BODES D'OR

"L'amor no pot morir mai"

Badalona acull en una celebració més de 100 matrimonis que porten casats 50 anys o més

Les seves històries es resisteixen a l'estadística, que reflecteix una clara disminució de casaments joves

Andrés Melero i Josefa Ladó, el matrimoni més jove a l’acte badaloní de les noces d’or. / ALVARO MONGE

Andrés Melero i Josefa Ladó, el matrimoni més jove a l’acte badaloní de les noces d’or.
Les germanes Adalid tallen el pastís amb els seus marits.
Durant l’acte, les parelles van ballar i gaudir de la celebració.

/

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

Celebrar la lluna de mel després de 50 anys casats té la seva èpica; tanta com casar-se sent un nen i fer-ho molt seriós i sense riure, no es confongués amb un joc. Són costums d'una altra època que perviuen en la nostra, concretament en la cara de José Martínez, de 77 anys, qui explica com l'any passat va celebrar les seves noces d'or en diferit amb un viatge a Galícia, amb la seva dona, Rosario Domínguez. “Ens vam casar el 1966 i ho vam celebrar l'any passat perquè al seu dia vam haver de treballar”. 

El viatge a Galícia els va tocar en un acte que anualment -va per la 31a edició- celebra l'Ajuntament de Badalona; acte al qual dijous passat van tornar a assistir José i Rosario, que van celebrar els seus 51 anys de casats amb 122 parelles més, 69 de les quals van commemorar per primera vegada els 50 anys de convivència.

El relat de la parella, el de casar-se jove, es repeteix una vegada i una altra entre els matrimonis de Badalona. Un exemple paradigmàtic és el de la parella més jove de l'acte, Josefa Ladó i Andrés Melero, de 70 i 68 anys respectivament, que es van casar el 1967 "pensant que no duraríem ni dos anys", bromeja Josefa, que explica que "amb 26 anys jo tenia quatre fills i ara amb aquesta edat es diu que ets una cria".

Menys matrimonis de més edat

Aquest relat dominant a Badalona es correspon amb les dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). Un exercici il·lustratiu és comparar els matrimonis joves de fa 40 anys amb els d'ara. El 1976, a Catalunya va haver-hi 26.558 matrimonis de persones d'entre 20 i 24 anys; el 2016, 1.196, cosa que suposa una caiguda de gairebé el 95%.

Ara la gent es casa menys. Tot i que la xifra de matrimonis anuals a Catalunya es manté durant l'última dècada al voltant dels 30.000 (28.631 el 2016, uns mil menys que deu anys abans), la taxa de nupcialitat per habitants el 2016 va ser a Catalunya de 3,84 matrimonis per cada 1.000 habitants, i fa deu anys era de 4,90.

Amor contra l'estadística

Tot i que l'estadística no és favorable a pensar que les noces d'or perduraran, Josep Carrión, que celebra amb la seva dona Concha Adalid els 50 anys de casats, pensa que "l'amor no pot morir mai. Les

Dues bessones van néixer amb pocs dies de diferència i es van casar amb pocs mesos de diferència

penes sempre han existit, però la meva dona i jo som una sola persona i això es mantindrà en les noves generacions".

No n'està tan convençuda María Teresa Adalid, germana bessona de Concha, qui creu que "els joves ja no aguanten perquè tenen un altre estil de vida".

Notícies relacionades

De la història de les germanes Adalid se'n podria fer una novel·la. Concha va néixer el 8 de desembre del 1941; María Teresa, l'11 de desembre d'aquell mateix any. Al néixer, Concha va estar a punt de morir: la van salvar posant-la en una capsa de sabates amb cotó al costat d'una foguera com si fons una incubadora. Anys més tard, el 1967, les bessones van convertir la seva diferència de dies al néixer en una diferència de mesos al casar-se, cosa que les ha portat a celebrar aquest any els seus 50 anys enamorades i els seus 76 vives.

Més notícies de Badalona a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

Matrimoni