i nombrosos contactes al món del futbol, i sobretot un home de club per sobre de qualsevol personalisme. Aquest és Raúl Sanllehí, el director de futbol del Barcelona, que apareix a la foto en plena negociació al Brasil aquest dijous. Primer va contactar amb el pare de Neymar, després amb el Santos en una complexa operació. No acostuma a aparèixer gairebé mai a l'escenari, però el seu treball resulta imprescindible en la confecció de les plantilles. Va estar amb Rosell a Nike, després va dirigir l'empresa que va muntar la multinacional amb el club per a les operacions de distribució mundial dels productes Barça.

Després, Laporta el va incorporar al club per acompanyar Txiki Begiristain, que exercia llavors de secretari tècnic, amb qui va treballar colze a colze. Ara, amb Rosell de president i Zubizarreta de director esportiu, assumeix la mateixa funció. Amb idèntica discreció. És dels pocs executius que queden a les oficines de l'època laportista, prova de la seva enorme validesa professional. És la veu del Barça al Brasil.

Sandro Rosell PRESIDENT DEL BARÇA

S'enfronta al fitxatge més car del seu mandat. També el més decisiu. La seva segona gran decisió esportiva després de la delicada successió de Guardiola per Tito Vilanova. O, en realitat, donar continuïtat al guardiolisme sense Guardiola. Ara és una estrella de calat mundial la que persegueix Rosell. «Un jove cridat a ser una de les pròximes figures mundials», va dir Xavi. El 2003, quan exercia llavors de vicepresident esportiu amb Laporta, va ser clau per seduir Ronaldinho i fer girar el cercle virtuós. Una dècada més tard, busca que Neymar, un altre brasiler, sigui el nou Ronaldinho amb ell de president.

D'aquí ve que hagi pilotat des del primer segon les negociacions, ja sigui de manera personal o a través de Cury i Malaquías al Brasil i Sanllehí a Barcelona. Rosell necessita Neymar sí o sí. Per injectar il·lusió a l'equip després de caure amb el Bayern, perquè el Madrid no sigui més fort i, a més, per deixar el seu segell futbolístic en el nou projecte.

'Laor' i Rodrigues DIRIGENTS DEL SANTOS

El Barça va negociar les bases del pacte per Ney­mar amb Luis Alvaro de Oliveira Ribeiro, el president del Santos, a finals del 2011 després de la final del Mundial de clubs que van disputar els dos equips a Yokohama (4-0 per als blaugranes). Però Laor ha patit greus problemes de salut, per segona vegada, que l'han obligat a cedir la presidència de manera interina a Odilio Rodrigues (foto), l'interlocutor del Barça ara. Va ser amb Rodrigues amb qui es va reunir divendres passat Rosell i Sanllehí, el director de futbol blaugrana. I ho van fer a Madrid.

Encara que era a la capital d'Espanya (va al·legar oficialment que per temes familiars), el president interí del club brasiler no va tenir cap reunió amb el Reial Madrid i va obligar Sandro Rosell a perdre's la final four de bàsquet de Londres perquè «tenia una reunió que li podia costar diners al club». Laor tenia un pla per retenir Neymar fins al 2014, però a mesura que s'acosta el final del contracte, tant la directiva com la mateixa afició s'han adonat que era un mal negoci. Podrien perdre la gran estrella i sense veure ni un duro. Rodrigues és la persona que està negociant, encara que, en realitat i malgrat la seva malaltia, és Laor qui decideix el destí de Neymar.

Wagner Ribeiro REPRESENTANT DEL JUGADOR

L'agent que va dur Robinho al Madrid el 2005 amb un traspàs de 20 milions d'euros. La persona més pròxima a Florentino Pérez, entestat perquè Neymar tingués el mateix salari que Cristiano Ronaldo, cosa que enfortiria la seva imatge de dur negociador. El Barça gairebé no té contacte amb Ribeiro, que no deixa de pressionar perquè el davanter vagi al Bernabéu com Robinho.

Són les dues persones que, seguint les indicacions del president Sandro Rosell, han estat molt a prop de l'entorn Neymar l'últim any i mig. Andre Cury, que té fil directe amb Sandro Rosell, amb qui consensua tota l'estratègia, rep l'ajuda de Marcos Malaquías (foto), agent que va fer negocis amb el Barça de Laporta amb l'empresa Traffic en els fitxatges de Keirrison i Henrique.

Delcir Sonda PROPIETARI DEL 40% DE NEYMAR

Té mala relació amb el Santos després de la tumultuosa marxa de Ganso, un dels millors amics de Neymar, al São Paulo. DIS, l'empresa que té el 40% del davanter, posseïa el 55% de Ganso i el Santos es va emportar 9 milions d'euros per aquell traspàs. El 2012, el pare de Ney-mar va voler comprar el 40% del seu fill oferint 10 milions d'euros, però Sonda, el president de DIS, s'hi va negar.

Neymar da Silva PARE DEL JUGADOR

Notícies relacionades

L'única clau que obre la porta del futur del seu fill. L'home que ha tutelat, tant futbolísticament com comercialment, el recorregut del davanter. Va ser ell qui va crear el 'Projecte Neymar' el 2010, després d'haver rebutjat una oferta del Chelsea per anar a Europa. Un projecte en què dibuixava el camí del jugador dotant-lo d'una estructura pròpia d'una empresa, amb assessors de tota mena (premsa, psicòlegs, advocats, xarxes socials, màrqueting, encarregats d'immobles, administratius...). Tot englobat en l'empresa NR Sports, creada el 2006, per tutelar el davanter.

Tot queda supervisat pel pare, obsessionat a deixar el seu fill lliure de qualsevol preocupació perquè només estigui pendent de la pilota. I del futbol, a més, que no perdi, com diuen els seus assessors, «l'espontaneïtat» que l'ha fet una icona mediàtica. Neymar da Silva Santos intenta que el davanter «no canviï», malgrat la tempesta que s'ha desfermat al Brasil. Va ser ell qui va preferir escoltar el Barça abans que el Madrid. Va ser ell qui va optar per aquesta via, encara que la pressió de Florentino fa que tingui algun dubte. En un despatx del centre de Santos, Neymar da Silva medita la decisió. I cada dia que passa el seu fill val més.